Mystic Prophecy
Monuments Uncovered

Tracks
1. You Keep Me Hangin' On (Kim Wilde/The Supremes Cover)
2. Hot Stuff (Donna Summer Cover)
3. Shadow On The Wall (Mike Oldfield Cover)
4. Are You Gonna Go My Way (Lenny Kravitz Cover)
5. I'm Still Standing (Elton John Cover)
6. Because The Night (Patti Smith Cover)
7. Space Lord (Monster Magnet Cover)
8. Get It On (T.Rex Cover)
9. Tokyo (Tokyo Cover)
10. Proud Mary (Creedence Clearwater Revival Cover)
11. The Stroke (Billy Squier Cover) [Digipak Bonus Track]


Band:
R.D. Liapakis - Vocals
Markus Pohl - Guitars
Evan K. - Guitars
Joey Roxx - Bass
Hanno Kerstan - Drums


Discography:
2002: Vengeance
2003: Regressus
2004: Neverending
2006: Savage Souls
2007: Satanic Curses
2009: Fireangel
2011: Ravenlord
2013: Killhammer

2016. War Brigade


Guests:


Info:
Produced by R.D. Liapakis & Mystic Prophecy at the Prophecy Studios in Hegge/Kempten, Germany
Mixed & mastered by Henrik Udd at Udd Recording Studios in Västra Frölunda, Sweden
Cover artwork by Dušan Marković

Released 2018-01-12
Reviewed 2018-01-02

Links:
mysticprophecy.net
myspace
youtube

massacre

Sedan 2016-års War Brigade har grekisk/tyska Mystic Prophecy ägnat sig åt att ansiktslyfta gammal musik. Under 2017 handlade det om de tre första banden ur den egna karriären och 2018 inleder de visserligen med sitt tionde studio album men även det handlar om ansiktslyftningar, då utav gamla vinylhits. Kul då att albumet släpps på vinyl, något jag tror att jag ska slå till på faktiskt för vem kan undgå att ryckas med av klassiska hits som Donna Summers Hot Stuff och flera andra schyssta klassiska superhits?

RD Lipakis är förstås i storform och låtarna har Mystic Prophecyserats (det är ett riktigt ord, den finns i akademins nyordlista) på ett sätt som gör att bandet ger dem en egen prägel. Det blir förstås stor variation med tanke på att låtarna kommer från vitt skilda band med allt från diskodängor till Stonerrock och allt däremellan – bli inte förvånad om du upplever albumet som aningen spretigt. De håller dock speltiden lämplig med elva låtar för den som införskaffar digipakversionen, strax över 40 minuter blir det då, 37 annars. Det är förstås Mystic Prophecy-tungt och Lipakis låter stilistiskt som han brukar, och det är väl där man kan hitta invändningarna mot albumet som inte känns speciellt fantasifullt utan mer som ett mellanspel under tiden man försöker knåpa ihop nästa ”riktiga” studioalbum.

Det är ett schysst album och omslaget är snyggt så det skapar definitivt viss känsla av habegär, ur kritikerperspektivet är jag dock mindre övertygad. Shadow on the Wall är väldigt tjatig och ganska ointressant, Kravitz-covern är riktigt tråkig och just där blir jag väl inte speciellt imponerad. Men den finns den andra sidan av myntet, Hot Stuff som jag nämnde i första stycket och I’m Still Standing samt Because the Night är ju riktigt jävla bra på alla sätt. Så det kan väl beskrivas lite som ett album som känns en aning upp och ner – kanske har det också att göra med vad man tycker om låtarna som Mystic Prophecy skapat sina egna versioner av. Den som gillar Mystic Prophecy kommer i alla fall tycka om det, det tror jag att alla kan skriva under på.

Därmed har jag väl skrivit allt jag kan skriva om denna skiva, det är definitivt värt att titta på den om du uppskattar Mystic Prophecy eller bara gillar att höra lite mer metalliska covers av pop- och rocklåtar. De gör det bra för det mesta även om det inte håller en tillräckligt hög kvalité genomgående för ett riktigt vasst betyg men när det är som bäst är det grymt och som fan av bandet kommer åtminstone jag att beställa en LP.

HHHHHHH

 

 

Label: Massacre Records
Tre liknande band:
Helloween/Metallium/Wizard
Betyg: HHHHHHH (4/7)
Recensent: Daniel Källmalm


read in english