Riverside
Love, Fear and the Time Machine

Tracks
01. Lost (Why Should I Be Frightened By a Hat?)
02. Under the Pillow
03. #Addicted
04. Caterpillar and the Barbed Wire
05. Saturate Me
06. Afloat
07. Discard Your Fear
08. Towards the Blue Horizon
09. Time Travellers
10. Found (The Unexpected Flaw of Searching)


Band:
Mariusz Duda – Vocals, Bass Guitar, Acoustic Guitar
Piotr Grudziński – Guitars
Piotr Kozieradzki – Drums
Michał Łapaj – Keyboards


Discography:
Out Of Myself (2003)
Voices In My Head (2004/2005)
Second Life Syndrome (2005)
Rapid Eye Movement (2007)
Reality Dream (2008/2009)
Anno Domini High Definition (2009)
Memories In My Head (EP 2011)
Shrine Of New Generation Slaves (2013)


Guests:


Info:
Produced @ Serakos studio,Warsaw with Magda Srzednicka & Robert Srzednicki
Artwork by Travis Smith

Released 2015-09-04
Reviewed 2015-09-27

Links:
riversideband.pl
myspace
youtube
reverbnation

insideout

Polska bandet Riverside imponerade senast med sitt album som kunde förkortas S.O.N.G.S. och nu är de tillbaka med sitt sjätte studioalbum som återigen har fått en lång titel. Men de sägs ha övergivit en del av sina gamla vanor, det finns inga låtar som är våldsamt långa utan de håller sig på sex till sju minuter, materialet sägs också vara mer melodiöst, kort och gott: om de hade varit dödsmetallare hade deras fans dödshotat dem en hel del för att de förändrat sig en aning. Snyggt skivomslag har de också fått, och med tio kompositioner och strax över timmens speltid hoppas Riverside att deras nya album ska imponera på oss.

Musikaliskt är det progressiv rock, melodiös, ganska pampig, varierat och välproducerad. Ungefär som man kan förvänta sig av ett album i denna genre. Stort musikaliskt djup, låtarna bygger ofta på storslagna stämningar snarare än hitbetonade låtar. Det är snyggt utfört och man tänker inte på att speltiden är så pass lång som den är, sångaren är dessutom väldigt bra och man kan enkelt och ganska snabbt konkludera att detta är ett riktigt bra sammansatt album, de kan sitt studioarbete helt enkelt. Om man jämför med det föregående albumet är det lite mer melodiöst, lite djupare och lite mer stämningsbetonat – det känns som att bandet mognat en hel del sedan sist.

Det är också riktigt bra, inte bara ur produktionshänseende utan också sett till låtmaterialet. Alla tio låtar håller riktigt hög kvalité och det är ett album man gärna spelar och tilltalas av, jag tycker definitivt att Riverside träffar rätt med detta album – mer rätt än senast och snubblande nära ett bättre betyg än senast. Men fans av det föregående albumet behöver inte känna sig bortskrämda för även om en del koncept ändrats lite för bandet så bygger deras låtar på liknande koncept som tidigare och handlar det inte för progressiva band om att förändra sig och förnya sig för varje gång man skapar något? Det borde åtminstone göra det. Jag tycker att detta album är riktigt bra, väl värt att titta närmare på om man uppskattar progressiv rockmusik.

Det är ett album som innehåller en hel räcka vassa spår, kanske att #Addicted är min favorit men även inledande spåret Lost och avslutande Found är värda att nämnas som spår som sticker ut bland tio alldeles utmärkta kompositioner. Riverside kan nog vara det bästa som någonsin kommit från Polen och då menar jag inte enbart ur ett musikaliskt perspektiv. Jag tycker att ni bör göra er själva en tjänst och kolla upp detta album, det är inte ett album man vill missa.

HHHHHHH

 

 

Label: InsideOut
Tre liknande band: Porcupine Tree/Vertigo Steps/Kingcrow

Betyg: HHHHHHH (5/7)
Recensent: Daniel Källmalm

read in english