DeVicious
Black Heart

Label: Pride & Joy
Tre liknande band: Van Halen/Hardline/Europe

Betyg: HHHHHHH (5/7)
Recensent: Daniel Källmalm
Tracks
1. Afterlife
2. Heroines
3. A Special Mind
4. Liar
5. Black Heart
6. Not What It Seems
7. Welcome The Night
8. After Midnight
9. Falling
10. Miles Away
11. Escape From Reality (Bonus Track)
12. Axenya’s Dream (Bonus Track)


Band:
Antonio Calanna - vocals
Alex Frey - bass
Radivoj Petrovic - guitars
Lars Nippa - drums
Denis Kunz - keyboards


Discography:
Never Say Never (2018)
Reflections (2019)
Phase Three (2020)


Guests:
Michael Bormannand Baol Bardot Bulsara - backing vocals


Info:
Produced by Alex Frey at Tower 13 Studios, Karlsruhe
Mixed by Patrick Damiani at Tidalwave Studios Karlsdorf
Mastered by Robin Schmidt at 24-96 Mastering Karlsruhe

Released 2022-04-14
Reviewed 2022-03-26

Links:
devicious.band
youtube

pride & joy


read in english

DeVicious är ett band jag följt ända sedan de inledde sin karriär med debuten Never Say Never 2018 och jag har tyckt i stort sett precis samma sak om deras tre föregående album. Nu kommer Black Heart som påstås vara deras fräschaste och mest unika album hittills, vilket inte skulle vara speciellt svårt med tanke på vad de släppt tidigare. Men den här gången har de tänkt bredare, det kommer också en serie serieböcker kallad Dollhouse DV baserad på karaktärerna på omslaget, något som skapats helt av bandet. Så denna gång kanske man kan tro att de faktiskt tänkt ett steg längre än det generiska.

Black Heart är klämkäck så det förslår och vid första anblick är det mer av vad vi fått från dem tidigare. Dock får vi ett betydligt bredare musikaliskt spektrum på detta album, dessutom bättre sånginsats än tidigare och en ljudbild jag tycker betydligt bättre om än tidigare. Det låter faktiskt fräschare, mer självklart, låtarna har en tydlig riktning och kvalité på ett sätt jag inte hört från DeVicious tidigare – dessutom är Black Heart tyngre, med mer kraft träffar låtarna bättre än de gjort tidigare. Dessutom är variationen och dynamiken så bra att man faktiskt inte inser att albumet är hela 52 minuter långt, det är alltid en bedrift att lyckas hålla album intressanta så länge.

Det här är riktigt bra, de bra låtarna bara avlöser varandra från inledning till avslutning. Det är skrämmande klämkäckt och jag fastnar för låtarna nästan direkt, men jag fastnar också för hur väl skrivet det är denna gång. Små detaljer kan också göra en stor skillnad och precis som andra band har inte DeVicious tidigare helt lyckas koppla ihop de klämkäcka refrängerna med passande verser, men det lyckas de med på detta album och vi får något helt annat än trion de tidigare släppt. Nu ska man inte påstå att de direkt gör något annat än tidigare men Black Heart är ett album där de lyckas bra med allt. Det kan vara hur de lyckas få till ett album som är tungt men samtidigt extremt klämkäckt och varje låt har hit-potential – radion borde översvämmas med låtar från detta album eftersom det är musik jag tror att nästan alla bör gilla.

Äntligen en riktig höjdare från DeVicious, jag har inte ogillat deras album tidigare men detta är det första som jag faktiskt verkligen vill lyssna på. De första tre spelade jag bara för att jag skulle skriva om dem, denna kommer jag fortsätta spela. Jag rekommenderar er att kika närmare på denna höjdare, ni lär nog inte ångra er.

HHHHHHH