Holy Dragons
Civilizator

Tracks
1. Civilizator
2. Singularity
3. Through the Walls of Lies
4. Bat Bomb
5. My Fear (Litany)
6. Secret Friend
7. No Oil – No War
8. The Long Earth
9. Blossoming Sakura
10. Hawker Hurricane
11. Emptiness (The Void)
12. Stop the War


Band:
Alexander “Demoraivola” Kuligin – lead vocals
Jurgen Thunderson – lead and acoustic guitars, synthesizers, backing vocals
Chris “Thorheim” Caine – lead and acoustic guitars
Ivan Manchenko – bass guitar
Antonio “Deimos” Repablo – drums


Discography:
Dragon Steel (1998)
Dragon´s Ballads (1999)
House of The Winds (1999)
Thunder in the Night (2000)
Sudniy Den’ (2002)
Gotterdammerung (2003)
Obitel Vetrov (2004)
Polunochniy Grom (2004)
Volki Odina (2005)
Voshod Chyornoy Luny (2006)
Labirint Illyuziy (2007)
Zhelezniy Rassudok (2009)
Runaway 12 (2010)
Zerstörer (2012)

Dragon Inferno (2014)


Guests:


Info:

Released 2016-04-15
Reviewed 2016-07-14

Links:
truemetal.org/holydragons
myspace
pitch black records

Heliga drakar från Kazakstan fyller på sin digra diskografi med ännu ett album, Civilizator är titeln på årets drakalster som sägs vara det fjortonde i en historia som sträcker sig 20 år bakåt i tiden. Personligen kan jag inte säga att det är ett band som jag egentligen vare sig noterat eller fastnat för, jag recenserade deras album från 2012 och var väl inte överdrivet imponerad, sedan dess har de hunnit med ytterligare ett album och så detta som jag sett få fina omdömen i flera recensioner där en recensent påstod att det är rätt att hålla fast vid rötterna och göra det man alltid gjort – inte 14 album i heavy metal-genren. Men vi ska väl inte döma bandet innan vi lyssnat på deras nya alster.

Heavy/power metal i ganska typisk form, lite känsla av Iron Maiden möter den tyska skolans heavy metal typ Primal Fear eller Gamma Ray. Känslan av att det är väldigt välbekant är svår att skaka av sig, nästan lite känsla av en viss Bruce när det gäller sången. Hygglig produktion men många moderna band har en snyggare ljudbild än vad Holy Dragons tycks kunna erbjuda, det känns lite som ett budgetalternativ om än inte lågbudget. Ett dussin spår och över en timmes speltid blir i längsta laget och redan någonstans efter halva albumet börjar man fundera på nästa val eller att stänga av musiken och göra något annat, det hade nog fungerat mist lika bra om de hade valt bort åtminstone fyra av spåren på albumet. En del spår känns lite långa också, som att de bara fyllt ut dem för att få längre spår.

Skrev jag förresten att det känns lite trött? Lite som att det var gjort på rutin, lite utan driv och önskan om en ny infallsvinkel – kanske kvarvarande spår från föregående år. Heavy Metal är riktigt kul när den görs som bäst men man kan också få alldeles för mycket av den och det känns tjatigt, vilket till exempel är anledningen till att Iron Maiden inte längre känns det minsta relevant – deras fem-sex senaste album har i bästa fall varit en axelryckning. Kanske skulle de tagit längre tid på sig med detta album och faktiskt ansträngt sig för att göra något lite mer intressant, något som känns lite mindre trött och mer kreativt. Jag vill inte att ett nytt album ska kännas som att jag redan hört det första gången jag spelar det, det ska vara som att kliva in i en ny värld, eller som att lyssna på något jag inte hört förr – om det inte är så måste det istället vara fantastiskt bra och Holy Dragons uppfyller inte något av dessa kriterier.

Civilizator är rätt okej, jag tycker väl inte direkt att det är ett dåligt album. Samtidigt är det extremt svårt att uppbringa något intresse för vad jag hör, det känns generiskt och som att det bara är kopierat från något gammal. Dessutom är det inte överdrivet fantastiskt heller, Civilizator är definitivt ett av de albumen jag hade kunnat hoppa över, det kanske är anledningen till att jag spelade det bara ett par gånger omkring det datum det släpptes och sedan bara ignorerade det till jag tvingade mig att göra klart arbetet. För heavy metal-fans, riktigt inbitna heavy metal fans – resten av oss bör lägga pengarna på annat.

HHHHHHH

 

Label: Pitch Black Records
Tre liknande band:
Iron Maiden/Judas Priest/Primal Fear
Betyg: HHHHHHH (3/7)
Recensent: Daniel Källmalm


read in english