Vargsheim
Erleuchtung

Tracks
1. Welt In Schillerndem Eis
2. Erlöser
3. Flamme Zum Nichts
4. Erleuchtung
5. Betet, Oh Herr
6. Götter Von Staub
7. Weg Aus Scherben


Band:
Kaelt – vocals, guitars
Harvest – vocals, bass
Naavl - drums


Discography:
Vargsheim vs. Hlidskjalf (Split 2008)
Weltfremd (2010)
Imperium Dekadenz / Vargsheim (split 2011)


Guests:


Info:

Released 2013-02-22
Reviewed 2013-03-16

Links:
blutsturz.net/vargsheim
myspace
mdd records

Tyskt vargafolk som kombinerar svartmetall med atmosfär och med diverse annat musikaliskt, det är sådant som alltid låter spännande, lite pagan metal kanske. Det är ett album av upplysning om vi ska tro titeln, det är också ett med ett föga intresserande omslag men vi ska förstås inte döma en bok efter dess omslag så därför har jag lyssnat till detta album väldigt många gånger. Det är bandets andra egna fullängdare, de har också hunnit med ett par splittar med andra band så de är inte helt oerfarna inom den musikaliska skivsläpparbranschen. Deras stil beskrivs som unik, något som förstås aldrig nämnts tidigare i samband med band som inte varit unika.

Stilistiskt står bandet på ganska egna ben i jämförelse med annat, deras musik är svartmetall i grund och botten som sedan kryddas med diverse andra musikaliska influenser för att ge en bild av vad som ofta kallas Pagan Metal. Det är väldigt atmosfäriskt och sången är framförd på tyska och på något sätt kraxande mörkt och inte så värst aggressivt utan en aning depressivt skulle jag säga. Ljudbilden är klar och tydlig, snyggt producerat tycker jag att det kan sägas vara. Dock ställer jag mig lite frågande till det där unika, vart har de hittat något unikt? Språket är väl inte det mest vanliga men musikaliskt är det inte så värst mycket nytt de har att komma med på de sju spår och knappa femtio minuter musik de har att erbjuda oss.

Välgjort med snygg ljudbild och jag tycker att det är ett bra album, kanske inget unikt eller sådär jättedramatiskt spännande men ett habilt och solitt album som går bra att lyssna en stund på. Sången är väl den stora akilleshälen jag kan se i detta album och kanske att det är aningen långt också med tanke på att det inte finns några direkt supervassa hitlåtar som kan gripa tag i mig som lyssnare. Variationen kunde ha varit större för att albumet ska hålla hela speltiden, ingen låt sticker egentligen ut i endera riktningen så det blir ett album som är jämnbra över hela linjen. Eller jämntjockt om du föredrar en sådan formulering.

Kort och gott kan vi konstatera att Vargsheims upplysning kanske inte är det mest upplysande sådan men det är ett solitt och bra album som man kan låna en stund att lyssna till.

HHHHHHH

 

Label: MDD Records
Tre liknande band: Wolfchant/Munruthel/Darkthrone
Betyg: HHHHHHH (4/7)
Recensent: Daniel Källmalm

read in english