Uriel
Multiverse

Label: Independent
Tre liknande band: Gaia Guardia/Lapetus/Aevum

Betyg: HHHHHHH (5/7)
Recensent: Daniel Källmalm
Tracks
1. Long Way Home
2. Multiverse
3. Mysterious Dancer
4. A Thousand Burdens
5. Follow You
6. Blood Forest
7. Insight
8. War Hammer
9. Lies
10. A Heart Underneath


Band:
Alle Conti - vocals
Guido Benedetti - guitar
Luca Venturelli - guitar
Leone Villani Conti - bass
Luca Setti - drums


Discography:
Remains Of Innocence (2016)


Guests / Characters :


Info:

Released 2021-10-01
Reviewed 2021-10-

Links:
bandcamp


read in english

Det är inte första gången jag skriver om multiversum i skivformat, förra året skrev jag exempelvis om Aevum som gjorde ett album med just den titeln. Men det är väl ett intressant koncept så varför inte? Det här albumet släpptes ursprungligen 2019 men bandet tycker att tack vare situationen med virus och grejer blev det inte så lätt att ge albumet den promotion och kärlek det behövde, så de gör ett nytt släpp. Och det kanske kan tyckas vara smart med tanke på att jag inte noterade dem första gången albumet släpptes, kanske var det ett av alla album jag inte hann med. Nu har jag dock låtit det snurra några gånger i min musikmaskin och det har nog trots allt varit värt tiden.

Det är ett album som stilistiskt spänner över ett brett musikaliskt spektrum, med allt från folkiga tongångar till extrama metalvrålanden, det är en dynamik mellan ljus och mörker. Cello, fiol och harpa breddar onekligen paletten, även så kombinationen av kvinnlig sång och vrålsång. Det är ett bra producerat album med en ganska dynamisk ljudbild, vrålsången är väl ganska generisk och det kanske man också kan säga om den kvinnliga sången – det är kombinationen som stärker helheten. Djupet i albumet är stort och man tröttnar inte genom speltiden som känns ytterst sansad med bara 34 minuter, fler band borde följa det exemplet.

Ett engagerande album, ett fräscht album, man kan väl beskriva dem som relativt progressiva i det att de inte följer de vanligare vägarna utan faktiskt hittar något lite mer eget och fräscht. Jag gillar hur de involverar cellon och fiolen och skapar en dynamik man sällan hör, det är inte heller som de storslagna symfoniska banden utan de håller det mer åt folkmusikhållet. Och de gör det riktigt bra med medryckande låtar, starka melodier och så vidare. Jag har lite, om något att anmärka på då jag gillar albumet skarpt och gärna spelar det ett antal gånger om.

Definitivt tummen upp för Uriel och deras Multiverse som är ett väldigt spännande och tilltalande album. Jag tycker definitivt att ni kan kika närmare på detta, och kan säga att det kanske kan vara en konkurrent om en topplisteplats när året sammanfattas om några månader, det bästa albumet jag skrivit om på ett tag nu.

HHHHHHH