Sonic Desolution
Explorer

Label: GMR Music
Tre liknande band: Flower Kings/Kaipa/Genesis

Betyg: HHHHHHH (3/7)
Recensent: Daniel Källmalm
Tracks
1. Explorer
2. The Waltz
3. Eye To Eye
4. Midlife Insight
5. Fair Warning
6. New Beginning
7. Tranquilandia
8. 21g


Band:
Jan Johansen – Vocals
Annica Svensson – Vocals
Mads Clausen – Vocals
Morgan Ågren – Drums
Ken Sandin – Bass
Magnus Berglund – Guitars
Peter Lazar – Guitars


Discography:
Debut


Guests:


Info:
Written by Peter Lazar, Daniel Gustafsson and Ken Sandin
Produced by Sonic Desolution
Mix and mastering by Andy La Rocque

Released 2021-04-30
Reviewed 2021-07-21

Links:
gmrmusic.se


read in english

Sonic Desolutions debutalbum Explorer har ett riktigt flott omslag, ett som verkligen skapar intresse. De har välkände Jan Johansen som sångare, men han står inte ensam för sånginsatsen, vi får även lite kvinnlig fägring där. De jämförs med favoriter som Kaipa eller Flower Kings, Kaipa-trummisen Morgan Ågren finns i bandet så den jämförelsen borde ju inte vara off, eller? Kaipa och Flower Kings har för övrigt fått positiva recensioner av oss på Hallowed, så vad ska vi då säga om Sonic Desoltion, är albumet så intressant som det kan verka på förhand?

Musikaliskt handlar det om melodiös progressiv rock, tempot är mestadels av det längre slaget. Lite kommer jag att tänka på Kaipa i och med hur de samspelar mellan kvinnlig och manlig sång, sånginsatserna är för övrigt bra. Jag tycker också att ljudbilden är snygg, variationen kunde däremot ha varit betydligt större då det känns som ett ganska statiskt album. Många lär tycka att det känns långt och att ganska lite händer under de åtta spåren på albumet. Visst finns det snygga små inslag men helhetsbilden blir mest statisk och man ska vara väldigt detaljfokuserad för att tycka något annat.

Explorer är ett bra producerat album, de gör faktiskt det mesta bra – det som saknas är att de skriver bättre låtar. Det jag saknar är dynamiken, det är dramatiken och djupet som ofta gör progressiv rockmusik riktigt bra, den som Genesis bjöd på, eller som Kaipa givit oss, och så vidare. Det här albumet händer det väldigt lite på och det är mest en lång väntan på att det ska ta slut, något som förstås känns som slöseri med kompetent. Jag har kommit att tänka lite på Kaipas Keyholder när jag lyssnat på Explorer, inte för att de är jämförbara i kvalité men hur de använder kvinnlig och manlig sång, även stilen är ganska lik – men skillnaden är att Keyholder är lysande och känns riktigt fräsch trots att det snart är 20 år sedan det albumet släpptes, fördelen med detta album var väl att det fick mig att ta upp Keyholder för första gången på ett tag.

Progressiv rock är definitivt en av mina favoritgenrer, det finns så mycket riktigt vass musik där. Jag tror säkert att Sonic Desolution är kompetenta nog att addera mer vass musik dit men de gör det inte med Explorer som snarare drunknar i allt brus. De lyckas inte skriva eller skapa tillräckligt intressanta låtar för att verkligen fånga mitt intresse, det känns mest som att albumet pågår utan att jag riktigt bryr mig om det. Explorer är inte ett dåligt album, det är bara så att Sonic Desolution måste något betydligt mer spännande om de vill göra avtryck.

HHHHHHH