Kingnomad
Sagan om Rymden

Label: Ripple Music
Tre liknande band: Kaipa/Bo Hansson/Ruphus

Betyg: HHHHHHH (5/7)
Recensent: Daniel Källmalm
Tracks
1. Omniverse
2. Small Beginnings
3. The Omega Experiment
4. Tillakablick the Usurper
5. Multiverse
6. The Fermi Paradox
7. The Creation Hymn
8. On The shoulders Of Giants
9. The Unanswered Question


Band:
Mr. Jay – Guitar, Vocals
Marcus – Guitar
Maximillian – Bass
Mano – Drums


Discography:
Mapping The Inner Void (2017)
The Great Nothing (2018)


Guests:


Info:

Released 2020-07-10
Reviewed 2020-12-21

Links:
bandcamp
ripple music


read in english

Hallowed har lyssnat på Sagan om rymden, en saga i progressiv och psykedelisk sjuttiotalsrockstil men kanske med lite mer modern produktion. Det är bandets tredje album, och de har varit flitiga då det första kom 2017 och nu redan 2020 kom det tredje. Snyggt omslag dessutom, ser spännande ut, ett som jag skulle se som ett snyggt inslag i skivsamlingen. Och som titeln indikerar är det förstås ett svenskt band klart inspirerad av svensk prog som exempelvis Kaipa eller Bo Hansson, de tar oss till omniversum och vi stöter på paradoxer och skapelseberättelser i denna saga om rymden.

Sjuttiotalsprogrock är det alltså, precis som jag skrev, klassisk ljudbild med skönt drömmande ljudbild och sång. Det är också snyggt producerat med bra variation och dramatik, stort djup får vi genom de nio spåren som tar närmare trekvart att spela sig genom. Det är ett album som är skönt att ha som bakgrunds-soundtrack till livet, men det är definitivt ett album man kanske har mer ut av att sitta och lyssna på – varför inte på vinyl?

Visst kan man anmärka på att de ser tillbaka och inte kommer med några direkt nya fräscha idéer, men det är trots det spännande och framförallt riktigt högkvalitativt. Ett riktigt vasst album tycker jag, och för den som gillar sin progrock känns det givet att man ska kika närmare på denna spännande saga. Och man kan ju sedan fortsätta en saga om rymden i all oändlighet med tanke på hur mycket man faktiskt kan hitta där, om de vill kan de addera många kapitel till de nio vi får här – de avslutar ju med en ”cliffhanger” i The Unanswered Question, den frågan kanske får svar i ett framtida album.

Bäst är väl inledande Omniverse och avslutande The Unanswered Question som känns minnesvärda, speciellt avslutningen när det sjungs på svenska. Men alla nio spår är riktigt bra, och det känns som ett minnesvärt album. Det är definitivt värt att titta lite närmare på.

HHHHHHH