Avantasia - Lost in Space

Spår:
Part I:
1. Lost in space
2. Lay all your love on me
3. Another angel down
4. The story aint over
5. Return to Avantasia
6. Ride the sky

Part II:
1. Lost in space
2. Promised land
3. Dancing with tears in my eyes
4. Scary eyes
5. In my defense
Lost in space - Alive at Gatesudio


Band:
Tobias Sammet
Sascha Paeth
Hejo Richter
Michael Rodenberg
Eric Singer
Amanda Somerville
Jorn Land
Bob Catley


Diskografi:
The Metal Opera - (2001)
The Metal Opera Part II (2002)


Länkar:
tobiassammet.com
myspace
nuclear blast
Edguy
Edguy Myspace

Tobias Sammet och hans manskap är tillbaka med nytt Avantasiamaterial. Denna gång två EP till priset av två singlar. Allt för att promota det stundade albumet som döpts till fågelskrämman (The Scarecrow) efter mig, kanske. De innehåller båda material från det väntande albumet, dessutom lite covers och outgivet, kanske en godbit vad vet jag. Jag liksom Sammet är ingen större fan av just singlar, jag föredrar albumen eftersom de alltid har mer substans.

Om LMP fick bestämma skulle det vara episk symfonisk teatermetall med element av religion och vrickade inslag. I verkligheten kan det sägas vara heavy metal i grunden med lager av klassik musik och av snygga melodier, ett storslaget metallepos är vad som kan sägas om Avantasia. Åtminstone om deras tidigare alster, vad skrämkråkan beträffar får vi vänta till Januari och se.

På ett sätt är dessa två delar annorlunda mot det vi begåvats med tidigare, på ett annat sätt känns det igen, svårt att säga varför; det går inte att sätta ett finger på vad det kan vara. Kanske är det coversarna, kanske något annat mer svårdefinierbart, definitivt är att det låter mognare än tidigare och jag har en föraning utifrån vad jag hört att det kommande albumet kan bli riktigt bra. Det får dock tiden utvisa, kanske blir det bara en tvåminutare?

Beträffande coverinnehållet är det låtar från ABBA, Lucifer’s Friend, Ultravox och Queen vi får höra, två på vardera del.

Som vanligt är det en intressant lista av rekryter Sammet sammanfogat till detta, många känns igen sedan den första duon av album. Jag behöver väl inte ens nämna att de åter gör ett mycket fint arbete och som jag redan nämnt lovar detta så klart mycket gott inför det stundande albumet.

När det gäller spåren på denna dubbelattraktion är titelspåret som återfinns på båda delarna tillsammans med ABBA-covern Lay All Your Love on Me bland det bästa som går att åstadkomma i låtväg. Jag vill definitivt inte påstå att de övriga låtarna är dåliga vilket ni som redan sneglat på poängen förstått redan; de är bara inte av samma toppklasskvalitet som de tidigare nämnda två.

Jag imponeras och ett intresse för ABBA väcks på nytt, jag imponeras åter av dig Tobias Sammet, hoppas bara att albumet håller vad det lovar.

HHHHHHH

Skivbolag - Nuclear Blast
Tre liknande band - Edguy/Gamma Ray/Rhapsody
Poäng: HHHHHHH
Recensent: Daniel Källmalm