Avantasia
The Metal Opera

Spår
1. Prelude
2. Reach Out for the Light
3. Serpents in Paradise
4. Malleus Maleficarum
5. Breaking Away
6. Farewell
7. The Glory of Rome
8. In Nomine Patris
9. Avantasia
10. A New Dimension
11. Inside
12. Sign of the Cross
13. The Tower


Band:
Tobias Sammet - Keyboards, Vocals
Henjo Richter - Guitars
Markus Grosskopf - Bass guitar
Alex Holzwarth - Drums


Diskografi:
The Metal Opera - 2000
The Metal Opera Part II - 2002
Lost in Space Part I (EP) - 2007
Lost in Space Part II (EP) - 2007

The Scarecrow - 2008
The Wicked Symphony - 2010
Angel of Babylon - 2010


Guests:
Musicians
Guitar:
Jens Ludwig (Edguy)
Norman Meiritz
Keyboards:
Frank Tischer
Singers
Michael Kiske (credited as Ernie)
David DeFeis
Ralf Zdiarstek
Sharon den Adel
Rob Rock
Oliver Hartmann
Andre Matos
Kai Hansen
Timo Tolkki


Info
Tobias Sammet, Norman Meirit - prod.

Släppt 2000-11-13
Recenserad 2010-05-18


Länkar:
tobiassammet.com
myspace
afm

Nu när vi haft lite Avantasiarecensioner på Hallowed så varför inte se tillbaka på det gamla och på vad som startade hela alltet, därför recenserar vi nu del ett och två i metalloperan så att vi kan stoltsera med att ha recenserat alla skivor med Avantasia.

Som ni säkert vet fick Tobias Sammet idén i samband med de symfoniska bitarna när de skapade Vain Glory Opera och han fick mersmak kanske kan sägas och började skriva operainspirerad metall med många gästmusiker och artister. År 2000 i november stod hans första verk färdigt och till sin hjälp hade han haft många erkända kunniga musiker som Kai Hansen och Henjo Richter från Gamma Ray, Michael Kiske som en gång sjöng i Helloween, Rob Rock, David DeFeis och så vidare många erkända sångare och musiker inom genren. Det kunde bara bli succé.

Musikaliskt är detta melodiös snabb metall som ofta går under namnet power metal och mer i det facket än de senare skivorna varit, kanske lite mindre varierad än de senare alstren men med samma stilistiska grepp och liknande produktion om än inte riktigt i samma klass som de senare alstren som Sascha Paeth producerat men samtidigt inte långt därifrån.

Denna skiva inleds med ett introspår innan det brakar loss i Reach Out For the Light som är ett snabbt och bra spår och sedan fortsätter det i samma stil skivan igenom. Det är rakt och enkelt, melodiöst och snyggt med många bra sångare som förgyller vad vi får på denna skiva. Soundet är rent och snyggt och spåren har alla en skön känsla, jag skulle vilja beskriva det som en känsla av äventyrslystnad. Nämnas bör också definitivt titelspåret Avantasia, som brukar förekomma när Edguy spelar live också.

Redan på denna skiva kan vi också konstatera att Tobias Sammet distanserat sig från sitt huvudband Edguy, visst kan det höras att han skapar musiken i båda dessa konstellationer men samtidigt är det en så pass stor skillnad att vi med säkerhet kan säga att det är två olika band eller hur du nu vill beskriva Avantasia.

Och om du inte visste det redan så skapades namnet genom att herr Sammet satte ihop orden Avalon och Fantasia vilket gav Avantasia, så nu vet ni också det.

The Metal Opera är en klassiker i min samling och kommer så att förbli trots att jag kanske inte riktigt lyssnar på den lika mycket nu så känns den lika fräsch nu som den gjorde när jag köpte den 2001. För er som gillar Avantasia kan jag tipsa om återsläppen av denna skiva tillsammans med uppföljaren som gjordes 2008, har ni inte hört dessa skivor kan jag varmt rekommendera att ni skaffar denna box.

The Metal Opera öppnade ett mycket trevligt nytt kapitel denna musikstil, missa för allt i världen inte detta.

HHHHHHH

Bolag - AFM Records
Tre liknande band - Edguy/Freedom Call/Aina
Betyg: HHHHHHH
Recensent: Daniel Källmalm
rage1.html