Rainbow
Boston 1981

Tracks
1. Spotlight Kid
2. Love's No Friend
3. I Surrender
4. Man On The Silver Mountain
5. Catch The Rainbow
6. Can't Happen Here
7. Lost In Hollywood
8. Difficult To Cure
9. Long Live Rock N' Roll
10. Smoke On The Water


Band:
Ritchie Blackmore - guitar
Don Airey - keyboard
Roger Glover - bass, percussion, producer
Joe Lynn Turner - vocals
Bobby Rondinelli - drums


Discography:
Ritchie Blackmore's Rainbow (1975)
Rising (1976)
On Stage (1977)
Long Live Rock 'n' Roll (1978)
Down to Earth (1979)
Difficult to Cure (1981)
Straight Between the Eyes (1982)
Bent Out of Shape (1983)
Stranger in Us All (1995)


Guests:


Info:

Released 2016-05-13
Reviewed 2016-05-30

Links:
cleopatrarecords.com

Ritchie Blackmore och hans Rainbow besökte Boston under sin turné 1981 efter albumet Difficult Cure, det första med Joe Lynn Turner bakom mikrofonen. Den showen spelades in och nu släpps den som ett album och kommer ut både på CD och vinyl. Jag gillar Rainbow, det är ett av mina första favoritband och jag har vuxit upp med deras musik trots att det mesta släpptes innan jag föddes och Difficult to Cure var det albumet jag tyckte bäst om på den tiden, kanske mest tack vare det flotta skivomslaget. Detta album har definitivt ett omslag som inte är lika snyggt men om det är lika vasst som albumet i fråga är det definitivt värt att titta närmare på.

Melodiös hårdrock handlar det om, kanske lite metalinslag här och där men hårdrock är nog det bästa sättet att beskriva Rainbows musik. Bandet känns kompetent och utför sin spelning bra och det var säkert kul att vara där, jag tycker att ljudbilden är snygg och det låter rätt så bra – speciellt sett till hur gammal inspelningen är. Turner låter dock inte alltför bra tycker jag, hans tugg är riktigt tråkigt och det är tur att han inte snackar mer men han sjunger inte speciellt bra heller egentligen. Missförstå mig rätt nu, han låter grym på Difficult to Cure-albumet men inte på detta album och inte heller på en sololiveskiva jag fått från samma bolag. Låtmaterialet är schysst och varierat med många bra Rainbowlåtar men också klassiker som Smoke on the Water och så vidare.

Det är förstås riktigt bra låtar på detta album med klassiker som Man on the Silver Mountain, Long Live Rock’n’Roll, I Surrender, Spotlight Kid, med flera och som Rainbow-fanatiker tycker jag att det är väldigt underhållande att lyssna på dessa låtar igen – speciellt att ha en anledning att göra det. Dock är det ett dåligt substitut för albumen där dessa låtar finns, de låter betydligt mycket bättre och ska jag vara ärlig har jag svårt att se än poäng i ännu ett Rainbow livealbum. Det här är sjunde livealbumet sedan 2013, sjätte sedan 2015 – behövs det verkligen så många och jag kan inte tänka mig att alla dessa är sämre än detta så frågan är varför? Jag har inget svar på den frågan.

Ett av många livealbum med Rainbow de senaste åren och enda anledningen jag kan se till att införskaffa detta album är om man har en fetisch för livealbum av regnbågstypen.

HHHHHHH

 

Label: Cleopatra Records
Tre liknande band: Deep Purple/Elf/Dio
Betyg: HHHHHHH (3/7)
Recensent: Daniel Källmalm


read in english