Riverside
Eye of the Soundscape

Tracks
CD1:
1. Where The River Flows
2. Shine
3. Rapid Eye Movement (2016 Mix)
4. Night Session – Part One
5. Night Session – Part Two
CD2:
1. Sleepwalkers
2. Rainbow Trip (2016 Mix)
3. Heavenland
4. Return
5. Aether
6. Machines
7. Promise
8. Eye Of The Soundscape


Band:
Mariusz Duda – Vocals, Bass Guitar, Acoustic Guitar
Piotr Grudziński – Guitars
Piotr Kozieradzki – Drums
Michał Łapaj – Keyboards


Discography:
Out Of Myself (2003)
Voices In My Head (2004/2005)
Second Life Syndrome (2005)
Rapid Eye Movement (2007)
Reality Dream (2008/2009)
Anno Domini High Definition (2009)
Memories In My Head (EP 2011)
Shrine Of New Generation Slaves (2013)
Love, Fear and the Time Machine (2015)


Guests:


Info:
Recorded at at Serakos studio, Warzaw, Polan
Produced by Magda Srzednicka, Robert Srzednicki and Mariusz Duda
Artwork by Travis Smith

Released 2016-10-21
Reviewed 2016-12-07

Links:
riversideband.pl
myspace
youtube
reverbnation

insideout

Riversides musik är troligen Polens överlägset bästa bidrag till världen, de har ett par riktigt snygga album i bagaget så det var väl inte direkt märkligt att man kände sig lite lockad att ta sig an deras nya album Eye of Soundscape. Den känslan dog dock snabbt. Polackerna som nyligen förlorade gitarristen Piotr Grudziński till livet efter detta har satt samman ett instrumentalt album med tilltalande landskap men inte speciellt mycket substans. Ett långt album dessutom.

Efter första försöket med detta album tog det månader innan jag orkade ta mig för att avsluta vad jag påbörjade i oktober, så lite lockar det att spela detta album. Som går i lågt tempo med starka melodier, snygg produktion, en del intressanta inslag, men mestadels innehållslös musikalisk tomhet i musikalisk form – det är nästan som att albumet sörjer den framlidne gitarristen, det känns som 102 minuter tomhet.

Man kan dock inte klaga på bandets genomförande och produktionen för på den fronten får vi definitivt kvalitet. Det är låtskrivandet som haltar, det händer liksom ingenting på albumen, det inleds, det pågår och det tar slut – det är allt.

Man får dock ge dem en eloge för att de provar att testa sina idéer, det är alltid kul även om risken att misslyckas alltid finns där. Jag skulle vilja påstå att detta är ett rejält misslyckande och att egentligen ingenting av det jag gillat med Riverside finns att höra på detta album.

Man kan annars ana från pressinformationen som medföljde detta album att det handlar om ett mellanspel innan bandet startar ett nytt kapitel, om det är sant är den informationen min höjdpunkt för detta album. Jag hoppas verkligen att detta urtråkiga (snyggt producerade) album är en engångsgrej och att nästa sak de testar är betydligt mer intressant än detta sömnpiller.

HHHHHHH

 

 

Label: InsideOut
Tre liknande band:
Porcupine Tree/Vertigo Steps/Kingcrow
Betyg: HHHHHHH (3/7)
Recensent: Daniel Källmalm


read in english