Frozen Crown
Winterbane

Label: Scarlet Records
Tre liknande band: Unleash the Archers/Against Evil/Falcun

Betyg: HHHHHHH (5/7)
Recensent: Daniel Källmalm
Tracks
1. Embrace the Night
2. Towards the Sun
3. Far Beyond
4. The Lone Stranger
5. Crown Eternal
6. The Water Dancer
7. Angels in Disguise
8. Night Crawler
9. Tales of the Forest
10. Blood on the Snow


Band:
Federico Mondelli – Keys, Guitars, Vocals
Giada “Jade” Etro – Vocals
Fabiola “Sheena” Bellomo – Guitar
Francesco Zof – Bass
Niso Tomasini - Drums


Discography:
The Fallen King (2018)
Crowned In Frost (2019)


Guests:


Info:
Artwork by Federico Mondelli

Released 2021-04-23
Reviewed 2021-06-20

Links:
bandcamp
scarlet records


read in english

Frozen Crown från Italien kommer med sitt tredje album i sin än så länge ganska korta karriär, det första albumet kom 2018. Winterbane heter albumet och det har ett ganska snyggt omslag, kanske för att illustrera att det är ett kvinnofrontat band. Sångerskan heter Giada för den som nu undrar, hon är dock inte ensam om att ta ton med sin stämma, det kommer även lite från gitarristen och keyboardisten Federico på den fronten.

Det är power metal, men kanske tyngre än en hel del av den så kallade episka ådran av denna genre. Giada står för en bra stämma som kryddas med lite vrål och manlig sång för att skapa dynamik på den fronten. Det är snyggt producerat med starka melodier och en tung ljudbild, en av de bättre produktionerna jag hört inom genren faktiskt. Variationen är ganska stor genom albumet och vi får till och med höra en fräsch variant av Judas Priest låt Night Crawler, en av mina absoluta favoriter med Judas Priest som här alltså får en uppfräschning och viss stilistisk förskjutning. Speltiden är också sansad, jag tycker inte att det är ett album som känns långt, kanske snarare att man slutar med önskan att höra mer vilket är precis som det ska vara.

Riktigt vasst album, jag gillar hela låtlistan från inledning till avslutning, kanske att det korta spåret efter Night Crawler känns som lite utfyllnad men det är det lilla. Det finns egentligen ingenting att klaga på och med vassa spår som Far Beyond, Night Crawler, Embrace the Night, med flera, kan man bara lyssna och ryckas med av ett riktigt trevligt och riktigt vasst album. Det kan dessutom nå ut lite bättre än mycket av den så kallade episka power metallen då det är lite mer genreöverskridande in i det lite extrema med sina rejäla tyngd och mörker. Jag tycker definitivt att det träffar väldigt rätt.

Ett album jag kan rekommendera er att titta närmare på, det är riktigt bra och underhållande. Det kan nog vara ett av de bästa i genren 2021, och bör inte överses om man gillar power metal. Dessutom kanske det kan vara lite vettigt med kyla när sommaren närmar sig, annars kan man ju alltid spara albumet till vintern – oavsett vilket är det ett album man inte bör missa.

HHHHHHH