I Am Heresy
Thy Will

Tracks
1. Rahabh
2. Our Father
3. March Of Black Earth
4. Year Zero In The Temple Of Fire
5. Destruction Anthems
6. Thy Will I (Black Sun Alpha)
7. Thy Will II (Black Sun Omega)
8. Blasphemy Incarnate (3:05)
9. As We Break
10. Alarm
11. Seven Wolves And The Daughters Of Apocalypse
12. Devour
13. Throw Wide The Gates
14. Hinnom I (Altar Of Fire & Earth)
15. Hinnom II (This Is The Second Death)
(Digipak + 3 Bonus Tracks)


Band:
Nathan Gray - Vocals
Simon Gray - Guitar
Jay Sin - Guitar
Gregg Kautz - Guitar
Matt Balog - Bass
Crumbs Konieko - Drums


Discography:
I Am Heresy (2012/2013)
O Day Star, Son Of Dawn (EP 2013)


Guests:


Info:
Kirk Windstein - Producer
Duane Simoneaux - Producer
Josh Wilbur - Mixing

Released 2014-03-03
Reviewed 2014-09-20

Links:
iamheresy.com
youtube
bandcamp
lst-fm
century media

Det går lite upp och ned när I Am Herecy försöker göra oss till lags. Några av dessa låtar är hur sköna som helst, men det finns också låtar som låter som jag föreställer mig att bajs skulle låta om man förvandlade det till en ljudfil.

Det är någon form av blandning mellan hardcore och svartmetall som kommer ur högtalarna på 'Thy Will' men lager på lager i denna blandning gör även att vi får höra progressiva tongångar, två korta akustiskt spår och något som inte kan beskrivas som annat än störtskön hårdrock. I ärlighetens namn vet jag inte vad jag tycker. Visst är det roligt att få en twistpåse ibland och höra lite gott och blandat men nivån på materialet är så ojämnt att man nästan helt tappar godissuget.

Det kanske bara är jag men jag står verkligen inte ut med Nathan Grays röst - varken när han vrålar eller sjunger mer normalt. Redan i första låten tappar jag lite livslusten av att höra hans ansträngda stämband vråla nästan lika galet som Peter Dolving, fast smutsigare. Samtidigt är det inte så hela den här skivan fortgår, mellan varven hittar Gray någon form av mellanläge som låter rätt okej och ibland låter det till och med ännu sämre än när han hemsöker The Haunteds gamla tokstolle. Generellt kan man säga att sången helt saknar inriktning och struktur, den spretar åt fler håll än en Rysk gymnast som åtagit sig bygelhästen och låter egentligen illa oavsett sångsätt, helt utan mönster i när det fungerar bättre och sämre men personligen har jag svårast för hans morrande.

I Am Herecy har mestadels melodier typiska för hardcore och gitarrerna känns också som de ligger närmast detta. På sidan som samlar all världens dumhet - Wikipedia - kallas bandet metalcore och hardcore-punk. Vad som gör att ett band blir metalcore kan tyvärr inte jag svara på för jag har ingen som helst aning om hur dessa subgenrer inom metal egentligen fungerar. Många gånger när jag sagt att ett band spelar det något kommer någon besserwisser och menar att de skulle vara någon form av "core". För mig finns det absolut mycket metal i I Am Herecy men i grund och botten är detta ett hardcore band för mig. De långsammare låtarna och partierna tycker jag påminner mer om svartmetall än metalcore, men det är kanske bara jag.

I vilket fall som helst så tycker jag den här skivan faller lite på egna knep. Visst är den bra, men den är också riktigt dålig bitvis. Kanske kan vara intressant att äga om man gillar utmaningar, men i min värld uppfyller den inte min önskan.

HHHHHHH

 

Label: Century Media
Tre liknande band: BoySetsFire/Architects/Slipknot
Betyg: HHHHHHH (3/7)
Recensent: Caj Källmalm

read in english