Closure in Moscow
The Penance and the Patience

Label: Bird's Robe Records
Tre liknande band: Saosin/The Mars Volta/Tool

Betyg: HHHHHHH (5/7)
Recensent: Daniel Källmalm
Tracks
1. We Want Guarantees, Not Hunger Pains
2. Dulcinea
3. Breathing Underwater
4. Here's to Entropy
5. Ofelia... Ofelia
6. Jewels for Eyes


Band:
Michael Barrett – guitar
Christopher James deCinque – lead vocals
Brad Kimber – bass guitar
Beau McKee – drums
Mansur Zennelli – guitar, vocals


Discography:
The Penance and the Patience (EP 2008)
First Temple (2009)
Pink Lemonade (2014)


Guests:
Angelina Morino – lead vocals (tracks 3, 5)


Info:
Produced by Kris Crummett and Closure in Moscow
Engineered by Kris Crummett
Assistant Engineering by Ben Eherensburg
Recorded at Sing Sing Studios, Melbourne, Australia
Mixed and Masted by Kris Crummett at Interlace Audio, Portland, Oregon
Additional vocals on Tracks 3 & 5 by Angelina Morino
Illustrations by Joel Melrose
Art Design & Layout by Synapse Design & Matt Harvey

Released 2021-11-26
Reviewed 2021-12-19

Links:
closureinmoscow.com
youtube
bird's robe records


read in english

Australiens Closure in Moscow får ytterligare ett alster återsläppt under året, denna gång bandets debut The Penance and the Patience, en EP på sex spår och väldigt sansad speltid. Till skillnad från senaste alstret jag skrev om, First Temple så ser det inte ut som att omslaget ändrats men det kanske inte behövs då det ursprungliga omslaget är hyfsat bra. Den kommer på vinyl för första gången. Och dessa återsläpp kanske är bra i tid då bandet har planer på ett nytt album under 2022 så med Bird’s Robe Records återsläpp har ni en god chans att hitta och lära känna bandet innan det nya albumet. Sedan ska ni ju förstås gilla dem för att det ska vara värt att kika på det.

Progressiv rock är vad det handlar om, den klassiska stilen av genren kanske man kan påstå. Det här känns faktiskt lite fräschare än First Temple som kom några år senare och jag tycker nog att det kan vara lite mer dynamiskt, trots den korta speltiden. Annars finns det väl inte supermycket att säga om stilen egentligen, produktionen känns inte daterad trots att The Penance börjar få några år på nacken nu och sångaren håller god klass. Ett bra producerat alster helt enkelt, och ett mycket bra sådant.

Det börjar kanske lite anonymt där jag tar väldigt lite notis om vad jag hör, det är när Breathing Under Water med snygg kvinnlig gästsång hettar upp stämningen som jag spetsar öronen. Det är då det blir riktigt bra. En stund. Eller egentligen hela vägen till slutet då de fyra sista spåren är de bästa, tredje spåret Breathing Under Water tillsammans med avslutande Jewels for Eyes är de största höjdpunkterna på ett riktigt snyggt alster.

Jag kan faktiskt rekommendera The Penance and the Patience, den är definitivt värt en närmare titt och då speciellt för den som gillar progressiv rock. De trycker onekligen på rätt knappar här och kanske är det rätt uppladdning i väntan på ett nytt album nästa år, och dessutom kanske ett riktigt bra incitament att kika närmare på de övriga alstren i bandets katalog. Det är en höjdare som inte kräver speciellt mycket tålamod för att man ska uppskatta den.

HHHHHHH