Kaipa
Children of the Sounds

Tracks
1. Children of the Sounds
2. On The Edge of New Horizons
3. Like A Serpentine
4. The Shadowy Sunlight
5. What’s Behind The Fields


Band:
Hans Lundin - Keyboards & vocals
Per Nilsson - Electric & acoustic guitars
Morgan Ågren - Drums
Jonas Reingold - Electric basses
Patrik Lundström - Vocals
Aleena Gibson - Vocals


Discography:
Sattyg (2014)
Vittjar (2012)
In the wake of evolution (2010)
Angling feelings (2007)
The Decca Years 1975-1978 5CD-Box (2005)
Mindrevolutions (2005)
Keyholder (2003)
Notes From The Past (2002)
Nattdjurstid (1982)
Händer (1980)
Solo (1978)
Inget Nytt Under Solen (1976)
Kaipa (1975)


Guests:
Elin Rubinsztein - Violin


Info:

Released 2017-09-22
Reviewed 2017-09-11

Links:
kaipa.info
youtube

insideout

Idag tittar vi närmare på Kaipa och deras nya album Children of the Sounds, självklart är jag nyfiken på vad Hans Lundin och hans manskap knåpat ihop denna gång. Det är ett band som kontinuerligt fått bra betyg av oss och välförtjänt så eftersom de hittat en hyfsat egen nisch som de sedan framgångsrikt utforskar med fräscha och spännande album. Därför kan man ju lätt påstå att det var ett album jag tog mig an med vissa förhoppningar, och omslaget gör en ju inte besviken och det som finns innanför är väl minst lika spännande på detta album som definitivt inte kommer att göra någon besviken. Och Kaipas fans lär definitivt känna igen sig samtidigt som de får något nytt och spännande att sätta tänderna i.

Det handlar förstås om progressiv melodiös rockmusik med snygga atmosfärer, långa drömska låtar, fräscha gitarrer, utomordentligt trumslagande och grymma sånginsatser. Det kan beskrivas som ett musikaliskt äventyr i fem långa kapitel som tar en timme att ta sig igenom. Det är dramatiskt och det är varierat, riktigt bra producerat förstås. Det är ungefär, eller egentligen så är det precis vad jag förväntat mig, ett riktigt bra album med sköna melodier och bra låtar. Kanske att jag skulle ha velat få en och annan överraskning, men man får sällan allt man vill ha här i livet och det Kaipa levererar räcker långt när det handlar om musikalisk underhållning.

Children of the Sounds är ett album utan svagheter, ett album med styrkorna i den äventyrliga atmosfären – det är en fin musikalisk berättelse vars äventyrlighet är slående. Det är helt enkelt äventyrligt och spännande, definitivt ett album jag kan rekommendera. Men visst, du ska väl vara öppen för den här typen av musik, den som gillar stenhård hamrande tungmetall kanske inte får ut så mycket av detta som mest håller till i det väldigt melodiösa. Och det kan också vara ett album som kräver en del av dig som lyssnare och som det kan vara svårt att verkligen få ut det bästa av om det används som bakgrundsmusik. Det är helt enkelt ett album man sitter ner och lyssnar på, och då låter musiken ta en iväg på ett spännande äventyr mot nya horisonter och funderingarna kring vad som finns bortom fälten.

Hans Lundin och hans Kaipa har åter satt samman ett riktigt vasst album, ett som jag definitivt rekommenderar att man tittar närmare på. Alla fem spåren är bra och någon poppig hitlåt lär du inte hitta ens om du verkligen anstränger dig, däremot är det längsta spåret On the Edge of New Horizons ett riktigt spännande äventyr som verkligen fängslar, avslutningen är också riktigt kul. Children of the Sounds fortsätter helt enkelt Kaipas musikaliska triumftåg med ännu ett riktigt vasst och underhållande album – väl värt att kika närmare på.

HHHHHHH

 

 

Label: InsideOut
Tre liknande band: Ritual/Yes/Steve Hackett
Betyg: HHHHHHH (5/7)
Recensent: Daniel Källmalm


read in english