Universal Theory
Mystery Timeline

Tracks
1. Turn Me On
2. Timeline
3. What Dreams Hide
4. Conversations With Myself
5. Enchantment
6. Grand Mystery
7. Let Your Desires
8. Maybe


Band:
Jesus Pinilla
María José Martos


Discography:
Debut


Guests:


Info:

Released 2013-04-29
Reviewed 2013-05-25

Links:
myspace
youtube
reverbnation
last-fm
soundcloud
bandcamp
metal hell records


En universal teori, en teori som kanske omfattar allt. Kanske är den relaterad till de välkända försöken att slå samman de olika inom fysiken till en allomfattande teori om allt, en universell teori. Tänk vilka fördelar något sådant kunde ha, med en mystisk tidslinje kan man ju också tänka sig att det är just vad denna spanska duo faktiskt lyckats med. Det är förstås innan man börjar sätta sig ned och titta på vad Spanien åstadkommit i det vetenskapliga fältet, kanske är det bara ett namn på ett band helt enkelt. Eller egentligen ett namn på ett studioprojekt som främst signerat Jesus Pinilla som står för det mesta. Men till sin hjälp har han också lite kvinnlig fägring vilket förstås är något som sätter färg på det metalliska. Ett intressant skivomslag vittnar om musik med tanke bakom, frågan är dock om det är lika snyggt som det yttre vill påskina.

Svaret på den frågan är att ljudbilden definitivt är det, en riktigt kompetent produktion handlar det om. På åtta spår som visar upp en dramatisk historia med intressant variation av atmosfär, psykedelia, romantik, mörker, ljus, drama, melankoli och mystik allt presenterat på strax över halvtimmen. Sångarinsatserna är hyfsade, inget speciellt anmärkningsvärt egentligen i endera riktningen, det fungerar med musiken kort och gott. Musiken är betydligt bättre och det är vad som sätter den starkaste prägeln på det hela, den fina atmosfär och känsla albumet förmedlar är dess starkaste kort.

Jag tycker att detta är ett riktigt bra album, det är väl värt att investera både uppmärksamhet och pengar på eftersom det är väldigt tilltalande. Det finns ett sådant djup och så mycket att upptäcka på detta album och det trots en speltid på bara 34 minuter, tänk om alla band kunde förstå det tilltalande med att framställa kortare album. Ett mycket trevligt album, som jag kan rekommendera för alla som gillar sin musik lite gotisk. Det kan definitivt också rekommenderas för dig som gillar musik som är lite mer tänkvärd än den mesta vanliga musiken vi serveras idag. Ett ganska intressant musikaliskt äventyr som tilltalar och tilltalar väldigt mycket så det kan jag varmt rekommendera till alla som verkligen uppskattar musik.

Universal Theorys debut kanske inte presenterar en teori om allt men den presenterar definitivt ett musikaliskt äventyr som kan avnjutas mången gång. För mig är det definitivt en trevlig ny bekantskap som jag hoppas få lära känna bättre med kommande album inom en inte alltför avlägsen framtid. Ett album jag tycker att man definitivt skall ta sig tid att titta närmare på för att det är ett bra sådant. Kanske att det saknas den där riktigt vassa hiten för den som bygger spellistor med blandade band men detta är ett album som är gjort för att avnjutas som en helhet så den vänder sig inte ens till den målgruppen. Kort och gott, ett album att titta närmare på, det har det mesta man kan önska sig.

HHHHHHH

 

Label: Metal Hell Records
Tre liknande band: Tiamat/Type O Negative/The Gathering
Betyg: HHHHHHH (5/7)
Recensent: Daniel Källmalm

read in english