Mob Rules
Beast Over Europe

Tracks
1. Beast Reborn (Intro)
2. Ghost Of A Chance
3. Somerled
4. Black Rain
5. Sinister Light
6. Dykemaster’s Tale
7. My Kingdom Come
8. The Last Farewell
9. Children’s Crusade
10. On The Edge
11. In The Land Of Wind And Rain
12. Hollowed Be Thy Name
13. Way Back Home
14. Rain Song


Band:
Klaus Dirks – vocals
Florian Dyszbalis – guitar
Sven Lüdke – guitar
Markus Brinkmann – bass
Nikolas Fritz – drums
Jan Christian Halfbrodt - keyboards


Discography:
Savage Land (1999)
Temple of Two Suns (2000)
Hollowed Be Thy Name (2002)
Among the Gods (2004)
Signs of the Time (Live, 2005)
Ethnolution A.D. (2006)
Radical Peace (2009)
Cannibal Nation (2012)
Tales from Beyond (2016)
Beast Reborn (2018)


Guests:


Info:

Released 2019-09-13
Reviewed 2019-09-03

Links:
mobrules.de
youtube
spv

Jag minns den gamla goda tiden, då man letade musik på Napster som sedan kunde köpas i fysisk form. Rain Song från Mob Rules första album Savage Land var en sådan låt som fick mig att köpa Mob Rules två första album och Temple of Two Suns är fortfarande en favorit för mig. Jag har dock inte följt bandet sedan Hollowed be Thy Name då Hallowed och annat stulit min tid och jag har inte fått några promos förrän nu och då var det tyvärr ett livealbum men det kan ju vara kul ändå. Det tycks som att den bara kommer på CD och inte som live-video, kanske kan tyckas lite märkligt men det finns säkert en tanke med det – lite synd att den inte kommer på vinyl.

Musikaliskt handlar det om melodiös metal, power metal kanske med lite progressiva och symfoniska inslag. Ända sedan inledningen har de haft en ganska karaktäristisk stil som gör att de sticker ut lite, det gäller även detta livealbum. Ganska snygg ljudbild, riktigt bra om man räknar in att det är live. Jag tror att de spelat in på flera platser och inte bara en show, mellansnacket som är på tyska ibland och ibland engelska ger den känslan. Urvalet av låtar kommer från flera album, kanske mer från album jag inte hört än från de tidigaste men de gör det så bra att det inte spelar så stor roll. Variationen är också ganska stor då känslan är att Mob Rules utvecklats mellan sina album och inte bara stått och stampat på samma ställe. Speltiden känns också sansad, albumet är inte för långt och bandets framträdande bra även om Dirks låter bättre på albumen (där jag kan jämföra) är det fortfarande en riktigt vass sånginsats.

Kul album, ett av de bättre livealbumen jag skrivit om. Det väcker också nyfikenhet på alla de album jag inte spelat, kanske ska jag öppna den där vinylen som fortfarande står inplastad i skivhyllan. Men jag kan ju alltid spela detta album igen då det är ett riktigt vasst album med genomgående vassa låtar – ett underhållande album helt enkelt och det sammanfattar snyggt Mob Rules långa karriär som började med Savage Land redan 1999. Och är man fanatiker borde man utan tvekan kika närmare på albumet, det kommer dessutom en fräsig utgåva för den stora fanatikern med mycket kul extraprylar.

Avslutande Rain Song är nog bäst och jag hade ju gärna sett låtar som Celebration Day med bland spåren också men med inslag som Hollowed be Thy Name och alla andra riktigt underhållande låtar finns det inte mycket att gnälla på. Det är helt enkelt ett riktigt vasst album vi bjuds på när Mob Rules kommer med sin Beast Over Europé – fans som missar den kommer att ångra sig.

HHHHHHH

 

 

 

Label: Steamhammer/SPV
Tre liknande band: Human Fortress/
Gamma Ray/Luca Turilli
Betyg: HHHHHHH (5/7)
Recensent: Daniel Källmalm


read in english