Emergency Gate
Infected

Tracks
1. Sons of the Second
2. Going Under
3. Revelation
4. Your Last Smile
5. Crushing Down
6. We Wanna Party
7. Infected Nightmare
8. Drowning in Hate
9. The Beginning
10. Pathetic Me
11. Loving Hate
12. Peace of Mind


Band:
Matthias Kupka – Vocals
Mario Lochert – Bass
Udo Simon – Guitars
Daniel Schmidle – Keys & Synth.
Roman Lutz – Drums


Discography:
Nightly Ray (2006)
Rewake (2009)
The Nemesis Construct (2010)
Remembrance - The Early Days (EP 2012)
You (2013)


Guests:
Roman Lutz – Drums


Info:
Recorded by Mario Lochert & Udo Simon
Mixed by Mario Lochert @ Dreamsound Studio, Munich
Mastered by Jan Vacik @ Dreamsound
Edited by Mario Lochert & Jan Vacik
Programming by Daniel Schmidle & Udo Simon
Produced by Mario Lochert
Cover by Archetype - Dani Hofer
Booklet Design by Udo Simon

Released 2014-09-26
Reviewed 2014-09-24

Links:
emergency-gate.com
youtube
soundcloud
fastball-music

Nödporten släpper nytt, denna gång riktar de sig inte till dig utan bjuder istället på en smitta. Kanske smittade av Hammerfalls album med samma namn som de släppte för något år sedan. För övrigt fick senaste albumet You ett gott betyg av oss på Hallowed, denna gång är det dags för album nummer fem och med en annan recensent kanske resultatet blir annorlunda. Sextetten har blivit en kvartett och dessa fyra har blivit ett år äldre, omslaget vittnar om en förvirrad värld i fullständigt kaos, antagligen till följd av det dramatiska virus som infekterat.

Melodöds, det har vi aldrig stött på förr, eller? Det är vad det handlar om, melodiös dödsmetall med prominenta keyboards, lite omväxlande sånginsatser där vrålet blandas med klarsjungande sång och låtmaterialet varierar en del i tyngd och tempo. Det känns modernt, fräscht och bra producerat. Ett kompetent utfört album även om bandet tycks sakna ordet originalitet i sin vokabulär, nytänkande är ett annat ord de borde lägga på minnet då det är något som de skulle gynnas av. Att tro att detta kommer att stå ut ibland den kopiösa mängd melodöds som redan existerar är som att tro att Skoda är en bil eller att en solid metallkula skulle flyta om du kastar den i vattnet. Det är dock ibland tungt som nämnda metallkula men också en aning spretigt och albumet känns till och från lite osammanhängande. Ljudlandskapet är dock riktigt snyggt, synd bara att det ligger mitt emellan två kontinentalplattor och formas därefter.

Bra album tänker jag spontant då låtmaterialet definitivt tål att lyssnas på, till och med att avnjutas. Att de besitter musikalisk kompetens kan ingen motsäga. Att de besitter musikalisk kreativitet kan däremot ifrågasättas då det känns som att de kopierar många andra snarare än att komma med något riktigt eget. Visst genren är mättad och det är svårt att komma med något som känns nytt och fräscht men man kan åtminstone försöka. Som recensent är det svårt att hetsa upp sig över musik som inte har något unikt eller speciellt eftersom man utsätts för massor av nya album varje vecka, dock kan jag tro att fans av genren säkert kan uppskatta detta album för det är inte dåligt på något sätt. Jag har uppskattat att lyssna på albumet även om det inte direkt givit något bestående intryck.

De kommer säkert gå väl hem hos många och det vore inte oförtjänt, dock är det ingen sådan där självklar hit då lika många kommer att klaga på att det behövs något nytt och fräscht. Jag kan dock rekommendera att den som gillar melodiös dödsmetall tar sig en närmare titt på detta album, som innehåller ett par riktigt fina låtar såsom Infected Nightmare som är trevligt medryckande och så den riktigt bra avslutningen Peace of Mind som är en snygg lite lugnare avslutning på ett kul album. Det är inget som går till historien men det är ett solitt, bra album.

HHHHHHH

 

 

Label: Fastball Music/Soulfood
Tre liknande band: Zonaria/Scorngrain/As I Lay Dying
Betyg: HHHHHHH (4/7)
Recensent: Daniel Källmalm

read in english