Radiant Knife
The Body

Label: Independent
Tre liknande band: Intronaut/Mastodon/Today Is The Day

Betyg: HHHHHHH (4/7)
Recensent: Daniel Källmalm
Tracks
1. PMA
2. Time
3. GTFO
4. The Beast
5. From Dust


Band:
Stephen Sheppert - Guitars, Synth, Vocals
Greg Travasos - Drums


Discography:
Radiant Knife (EP 2017)
Science Fiction (2018)


Guests:


Info:
Recorded, mixed and mastered by Radiant Knife at Starless Sound (www.starlesssound.com)
Album art by Terry Grow

Released 2020-08-28
Reviewed 2020-08-20

Links:
bandcamp
youtube


read in english

Radiant Knife kom med albumet Science Fiction för ett par år sedan, ett band som släpper science fiction kan ju definitivt inte avfärdas så det var bara att sätta igång att lyssna på deras nya alster The Body. Det är ett av två nya släpp som duon ger oss under 2020, The Ghost kommer i oktober och är väl lite av en uppföljare. Nu är det dock The Body som är under luppen och det är ett album med ganska fräsigt omslag och sådär, men är det något att lyssna på?

Ni som hörde Science Fiction för ett par år sedan kommer nog känna igen stilen, det är väl lite sludge/stoner metal någonstans, med psykedeliska och mycket experimentella proggiga inslag. Ganska intressant stilistik ändå, men samtidigt utan att direkt sticka ut med något som får en att verkligen höja på ögonbrynen. Det är de tunga och tekniska riffen som dominerar bandet ljudbild men de soniska landskapen tar sig längre än dit och atmosfären har en tydlig roll. Sången är ganska lågmäld och lätt raspig, egentligen inget speciellt för den stil bandet använder sig av. Hyfsat med variation och eftersom det är en så kort skiva hinner man inte tröttna.

Jag saknar kanske den där riktigt elegant vassa hitlåten som höjer ett album, som gör ett bra album utmärkt. Men vi får fem fina låtar, en del kreativitet trots allt, men kanske inte det där som verkligen fångar mitt intresse. Ingen låt sticker riktigt ut från de andra, de är jämn nivå, förvisso en hög nivå men inte såg hög att man bara hänförs. Bättre än Science Fiction? Nej, egentligen inte, likvärdigt kanske och inte lika bra som den science fiction som finns i bok- eller filmform.

The Body är bra, inget snack om det, men det är inte så strålande som man vill att det ska vara och känslan är väl ungefär densamma som jag hade när jag lyssnade på Science Fiction, en bra idé som borde kunna göra bättre, kanske i kombination med The Ghost men det får vi se senare – men visst, det är ett album som inte kommer att göra dig besviken om du nu skulle ta dig an det.

HHHHHHH