Wobbler
Dwellers of the Deep

Label: Karisma Records
Tre liknande band: Genesis/Gentle Giant/King Crimson

Betyg: HHHHHHH (5/7)
Recensent: Daniel Källmalm
Tracks
1. By the Banks
2. Five Rooms
3. Naiad Dreams
4. Merry Macabre


Band:
Andreas Wettergreen Strømman Prestmo - vocals, guitars
Marius Halleland - guitars, backing vocals
Lars Fredrik Frøislie - keyboards
Kristian Karl Hultgren - bass
Martin Nordrum Kneppen - drums


Discography:
Hinterland (2005)
Afterglow (2009)
Rites at Dawn (2011)
From Silence to Somewhere (2017)


Guests:
Åsa Ree - violin & backing vocals


Info:
"By the Banks", "Five Rooms" & "Merry Macabre" engineered, produced & mixed by Lars F. Frøislie. Co-mixed & co-produced by Wobbler
"Naid Dreams" engineered & produced by Andreas W. S. Prestmo, mixed by Lars F. Frøislie & Andreas W. S. Prestmo
Mastered at Tinfoil Audio by Jens Petter Nilsen
Cover illustration by Athanasius Kircher:
"Systema ideale quo exprimitur, aquarum per canales hydragogos subterraneos ex mari et in montium hydrophylacia protrusio aquarumq[ue] subterrestrium per pyragogos canales concoctus"
Map reproduction courtesy of the Norman B. Leventhal Map & Education Center at the Boston Public Library
Graphic design by Thomas Kaldhol
Gatefold photo by Dvir Barkay: www.dvirbarkay.com
Inlay cover photo by Anne-Marie Forker: www.forkerfotos.com
Band portraits by Wobbler
Art direction by Andreas W. S. Prestmo & Kristian K. Hultgren

Released 2020-10-23
Reviewed 2020-11-06

Links:
wobblerofficial.com
bandcamp

youtube
karisma records


read in english

Norska proggarna Wobbler kommer med sitt femte album Dwellers of the Deep, ett band som sägs fånga den progressiva rockens guldålder utan att för den skull låta regressiva. Sådant vore förstås positivt då regressivitet är ganska vanligt i den progressiva genren, hur ironiskt det än kan låta. Det sägs också att bandet som släppte sin debut 2005 blåser nytt liv i genren, men pressmaterial säger mycket och det är inte alltid det stämmer speciellt väl. Men omslaget är intressant ur det visuella perspektivet, men vad är det då som kommer från djupet?

Klassisk progressiv rock med en del lite mer moderna och fräscha tendenser, välbekant men samtidigt fräschare än mycket vi hör i genren. De tar inspiration från det klassiska men tänker samtidigt framåt, jag gillar ljudbilden som både inspireras av det klassiska och låter ny och fräsch. Bra sångare ha de också, det är bara fyra spår trots speltiden på dryga 45 minuter, långa spår alltså vilket knappast borde överraska men tack vare dynamik och en del djup kan de komma undan med sådant.

Det är ändå det kortaste spåret, Naiad Dreams, som är det vassaste, ett drömmande och spännande spår. Alla spår är förstås bra och det är ett dynamiskt och äventyrligt album som är intressant att lyssna på. Det finns många dimensioner som man upptäcker när man besöker djupets invånare. Jag tycker definitivt att detta album är värt att kika närmare på, speciellt för den som gillar den progressiva rocken.

Riktigt bra album, vi får fyra riktigt vassa låtar, spännande melodier och oväntade inslag. Det är dramatiskt och äventyrligt, den som gillar progressiv rock kommer att uppskatta detta album. Ett fräscht och vitalt album från ett underhållande band, Dwellers of the Deep är definitivt värt att kika närmare på.

HHHHHHH