Human Fortress
Epic Tales & Untold Stories

Label: Massacre Records
Tre liknande band: Galloglass/Avalon/Mob Rules

Betyg: HHHHHHH (5/7)
Recensent: Daniel Källmalm
Tracks
CD 1
1. The Grimoire
2. Disappear In Dark Shadows
3. Vain Endeavour
4. Free
5. Fernweh
6. We Are Legion (Gus Version)
7. Cruel Fantasy
8. Pray For Salvation (Orchestral Version)
CD 2
1.Lord Of Earth And Heavens Heir (Edit Version)
2.The Dragons Lair
3.Defenders Of The Crown
4.Border Raid In Lions March
5.Gladiator Of Rome (Part 1)
6.Gladiator Of Rome (Part 2)
7.Wasted Years
8.The Chosen One
9.Dark Knight
10.Thieves Of The Night
11.Rise Or Fall
12.Thrice Blessed
13.Lucifer's Waltz
14.Surrender
15.Thunder


Band:
Gus Monsanto - Vocals
Todd Wolf - Guitars
Volker Trost - Guitars
André Hort - Bass
Dirk Liehm - Keys
Apostolos Zaios - Drums

Former Band Members
Jioti Parcharidis - Vocals
Pablo J. Tammen - Bass
Dirk Marquardt - Keys


Discography:
2001 Lord Of Earth And Heavens Heir
2003 Defenders Of The Crown
2008 Eternal Empire
2013 Raided Land
2016 Thieves Of The Night

2019 Reign Of Gold


Guests:
Michael Bormann: Backing vocals and acoustic guitars on "The Grimoire" • Tommy Newton: Bass on "Disappear In Dark Shadows"
Hartmut Richter: Violin on "Border Raid In Lions March"
Andreas Kienitz: Lead guitars on "Defenders Of The Crown"
Additional backing vocals by Tommy Newton, Mel Newton, Jens Wunder, Juanra Hernandez, Carsten Frank, Axel Kiehne, Ali Gürkan, Nico Lange & Björn Patschurek on all tracks originally taken from the album "Defenders Of The Crown"


Info:
All songs remastered by Alexander Krull at Mastersound Entertainment.
Cover artwork by Kristijan Kuliš (www.behance.net/artworkks), album design by Roland Heckmann.
All tracks on “Epic Tales & Untold Stories“ originally produced, mixed and mastered by Tommy 7 Newton, except for “Cruel Fantasy” and “Pray For Salvation”, which were originally mixed and mastered by Seeb Levermann.
Tracks taken from "Reign Of Gold", "Defenders Of The Crown" & "Lord Of Earth And Heavens Heir" originally produced, mixed and mastered by Tommy Newton at Area 51 Recording Studios.
Tracks taken from "Raided Land" originally produced, mixed and mastered by Seeb Levermann at Greenman Studios.
Tracks taken from "Thieves Of The Night" originally produced and mixed by Seeb Levermann at Greenman Studios and mastered by Dennis Köhne.

Released 2021-01-22
Reviewed 2021-01-01

Links:
human-fortress.de
youtube
massacre


read in english

Vi börjar 2021 med Human Fortress som kombinerar vad som hade kunnat vara en EP innehållandes lite nytt och lite tidigare osläppt material med en best of. Vinylversionen kommer bara med dessa medan CD-versionen har en extra skiva med best of-material. Den ser ut som ett klassiskt epos i bokform om man tittar på omslaget och beskrivs som det mest episka bandet hittills släppt. Det kanske stämmer, men kanske stämmer det än bättre att det är en speciell utgåva för deras fans, synd då att de inte verkar släppa en kombinerad vinyl- och CD-version då du inte får alla spår med vinylen så vill du ha best of-delen måste du köpa båda istället för ett kombinationssläpp. Jag skriver här om CDn för det är den versionen jag har tillgång till.

Det som slår mig först efter en genomspelning är att det känns väldigt enhetligt trots material från en tjugoårsperiod och flera album, dessutom med två olika sångare. Det har remastrats väl och förstås är variationen ganska stor sett över de många låtarna, men trots det kan det kännas lite mastigt att ta sig igenom allt, jag brukar ofta sluta efter några spår på andra skivan för 23 låtar är mycket även om de alla är bra. Första skivan är några omarbetade versioner men också med osläppta, det vill säga nya låtar som definitivt adderar fräscha inslag till bandets katalog, det är väl egentligen också den som känns mest spännande även om en ny mer episk version av Lord of Earth and Heaven Heir hade varit kul här, kanske istället för Prey For Salvation.

På tal om nämnd Lord, kanske borde de tagit den kompletta låten istället för den editerade versionen – det är fortfarande en av deras absolut vassaste låtar. Sedan är det ju extremt svårt att argumentera mot Defenders of the Crown när vi pratar om det bästa. The Grimoire är väl kanske annars den som jag tycker känns mest intressant men det är bra låtar sett genom hela samlingen och det känns definitivt som ett epos värt namnet – episka historier för den som gillar Human Fortress. Sedan kan man alltid argumentera mot best of-album, speciellt i våra dagar och ur den aspekten är det lite svårare att se poängen men eftersom priset är normalt för CDn kan man ju se den biten som en ren bonus och det är svårt att hitta en bättre genväg in i Human Fortress musik och historia.

Snyggt album, snygga låtar, kul att lyssna på – jag har inte mycket att klaga på, kanske egentligen ingenting. Det är låtar som träffar rätt, det är trots allt toppmaterial från ett av Tysklands bästa och fräschaste power metal-band, ett band som borde ha nått betydligt mer framgång än de gjort. Jag kan varmt rekommendera detta fina album till alla som vill ha riktigt bra power metal och har du inte hört Human Fortress tidigare har du något riktigt trevligt framför dig.

HHHHHHH