Sonus Corona
Time is Not on Your Side

Label: Inverse Records
Tre liknande bands:
Minutian/Minora/Porcupine Tree
Betyg: HHHHHHH (4/7)
Recensent: Daniel Källmalm
Tracks
1. Induction
2. Unreal
3. The Refuge
4. Swing Of Sanity
5. Oblivion
6. Time Is Not On Your Side
7. Illusions
8. Moment Of Reckoning
9. To The Ground
10. Fading
11. Here


Band:
Ari Lempinen - Guitar, Backing Vocals
Harri Annala - Guitar
Miika Erkkilä - Bass
Rasmus Raassina - Drums
Esa Lempinen - Keys
Timo Mustonen - Vocals


Discography:
Sonus Corona (2016)


Guests:


Info:

Released 2019-11-22
Reviewed 2020-03-15

Links:
bandcamp
youtube

inverse records


read in english

Tiden är inte på din sida, du kanske dör i det livsfarliga Coronaviruset som härjar i världen och har drabbat ett obefintligt antal av populationen; virusstammen som det nu kända Covid-19 har dock inte givit namn till finska badet Sonus Corona om det inte är ett sjungande virus. Ljudkrona som de kallas översatt till svenska, släpper nu alltså sitt andra album som säger att tiden inte är på din sida. Och tiden kanske inte är på mänsklighetens sida, men alla åtgärder för Covid-19 som begränsar mänskligheten kanske faktiskt är positivt för planeten som helhet men kanske inte för oss så tiden kanske är på planetens sida. Det är dock inte det albumets tematik handlar om, det är en resa i det mänskliga psyket med flyende förstånd om jag ska tro pressmaterialet, det kanske trots allt handlar om mänskligheten med tanke på hur dagens människor ofta helt saknar allt förstånd.

Det är progressivt, hyfsat varierat och med hyggligt djup. Med trevlig produktion och fina melodier finns det saker att uppskatta för de som uppskattar den progressiva genren. Men det finns orosmoln, eller mindre positiva aspekter som exempelvis en sångare som inte engagerar och väldigt lite dynamik. Även om albumet bjuder variation känns det ganska statiskt generellt då det saknar dynamiken som de bästa albumen i genren kan stoltsera med. En timmes speltid känns också lite väl tilltaget, nog hade de kunnat klippa åtminstone tio minuter utan att någon skulle sakna något – tiden är inte på Sonus Coronas sida. Det är kanske lite som att det är ett album på SSRI, det känns måttligt engagerande även om det finns mycket positiva inslag som atmosfären de skapar genom att addera keyboards till anrättningen.

Kul att de har Corona i namnet, denna masshysteriskapande virusfamilj – undrar när bandet Covid-19 gör sin debut. Jag tycker också att de är bra, de har tagit vad de gjorde i debuten och kanske gjort det lite bättre. Men som ni säkert redan förstått av föregående stycke så är det bra men inte direkt fantastiskt, det saknas det där lilla extra, de som kan fånga och hålla kvar lyssnaren – Sonus Corona har grunden men verkar sakna fantasin för att nå hela vägen fram. Deras andra album är långt ifrån dåligt, det är faktiskt hyfsat underhållande – ungefär som att se hur mänskligheten monterar ner samhället för att försöka hindra ett virus som i nuläget inte verkar speciellt dramatiskt. Vanlig influensa dödar mellan 700 och 1000 personer i Sverige varje år, Covid-19 har dödat tre, kanske är tiden ändå på vår sida och allt klingar ut när fler smittas och samhället bygger immunitet.

Men innan jag helt tappar Sonus Corona-tråden i virustramsande så kan jag väl konstatera att Coronaviruset är betydligt mer intressant än detta band med Corona i namnet, de kanske är lika dödliga – vem vet? Tiden är inte på din sida, det har bandet helt rätt i för du kommer att dör – det gör vi alla.

HHHHHHH