Sealand Airlines
s/t

Label: The Sign Records
Tre liknande band: Kansas/Genesis/Rush

Betyg: HHHHHHH (5/7)
Recensent: Daniel Källmalm
Tracks
1. Garrison
2. Sailing Girl
3. Railway Man
4. The Danger
5. We Have What We Have
6. Revenge
7. Salia Ana
8. The Mountain


Band:
Andrii Davydenko – Keyboards, Backing Vocals
Mykhailo Kanafotskyi – Guitars
Artem Bemba – Bass, Vocals, Keyboards, Violin, Flute
Iurii Khomik – Drums, Percussion, Backing Vocals


Discography:
Debut


Guests:


Info:
Lyrics by Artem Bemba
Recorded at Jenny Records, Lviv
Recording, mixing and mastering by Maryan Kryskuw
Album artwork by Rachel Breeden

Released 2020-11-27
Reviewed 2021-01-22

Links:
bandcamp
the sign records


read in english

Flygbolag som slår sig in i musikbranschen? Det skulle kanske kunna vara det men jag tror inte att den ukrainska kvartetten sysslar med flygbolagsverksamhet, eller så går det så illa just nu att de satsar på något mer lönsamt som att sälja musikalbum. Omslaget känns lite dödsstjärnigt och ondskefullt men i ljusa färger, ambivalent ondska kanske. De fyra bandmedlemmarna sägs ha slagit sig samman för att skapa något nytt och oväntat, en ädel målsättning helt klart. Men gör de vad de förutsätter sig att göra?

Musikaliskt är det väldigt klämkäckt, progressivt med inspiration från många håll där jag tänker lite Kansas, lite Genesis, även AOR och sjuttiotalsrock och liknande. Fräscht men också med en dos nostalgi, men kanske nostalgi utan den romantiserande bilden som så många har av det förflutna. Men så är det ju alltid så, ingen tid är någonsin lika bra som den man ser tillbaka på, men Sealand Airlines tänker också på att det inte bara kan blicka bakåt utan de hittar en intressant och mer originell väg att uttrycka sig på – jag säger mer originell men helt originellt är det inte. Men det känns fräscht, varierat och de håller speltiden sansad. Sången är väl egentligen det enda jag inte helt fångas av då jag tycker sångaren inte är emotionellt intressant och känns kanske inte helt engagerad i låtarna men denna svävande stil fungerar samtidigt väldigt bra för musiken så det är inte säkert att en mer tilltalande sångare faktiskt varit positivt för albumet ändå.

Ett spännande och intressant album, ett bra album med fräcka och fräscha låtar samt underhållande musik. Det är väl det man vill ha. Kanske kan man med glimten i ögat påstå att albumet lyfter, det är åtminstone riktigt tilltalande och medryckande. Jag gillar hur de kombinerar det fräscha med nostalgi, det kan vid första anblick kanske tyckas nästan lite nostalgiskt men snart upptäcker man mer nyanser än så och albumet växer sakta fram till ett väldigt tilltalande sådant. Jag kan definitivt rekommendera Sealand Airlines till den som gillar progressiv rock av de mer klassiska slaget, den som vill ha en lagom dos nostalgi som inte är sådär kvävande som den kan vara på vissa album.

Det är väldigt tilltalande, och jag rekommenderar definitivt detta album. Det är riktigt bra på alla sätt och det är svårt att inte ryckas med i klämkäcka låtar, retroosande melodier och kvalitativa låtar, det är ju bara att starta albumet så förstår du vad jag menar. Det här är riktigt bra, väl värt att kika närmare på.

HHHHHHH