Nude
Plastic Planet

Tracks
1. Shining Stardust
2. Down In The Garden
3. My World Today
4. Neon Smile
5. Shanghai Basement
6. Diesel
7. Old Fashion Doors
8. Plastic Planet
9. Once Upon A Time
10. Much Better


Band:
Fabio Calluori - Guitars
Antonio Pucciarelli - bass
Tommy Box - Vocals
Sergio Duccilli - Keys & Programming
Nicolas Calluori - Drums


Discography:
Cities and Faces (2001)


Guests:


Info:
Recorded, Mixed and Mastered by Fabio Calluori at Sonic Temple Studio
Cover photo: by Ciro Fundarò
Digital treatments and layout by Francesco Palumbo at MKM Graphix

Released 2013-02-04
Reviewed 2013-02-05

Links:
myspace
bandcamp
my kingdom music

Naket värre när italienska Nude släpper sitt andra album en sisådär tolv år efter debuten som såg dagens ljus 2001, det är en stunds väntan det. Annars måste man reflektera över hur bandnamnet Nude och titeln Plastic Planet känns som att det skulle vara riktat mot förståndshandikappade politiker typ Tobias Billström eller hans moderatkollega Fredde Slemfält. Dock ska man kanske inte dra för höga växlar av den saken med tanke på att omslaget inte känns förståndshandikappat, och kanske har de en tanke med titeln som jag inte har noterat. Annars namndroppas det en del i pressinformationen kring detta album och allt från Joy Division till My Dying Bride slängs in där, kanske kan det vara intressant.

Vad som först slår lyssnaren är alla elektroniska syntpoppiga element som likväl skulle kunnat ligga på en A-Ha-skiva som på denna. Det är annars baserat i den gotiska metallen och sångstilen som bär en lätt italiensk brytning drar åt det hållet. Det är klämkäckt till tusen och det är omöjligt att inte bli lite medryckt av vad dessa italienare har att erbjuda oss lyssnare. De kombinerar snyggt det metalliska med det syntpoppiga och ger oss syntmetall kanske man kan kalla det, väldigt välgjort och framförallt riktigt bra producerat är det. Dessutom tycker jag att man kan säga att det är ett album som man uppmärksammar för att det finns inte alltför många liknande band eller album därute i den metalliska djungeln.

Ett bra album är det också, det är den nakna sanningen kanske man kan säga. Det är ett kort och koncist album med bra låtar över hela linjen, låtar som man dessutom inte kan tröttna på eftersom albumets speltid inte är längre än 36 minuter och bland de tio spåren finns inget som inte håller måttet och flera som är riktigt vassa faktiskt. Bland de vassa spåren kan nämnas inledande Shining Stardust som är en riktigt vass öppning och efter den följer Down in the Garden som också är riktigt stark och dessa sätter an en bra ton på albumet där trevliga låtar avlöser varandra och där tycker jag att vi också att vi ska nämna titelspåret som är väldigt bra och inleder en avrundning av albumet som är väldigt snygg där de två sista spåren blir en väldigt fin avslutning på vad som är ett riktigt trevligt album.

Nudes Plastic Planet är definitivt ett album väl värt att sätta tänderna i, ett album där elektronisk musik möter metal på ett sätt som inte görs överdrivet ofta och det är en riktigt trevlig upplevelse att lyssna till. Detta är ett trevligt album för den som har ett öppet sinne och gillar när musiken tar lite oväntade svängningar, väl värt att titta närmare på skulle jag nog vilja påstå.

HHHHHHH

 

Label: My Kingdom Music
Tre liknande band: Joy Division/The Cult/Paradise Lost
Betyg: HHHHHHH (5/7)
Recensent: Daniel Källmalm

read in english