Major Parkinson
Valesa - Chapter I: Velvet Prison

Label: Apollon Records
Tre liknande band: Defenders of the Small Yard/Tom Waits/Kaizers Orchestra

Betyg: HHHHHHH (6/7)
Recensent: Daniel Källmalm
Tracks
1. Goodbye Blue Monday
2. Behind the Next Door
3. Saturday Night
4. Ride in the Whirlwind
5. Live Forever
6. Sadlands
7. Intermezzo
8. Jonah
9. Velvet Moon
10. Irina Margareta
11. The House
12. The Room
13. Posh-Apocalypse
14. MOMA
15. Lemon Symphony
16. Fantasia Me Now!
17. Heroes


Band:
Jon Ivar Kollbotn – vocals
Øystein Bech-Eriksen – guitar
Eivind Gammersvik – bass
Sondre Veland – drums
Lars Christian Bjørknes – keys
Sondre Skollevoll – guitar, backing vocals
Claudia Cox – violin, vocals


Discography:
Major Parkinson (2009)
Songs From A Solitary Home (2010)
Twilight Cinema (2014)
Blackbox (2018)


Guests:


Info:

Released 2022-10-07
Reviewed 2022-10-01

Links:
majorparkinson.com 
youtube
bandcamp
apollon records


read in english

Nytt album från Major Parkinson, en potentiell höjdare. Senaste albumet Blackbox var väldigt intressant så man kan ha förhoppningar om något intressant. Valesa är ett konceptalbum som tittar lite bakåt i tiden, med 17 noggrant skapade låtar i jakt på den rätta känslan. Så vad ska vi då säga om denna skapelse? Är den en bra efterföljare till Blackbox?

Det är sådär spännande progressivt, poppigt, rockigt, dramatiskt med inslag av disko, punk, klassisk hårdrock och så vidare. Ett album som överskrider många gränser, och som bjuder på ett stort djup, bland annat dynamiken mellan manlig och kvinnlig sång, men också hur de varierar sången. Det är sjutton spår där vissa är väldigt korta, en del riktigt medryckande, speltiden känns sansad dessutom. Det är ur alla tänkbara aspekter en riktig kvalitetsproduktion.

Ett riktigt vasst album, definitivt ett av de mest spännande jag hört i år. Det finns många riktigt vassa låtar där Saturday Night kanske är den allra finaste av dem. Men det finns många minnesvärda spår som Live Forever, Jonah för att nämna ett par ytterligare exempel. De balanserar snyggt hitlåtar med en stark och väl sammanhängande helhet, deras berättande är riktigt bra med stor dynamik och en hel del magi.

Ett album som definitivt är värt att titta närmare på, definitivt värt att låta spinna i sin musikspelare oavsett om det är lördagskväll eller något annat. Det är kul och underhållande, dramatiskt och riktigt välgjort. Ett album man inte ska missa om man uppskattar lite mer kreativ och progressiv musik.

HHHHHHH