Automatism
Immersion

Label: Tonzonen Records
Tre liknande band: Bandit 65/Øresund Space Collective/Sungod

Betyg: HHHHHHH (4/7)
Recensent: Daniel Källmalm
Tracks
1. Der Schiffer
2. Das Wesen Des Seins
3. Szyszka
4. D.A.E.L.
5. Lichtpyramide
6. Funkelnder Wein
7. You've Only To Say The Word
8. Festtagszug
9. Glow In The Loom
10. Das Rufen
11. Korytarz
12. Stand Auf
13. Bergwanderung
14. At The Beach


Band:
Hans Hjelm - guitar
Gustav Nygren - guitar
Mikael Tuominen - bass
Jonas Yrlid - drums


Discography:
From the Lake (2018)
Into the Sea (2019)


Guests:
Jesper Skarin - percussion (all tracks)
Per Wiberg - keyboards (all tracks)
Jakob Sjöholm - guitar (First Train)


Info:
Recorded at Svartsjölandet Studio, February 2019
Recording: Isak Sjöholm
Mix: Martin Konie Ehrencrona, Studio Cobra
Mastering: Magnus Lindberg, Redmount Studios
Art director: Jonas Yrlid

Released 2020-09-18
Reviewed 2020-11-01

Links:
bandcamp
tonzonen records


read in english

Immersion kallas svenska bandet Automatism sitt nya album, ett album med väldigt sparsmakad framsida. Det är ett instrumentalt rockband från Stockholm i Sverige som gör de flesta av sina låtar improviserade live i studion, de har hunnit med två album före detta, debuten släpptes 2018 så de har varit ganska flitiga sedan debuten.

Baserat i psych-rock med några adderade ört-, progreesiva, och jazzelement. Det låter ju intressant, det är melodiös instrumental rockmusik. Med hyfsad variation och hyfsat djup, relativt fantasifullt och en del dramatik. Ganska fräsch ljudbild och så vidare, ett instrumentalt album som väl ändå kan ses som just ett sådant där de kopplar sig fria från konventioner med verser och refränger och gör något som ändå sticker ut lite – inte många band gör det. Det är bara sex spår, speltiden är sansad men kanske att lite mer dynamik och djup hade inte varit negativt för helhetsintrycket.

Delar av inledande Heatstroke är ganska magiska, men det gör det också till ett antiklimax eftersom det inte träffar riktigt rätt efter det. Det känns som att man vill ha mer av det men det kommer inte och albumet tar slut utan att man får något mer av samma kaliber, det är bra men det kanske inte når hela vägen fram. Det är ett bra album med en väldigt bra låt och fem låtar som känns lite som utfyllnad. Det hade varit kul med mer djup, mer drama och så vidare.

Gillar du instrumental rockmusik med fräsch framtoning så kan du säkert uppskatta detta album. Ett album som jag tycker känns värt att kika lite närmare på, det finns nog en hyfsad chans att du kommer att uppskatta detta album. Det är definitivt ett plus att de kommer med något fräscht och fantasifullt – inte alltför många gör det idag.

HHHHHHH