Monoscream
Redemption

Tracks
01. Intro
02. Opressors Hand
03. Self Reflection
04. Follow Your Shadow
05. Heretic´s Requiem
06. Voice of Resistance
07. Jealousy
08. Sacrifice
09. 17 Years
10. Parasite
11. Nation Wide


Band:
Vocals-Andreas Deverstam
Guitar-Kim Wiklund
Guitar-Anders Hansson
Bass-Sandro Fronda
Drums-Fredrik Sundberg


Discography:
Demo (2007)

Reborn [EP] (2009)


info:
Produced by Svein Jensen and Monoscream
Recorded at Grand Recordings, Gothenburg, Sweden 2010
Mixed by Svein Jensen
Mastered by Göran Finnberg at Mastering Room
Cover Design by Stefan Hansson
Layout by 11Frames
Photography by Hanna Elisasson
Effects by Peter Frie


guests:

Released 2011-09-21
Reviewed 2011-12-11

Links:
myspace
youtube
dead tree music

Svenska Monoscream släpper sitt första album men det är faktiskt ett band vi tidigare recenserat trots detta då vi recenserat deras demo från 2007 som fick ett fint betyg av oss. Nu är det alltså dags för deras debutalbum som visserligen släpptes för ett tag sedan men vi fick det bara för någon månad eller så sedan och nu har jag lyssnat på det ett antal gånger så nu ska jag bara rita ned vad jag upptäckt i mina undersökningar av detsamma. Debutalbumet har fått namnet Redemption, vilket känns en aning udda för ett första album men okej, det går väl att svälja ett sådant namn, de kanske ifrågasattes efter demon eller något sådant. Albumet kan ju förstås även ha ett tema som berättas genom lyriken, jag har inte undersökt den saken och det är inget jag planerat att undersöka heller så jag låter det vara osagt. Vad albumet däremot har är ett väldigt intressant omslag som vittnar om vissa ogudaktighet kan tyckas, det berättar också en spännande historia men den låter jag er som är intresserade av sådant fundera ut på egen hand.

Att det är tung musik som Monoscream bjuder på tror jag inte att någon som får höra dem ställer sig tvekande till, det är tungt och melodiöst med bra energi och en del sväng dessutom. Medryckande dödsmetall kanske man skulle kunna säga. Sången är mer kraxande än vrålande, typ Children of Bodom eller band i den stilen, även lite grann likt sångaren i Illdisposed. Produktionen är bra tycker jag och tar fram det medryckande i låtarna och lyfter fram bandets energi på ett bra sätt. Albumet har elva spår och det spelas igenom på 37 minuter, en sak jag också bör säga om bandet är att de har en stil som jag ändå tycker låter hyfsat unik inom genren med vilket jag menar att jag inte hört många band som låter överdrivet likt Monoscream men det bör väl också nämnas att jag inte är den mest bevandrade inom genren du kan finna.

Det talade introt är lite roligt, kanske en typisk amerikansk sak. Det introt övergår sedan i Oppressors hand som är ett väldigt kraftfullt och intressant melodiöst dödsmetallspår som öppnar albumet på ett väldigt bra sätt. Det är genomgående väldigt medryckande och hade det inte varit för kraxsången så hade jag säker sjungit med i låtarna också, lite spår av de så kallade groove metalbanden kan hittas i det svängiga men samtidigt känns det ändå som att de har sitt ursprung i den traditionella melodiösa dödsmetallen. Vrålande sång är vad bandet har, inte det moderna alternerande mellan klarsång och vrålsång utan mer av den traditionella extrema metallens grundbult.

Redemption är ett väldigt bra album, det har massor av energi, många bra låtar och ingenting direkt negativt. Det enda negativa skulle kanske vara för dig som har ett absolut ogillande mot extrem metal, det är väldigt tungt så det kanske kan vara svårt att ta till sig för de som inte gillar extrem metal, men å andra sidan lär det ju knappast vara den publiken Monoscream riktar sig mot. Därför skulle jag vilja säga att detta är ett mycket bra album, det är väldigt tungt men samtidigt är det medryckande och melodiöst. Det är också en mogen och riktigt välgjord debut, Redembtion är ett riktigt bra album som jag starkt rekommenderar till alla er som gillar bra och melodiös extremmetall.

HHHHHHH

Label: Dead Tree Music
Tre liknande band: Lamb of God/Icon In Me/Parkway Drive
Betyg: HHHHHHH (5/7)
Recensent: Daniel Källmalm

Read in English

Föregående recensioner:
Lodgic - Nomadic Sands
Coastland Ride - Coastland Ride +3
Akribi - E - Part Four of H.A.T.E

Föregående artiklar:
Mystic Prophecy
Coronatus
Majesty