Bigbang
Epic Scrap Metal

Tracks
1. How Things Rot
2. Everybody And Their Broken Hearts
3. Cigarette
4. Deserve Everything
5. New Woman
6. No One
7. Cities Of The Plain
8. Don't Kill My Buzz
9. Nothing Finished Yet
10. Cape
11. Don't Believe In Change
12. Epic Scrap Metal
Magic Hour (exclusive iTunes bonus)


Band:
Øystein Greni – guitar, bass, drums, percussion, vocals
Olaf Olsen – drums, percussion, backing vocals
Nikolai Eilertsen – bass/keyboards


Discography:
Waxed (1995)
Electric Psalmbook (1999)
Clouds Rolling By (2000)
Frontside Rock'n'Roll (2002)
Radio Radio TV Sleep (Live recordings, 2 CDs) (2003)
Poetic Terrorism (2005)
Too Much Yang (2007)
Something Special – The Best of Bigbang (2007)
From Acid to Zen (2008)
Edendale (2009)


info:
Produced by Øystein Greni.
All songs were mixed by Michael Ilbert at Hansa MixRoom/ Berlin, except tracks 1, 2, 6, 10 and 11 mixed by Bryan Cook and Øystein at Ocean Studios Burbank.
Mastered by George Marino and Ryan Smith at Sterling Sound nyc


guests
Lissie - vocals
Thomas Seltzer
Thom Hell

Released 2011-03-04
Reviewed 2011-03-01


Links:
bigbang.no
myspace
youtube
emi

Det första jag kunde konstatera när det gäller denna skiva var förutom att EMI inte gav mig möjligheten att ladda hem den så att jag kunde köra den i min trogna portabla musikspelare, var att den hade ett otroligt snyggt skivomslag, ett av de snyggare jag sett om jag ska vara helt ärligt, vilket jag förstås ska. Jag måste dock säga att det har varit ganska jobbigt att recensera denna skiva med tanke på att jag inte gillar att sitta vid datorn och spela musik eftersom jag oftast skriver recensioner och sådant och då vill jag inte sitta och lyssna på annat än det jag recenserar, och jag spenderar mycket tid på spring så att säga och då spelar jag alltid mina recensionsskivor i min musikspelare så den här skivan är nog den besvärligaste att recensera någonsin. Jag tycker inte om bolag som inte låter en ladda ned musiken så att man kan spela den vart man vill, den är ju ändå alltid vattenmärkt och så vidare så de borde ju kunna spåra det tillbaka till någon om det sprids.

Nåväl, nog gnällt om den saken nu, ibland får man slita hårt som recensent med dessa saker. Bigbang är i alla fall ett norskt band som är baserat i Los Angeles som nu släpper sin åttonde studioskiva enligt den information jag fått men faktiskt den första som någonsin släpps i Sverige vilket är ganska märkligt med tanke på hur väl bandet lyckats i åtminstone sitt hemland.

I promoinformationen talas det om indierock, kanske det, det är lite varierat låtmaterial med allt från softare melodiös rock till lite hårdare grejer och jag hade stora problem att få fram några liknande band eftersom jag inte direkt känner mig särskilt bevandrad i genren men We är från Norge och låter väl någotsånär lika, Marshall Law var enligt min gamla recension av We lika dessa och Led Zeppelin nämns i informationen och om man spelar till exempel III så kan jag väl faktiskt säga att det finns liknande drag. Det är faktiskt rätt svårt att beskriva soundet på denna skiva eftersom det är så varierat. ””Epic Scrap Metal” är en explosion av gammalt skrot, nytt ljud, sköra hjärtan, hopp, styrka, galenskap och drömmar” citerar jag från informationen och det kanske ändå är den allra bästa beskrivningen. Sångaren Øystein Greni har en väldigt passionerad röst som förmedlar mycket känsla i spåren, det är också han som producerat skivan som är inspirerad av gammalt skrot som vi har runt omkring oss och som ibland kan användas till något bra också. ”Det handlar om att se möjligheter, och att ta tag i något som har gått i spillror – för att skapa något nytt. Antingen fysiskt, som en bil som byggs av två gamla vrak eller en låt om en trasig själ som äntligen får sina drömmar uppfyllda” citeras han i releaseinformationen.

Överlag tycker jag faktiskt den här skivan är väldigt bra, den har dock några saker som känns lite kvalitetssänkande där momentum och tempo i skivan bara liksom försvinner. Dock är detta inte majoriteten av vad skivan har att erbjuda, generellt sett är musiken stark och fylld med känsla. Det är mycket passion och känsla som förmedlas i denna skiva, det känns som att ett större djup och en känslomässig bild har sökts av bandet när de skrivit musiken och framförallt spelat in densamma. De har också lyckats skapa ett sound som fungerar väl till låtarna och jag får definitivt en generellt positiv bild av denna skiva.

När det gäller spåren är inledningen rätt okej och indikerar på ett ungefär vad vi kan förvänta oss av skivan, spår tre som kallas Cigarette är ett riktigt skönt spår med bra atmosfär och snygga melodier, ett av mina favoriter på skivan helt klart. Spår nummer sex No One är ett skönt spår som är en duett med manlig och kvinnlig sång, riktigt skön stämning i det spåret. Stämning är för övrigt något som denna skiva förmedlar i stora mått. Jag gillar sedan också spår nio Nothing Finished Yet som också är bra, ett lite snabbare spår som är väldigt medryckande. Även bonusspåret som endast finns på iTunes, Magic Hour är riktigt bra måste jag säga. Däremot känns titelspåret som avslutar skivan lite grann som en besvikelse för att vara ett titelspår, jag tycker alltid att titelspår skall tillhöra de absolut bästa spåren på skivan, vilket inte detta gör.

I slutändan vill jag nog ändå säga att det är skivomslaget som är den riktiga toppen med denna skiva. Jag gillar mycket av det musikaliska och framförallt den sköna atmosfär som den förmedlar men jag är ändå glad nu att jag inte behöver hålla på att strömma de här låtarna över internet. För alla er som inte är fast i det stenhårda och menlöst metalliska kan jag rekommendera att kolla upp Epic Scrap Metal, den har inte bara ett fantastiskt snyggt skivomslag, den fungerar väl musikaliskt också.

HHHHHHH

Label - EMI Music
Tre liknande band - We/Marshall Law/Led Zeppelin
Betyg: HHHHHHH
Recensent: Daniel Källmalm