Velvet Insane
Rock 'N' Roll Glitter Suit

Label: Wild Kingdom Records/Sound Pollution
Tre liknande band: Kiss/Slade/The Diamond Dogs

Betyg: HHHHHHH (4/7)
Recensent: Daniel Källmalm
Tracks
01. Driving Down The Mountain
02. Backstreet Liberace
03. Jaded Eyes
04. Velvet Tongue
05. Sound Of Sirens
06. Riding The Skyways
07. Spin On Crazy Moon
08. Sailing On A Thunderstorm
09. Midnight Sunshine Serenade
10. Space Age DJ
11. You're The Revolution


Band:
Jonas Eriksson - vocals
Jesper Lindgren - Guitar
Ludvig Andersson Lindgren - Bass


Discography:
Velvet Insane (2019)


Guests:
Dregen
Nicke Andersson


Info:
Produced by Sulo

Released 2021-07-16
Reviewed 2021-07-11

Links:
youtube
wild kingdom
sound pollution
read in english

Velvet Insane ger oss sitt andra album som är en glittrig historia, vilket kanske inte är så märkligt för ett glamrockande band. Det är ett album som producerats av den gode Sulo som vi hört göra en hel del och som nog får tankarna att tänka på svunna tider, kanske sjuttiotal. Jag läser att det har en stil och atmosfär som får en att tro att det skulle vara inspelat i London 1973, vilket förstås är struntprat eftersom produktioner inte lät så bra på sjuttiotalet, långt därifrån. Men visst, som modern efterapning kanske jämförelsen haltar lite mindre.

Retrorock med lite skön boogie-känsla, bra sväng och sjön rytmik. Det är lättillgängligt, snyggt, fräsigt, och välgjort. Ganska mycket är det byggt enligt ett format, inga direkta överraskningar egentligen – men det är svårt att argumentera mot riktigt välgjort klassisk rockmusik. Variationen är väl egentligen ganska mycket vad man kan förvänta sig, ösiga och glammiga, medryckande låtar bygger större delen av låtlistan med enstaka inte helt oväntade variationer från det. Speltiden är väldigt sansad och den känns definitivt sjuttiotal, vilket förstås också gäller stilen även om produktionen känns betydligt fräschare än så.

Ett bra album, medryckande och underhållande med riktigt välgjorda låtar. Finns väl egentligen inte mycket att vara överdrivet negativ till, jag ser inga direkt svaga spår även om jag kanske inte hade haft något emot att plocka bort något av dem. Det finns ändå fler positiva spår som rycker med och gör det lätt att tycka om detta album. Jag kan definitivt tänka mig att alla dessa urtråkiga individer som påstår att allt var bättre förr gillar detta album, det bjuder ju inte direkt på något fräscht eller nytt så det bör ju trycka på helt rätt knappar för många rock-fans. Men det är nog inte bara dem, det är ett album som lär uppskattas i ganska breda kretsar med sina enkla och underhållande låtar.

Kan vara värt att titta närmare på, det finns onekligen en hel del hit-potential här och det är ett band som behärskar sitt hantverk riktigt väl – mer behövs väl egentligen inte för att det ska bli bra. Däremot är jag tveksam till att det är ett album som kommer göra mer än ett perifert avtryck i musikhistorien, de flesta album som gör det kommer med något som ingen annan kommit med tidigare och det kan man knappast påstå att Velvet Insane gör, samtidigt ska man inte förringa en stunds riktigt god underhållning.

HHHHHHH