Avantasia
The Metal Opera Part II

Spår
1. The Seven Angels
2. No Return
3. The Looking Glass
4. In Quest for
5. The Final Sacrifice
6. Neverland
7. Anywhere
8. Chalice of Agony
9. Memory
10. Into the Unknown


Band:
Tobias Sammet - Keyboards, Vocals
Henjo Richter - Guitars
Markus Grosskopf - Bass guitar
Alex Holzwarth - Drums


Diskografi:
The Metal Opera - 2000
The Metal Opera Part II - 2002
Lost in Space Part I (EP) - 2007
Lost in Space Part II (EP) - 2007

The Scarecrow - 2008
The Wicked Symphony - 2010
Angel of Babylon - 2010


Guests:
Musicians
Guitar:
Jens Ludwig (Edguy)
Norman Meiritz
Timo Tolkki
Drums:
Eric Singer
Keyboards:
Frank Tischer
Singers
Michael Kiske (credited as Ernie)
David DeFeis
Ralf Zdiarstek
Sharon den Adel
Rob Rock
Oliver Hartmann
Andre Matos
Kai Hansen
Timo Tolkki
Bob Catley


Info
Tobias Sammet, Norman Meirit - prod.

Släppt 2002-10-29
Recenserad 2010-05-18


Länkar:
tobiassammet.com
myspace
afm

Den andra delen i metall operan dök upp nästan två år efter den första delen och den startar med ett fjorton minuter långt spår vilket kanske kan benämnas vara lite udda speciellt när artisten inte kallas Ayreon.

Denna del har också ett lite ljusare omslag än operan nummer ett och musikaliskt känns det faktiskt också lite ljusare. Soundet förnimmer en hel del om det sound skiva nummer ett har. Det är kanske en aning mer komplext än den första skivan vilket förstås ett fjorton minuter långt inledningsspår indikerar.

Personligen tycker jag inte att denna skiva är lika bra som den första delen, den känns lite väl överambitiös och jag är säker på att resultatet hade varit annorlunda i den bättre riktningen om den hade gjorts nu eller något sådant. Det är en bra skiva trots alla mina reservationer, den har många sköna spår till exempel Chalice of Agony och Neverland för att nämna några av dessa. Inledande spåret är rätt okej men känns lite överspänt och faktiskt lite jobbigt att ta sig igenom och det ger skivan en rätt jobbig inledning, det känns lite grann som att den börjar med ett hinder vilket resten av skivan sedan måste arbeta igen vilket den klarar men tänk vad mycket bättre det hade kunnat bli med en annorlunda start.

Ärligt talat måste jag säga att detta är nog den sämsta skivan av Avantasia, den känns inte alls lika stark som de andra bara, visst det är en solid skiva men den är bara inte så bra som allt annat Avantasia Gjort.

Nämnas bör att det är precis samma band på denna skiva som på föregångare med undantag av Eric Singer från till exempel Kiss som gästtrummar på något spår samt Bob Catley från Magnum som sjunger på något av spåren. Det kan onekligen nämnas vara en stark ensemble som Sammet samlat in, det känns kanske inte lika imponerande denna gång som den första med tanke på att snubben redan börjat göra sig ett namn här med de senaste Edguysläppen och Avantasias första skiva.

Denna skiva känns mest som ett naturligt steg i Avantasia evolution och även om det är en bra skiva så känns det som att den mest hoppas över i alla fall av mig, visst finns det bra låtar som jag redan sagt men den når inte upp i samma klass som de andra skivorna från Avantasia.

En bra skiva som saknar det där lilla extra, det kanske känns lite märkligt att ge fem till en skiva som inte är lika stark som man tror men det är nog mest så att den inte har lika mycket extra som Avantasias övriga skivor. Det är klart om man är intresserad av avslutningen av storyn så är det alldeles utmärkt förstås, för min del blir det kanske en aning segdraget och Avantasia har så många andra trevliga album att lyssna till att man gärna väljer bort denna.

En riktigt schysst skiva som dock tyvärr oftast blir bortvald på grund av att den inte är lika bra som de andra bandet skapat.

HHHHHHH

Bolag - AFM Records
Tre liknande band - Edguy/Freedom Call/Aina
Betyg: HHHHHHH
Recensent: Daniel Källmalm
rage1.html