Mark Spiro
2+2=5: Best of + Rarities

Label: Frontiers Music
Tre liknande band: Cheap Trick/Reo Speedwagon/Kansas

Betyg: HHHHHHH (5/7)
Recensent: Daniel Källmalm
Tracks
CD1
1. All The Love We Kill
2. Wind On The Water
3. Better With A Broken Heart
4. Don't Leave Me In Love
5. Vendetta
6. Through My Eyes
7. Mid Western Skies
8. My Devotion
9. Valdez
10. The Rain Came Tumblin’ Down
11. The Rhythm Of Your Soul
12. Can’t Take That Away (Stuff Version)
CD2
1. I’ll Be There
2. King Of The Crows
3. When Winter Comes
4. It’s A Beautiful Life
5. Come Back To Me
6. Mighty Blue Ocean
7. Monster
8. Between The Raindrops
9. The Fisherman 3
10. Wheels May Rust
11. A Beautiful Mistake
12. Love Don’t Come Around Here
CD3
1. Take Your Time
2. Holding You
3. Cry Me A River
4. Leave My Heart Alone
5. By The Riverside
6. Watching Over Me
7. 24 Hours A Day
8. Broken Home
9. Whirling Dervish
10. Whenever I Remember
11. Feels Like
12. When You Were Nothing
13. Screaming Like A Crow


Band:
Mark Spiro


Discography:
In Stereo (1986)
Care Of My Soul (1994)
Now Is Then, Then Is Now (1996)
Devotion (1998)
The Stuff Dreams Are Made Of (1999)
King of Crows (2003)
Mighty Blue Ocean (2005)
It's a Beautiful Life (2012)
Care Of My Soul Vol. 1 (2012)
Care Of My Soul. Vol. 2 (2012)


Guests:


Info:

Released 2020-07-10
Reviewed 2020-08-05

Links:
frontiers


read in english

Mark Spiro är en herre med lång erfarenhet och en hel del framgångsrika produktioner bakom sig. Han kan stoltsera med nio soloalbum men det är väl hans gärning som låtskrivare och producent som gjort att hans material hörs på över 100 miljoner sålda skivor och att han uppnått 45 st guld- och platinaskivor. Nu får vi ett fläskigt dokument över hans gärning, ett best of-material och hela 13 osläppta låtar från hans karriär.

Det handlar i huvudsak om melodiös rock, ofta med ganska klämkäcka refränger och bra produktion/sång. Han har en stil man känner igen men samtidigt ganska arketypisk för den stil han mest representerarar. Det är ganska varierat över de många låtarna, man får hela tre skivor med tolv-tretton spår på vardera så det är ett väldigt komplett dokument över Spiros musik och det känns väldigt representativt för vad han kan erbjuda. Man kanske ska ta det i doser om en skiva i taget eller så eftersom det tar närmare tre timmar att spela sig genom allt. Jag kan väl också tycka att en best of ska rymmas på kortare tid, 100 minuter känns som någon form av smärtgräns normalt och ska man vara ärlig är Spiros musik inte tillräckligt varierad för att man ska orka hålla intresset uppe i närmare tre timmars sträcklyssning.

Visst är det bra låtar och visst är det kul att lyssna på dem, men det blir mycket av det goda, för mycket om man ska använda samma bedömningsmall som när man bedömer album. Det är en hit-parad som spelar upp sig, problemet är att det är lite för många av dem och det blir en liten likriktning i det hela och det är lätt att allt bara flyter samman om man vill lyssna på allt i ett sträck. Men samtidigt är det ju svårt att inte konstatera att det är ett utmärkt alternativ för den som vill lyssna på vad Mark Spiro ha att erbjuda, och man behöver ju inte lyssna på allt i ett sträck. Jag tycker nog att den andra skivan är den bästa.

En fin musiksamling, en välmatat som dessutom säljs till ett ganska vettigt pris för den som vill köpa CDn. Perfekt som mjukrockaralbum i bilen på långresor eller något sådant. Det är kanske för mycket av det goda för att man ska ta sig igenom allt på en gång men det behöver man ju inte göra. Gillar ni lite mer tillbakalutad och melodiös rockmusik är detta onekligen ett fint alternativ, det finns schyssta låtar så att det räcker och blir över.

HHHHHH