Millennium
A New World

Tracks
1. Give Me A Sign
2. World War 3
3. A New World
4. All Out War
5. King Of Kings
6. Assassin
7. Summon The Dragons
8. Kill Or Be Killed
9. Obsolete
10. Victory


Band:
Mark Duffy – vocals
William Philpot – guitars
Paul Simpson – bass
Louis Astbury – guitars
Darren Moore – drums


Discography:
Millennium (1984)
Caught in a Warzone (2016)

Awakening (2017)


Guests:


Info:
Artwork by Augusto Peixoto

Released 2019-10-25
Reviewed 2019-11-02

Links:
millenniumofficial.com
youtube

pure steel records

En ny värld är ett nytt album från Millennium, ett band som släppte debuten redan 1984 och har sedan dess släppt ytterligare tre album om man räknar detta. De har varit lite mer flitiga de senaste åren än de första trettio i karriären. NWOBHM är ett begrepp som används flitigt i beskrivningarna om Millennium och det är väl en beskrivning så god som någon när man ska beskriva det musikaliska vi får höra när vi lyssnar till fjärde albumet från Millennium.

Det är klassisk heavy metal, ganska rivig och ösig metall med råbarkad sångare och så vidare. Lika unikt som en betongvägg i ett miljonprojektshus och lika nyskapande som vatten, Millenniums musik är ganska nära min föreställning av generisk heavy metal. Ganska klämkäcka refränger, riff lånade från de mer kända tungmetallarna och så vidare, inga överraskningar står till buds för den som lyssnar på A New World. Det känns som ett album som har ett tokigt namn, det är ingen ny värld de välkomnar med sin musikaliska karaktär utan bara den gamla – den nostalgiska. Speltiden är åtminstone sansad och jag tror inte att man hinner tröttna trots lite bristfällig variation och fantasi.

Föga imponerande skulle man kunna säga, eller mediokert, slätstruket, generiskt, blekt, fantasilöst, innehållslöst, tråkigt, är vad man kan beskriva det som. Ett ganska ointressant album, inte dåligt men inte heller bra. Låtarna känns mestadels innehållslösa och sömniga, även i en genre som denna borde man ju kunna hitta på lite fräschare låtar. Det tycks dock inte som att bandet kan skriva sådant, eller producera något sådant utan vi får generiskt innehåll som kanske i bästa fall tilltalar dem som gillar allt i heavy metal-genren men frågan är om ens dem kommer att bli speciellt imponerade av vad Millennium har att erbjuda.

Nej, det blir skroten för detta album, soptippen, den digitala soptippen förstås eftersom de åtminstone var vettiga nog att bara skicka en digital promo. Det finns en och annan schysst refräng på detta album men det känns som en svag uppsida på ett annars mediokert album. A New World är också A Nostalgic World eller A Meaningless Album – meningslös generisk heavy metal helt enkelt.

HHHHHHH

 

 

 

 

Label: Pure Steel Records
Tre liknande band: Iron Maiden/Judas Priest/Saxon

Betyg: HHHHHHH (3/7)
Recensent: Daniel Källmalm


read in english