Sabaton
Heroes on Tour

Tracks
DVD/Blu-ray 1
01. Final Countdown
02. The March To War
03. Ghost Division
04. To Hell And Back
05. Carolus Rex
06. No Bullets Fly
07. Resist And Bite
08. Far From The Fame
09. Panzerkampf
10. Gott Mit Uns
11. The Art Of War
12. Soldier Of 3 Armies
13. Swedish Pagans
14. Screaming Eagles
15. Night Witches
16. Primo Victoria
17. Metal Crüe
Bonus material:
- Noch ein Bier
- SABATON With Bohemian Symphony Orchestra Prague
01. The Art Of War
02. The Final Solution

DVD/Blu-ray 2
01. Final Countdown
02. The March To War
03. Ghost Division
04. To Hell And Back
05. Carolus Rex
06. Panzer Battalion
07. Wolfpack
08. Attero Dominatus
09. 7734
10. Union
11. The Art Of War
12. Saboteurs
13. Coat Of Arms
14. En Livstid I Krig
15. Resist And Bite
16. Swedish Pagans
17. Night Witches
18. Primo Victoria
19. Metal Crüe

CD
01. The March To War
02. Ghost Division
03. To Hell And Back
04. Carolus Rex
05. No Bullets Fly
06. Resist And Bite
07. Far From The Fame
08. Panzerkampf
09. Gott Mit Uns
10. The Art Of War
11. Soldier Of 3 Armies
12. Swedish Pagans
13. Screaming Eagles
14. Night Witches
15. Primo Victoria
16. Metal Crüe


Band:
Joakim Brodén — vocals, keyboards
Pär Sundström — bass, backing vocals
Thobbe Englund — guitar, backing vocals
Chris Rörland — guitar, backing vocals
Hannes van Dahl — drums


Discography:
Primo Victoria (2005)
Attero Dominatus (2006)
Metalizer (2007)
The Art of War (2008)
Coat of Arms (2010)
Carolus Rex (2012)

Heroes (2014)


Guests:


Info:

Released 2016-03-04
Reviewed 2016-02-13

Links:
sabaton.com
myspace
Youtube

reverbnation
last-fm
rockstadfalun.se
nuclear blast

Jag skrev nyss om plojmetall och bandet Sharky Sharky som är lika lätta att ta på allvar som Sabaton, skillnaden är dock att Sharky Sharky är roliga medan Sabaton enbart är töntiga. Åtminstone historiskt sett, kanske att de kommer mer till sin rätt om man får se dem live och introduktionen till filmen känns underhållande men samtidigt sådär dålig svensk, som normal svensk ståuppkomik – man borde vara underhållen och skratta men man gråter snarare och tar sig för pannan. Och när tanks och trams sätts upp på scen blir man alltmer ointresserad och funderar på att snurra igenom videon till Bring the Rock med Sharky Sharky igen eftersom den är lika lätt att ta på allvar som Sabaton men mycket bättre än något av det krigstrams de kan frammana.

Det är snyggt filmat, eller adekvat kanske jag snarare ska säga, det finns inget att anmärka på, kommersiellt gångbart och lika icke-rebelliskt som allt annat Sabaton gör. Visuellt är båda videodiskar totalt ointressanta, inte dåliga men bara ointressanta. Musiken är Schlager i stil med Carola och sådant, ungefär som det brukar vara. En sak jag tyckte var underhållande från Wacken-videon var en sångare-lookalike som skyltade med Gay division – kan något vara mer träffande gällande Sabatons sångare, det är svårt att tänka sig någon som känns mer gay och jag vore väldigt förvånad om han inte är det. Hela bandet är egentligen lite homo och fjolligt, inget ont om det i min bok, det är kul med band som inte är rädda att visa sin läggning och deras gay division lär ju kunna bli ganska stor trots allt. Den som letar tungmetall bör dock söka sig någon annanstans än till Sabaton för att de känns mer som ett skämt än något annat – det går inte att ta folk som går i löjliga munderingar och har pansarvagnar och annat trams på scen på något större allvar.

Nej, det här alstret känns mer som en gäspning än något jag önskar spendera tid att titta på, eller lyssna på – Duck Tales-vinjetten känns mer rejäl och metallisk, och framförallt bättre än detta. Ett par timmar Duck Tales är också betydligt bättre än detta. Jag är inte imponerad, inte på något sätt. Albumet Heroes var åtminstone okej plojmusik men detta känns mest som trams (gränsen mellan ploj och trams är oftast hårfin) och med tanke på att Sabaton släppte en live-DVD för bara tre år sedan och ytterligare ett livealbum 2011 så känns det också som något fullständigt omotiverat, livealbum ska inte kastas ut vart och vartannat år. Spela in en intressant och viktig händelse och gör livealbum till något unikt och intressant – jag har svårt att respektera band som bara kastar ur sig livealbum efter livealbum, detta är Sabatons tredje på fem år, under samma period har de bara släppt två studioalbum – mina fördomar mot musikers kreativitet bekräftas allt som oftast av band som detta.

Ni som gillar Sabaton tycker säkert att detta är fantastiskt, men fans är sällan speciellt objektiva så deras åsikt betyder inte speciellt mycket i det stora hela. Denna videoutgåva innehåller ingenting av direkt värde och man glor igenom den utan att få någonting tillbaka, det är bara bortkastad tid. En kass skiva kan man ju höra medan man jobbar eller kör bil, en kass video är bara stöld av tid, min tid. Det är givetvis självvalt att lyssna på och titta på musik för att skriva om den men om jag hade kunnat gå tillbaka i tiden och ändra mitt beslut att titta igenom detta så hade jag genast gjort det för att det har enbart varit bortkastad tid att titta på skiten. Nej Sabaton, ni är och förblir töntar i min bok - jag är fortfarande stolt ägare av ingenting med namnet Sabaton och så kommer det nog att förbli inom överskådlig framtid.

HHHHHHH

 

Label: Nuclear Blast
Tre liknande band: Metalium/Hammerfall/Manowar
Betyg: HHHHHHH (3/7)
Recensent: Daniel Källmalm


read in english