Riverland
s/t

Label: Secret Entertainment
Tre liknande band: Minutian/Radiohead/Grande Luxe
Betyg: HHHHHHH (4/7)
Recensent: Daniel Källmalm
Tracks
1. Hope In The Air
2. Help!
3. Sounds
4. Pictures
5. 5.2001(love)
6. Clear Water
7. Riverland


Band:
Mikko Heino - Voice
Roni Seppänen - Guitars, programming


Discography:
Debut


Guests:
Aki Väkevä - Programming
Satu Heino - Backing vocals


Info:
Music by Mikko Heino & Roni Seppänen
Lyrics by Mikko Heino
Arrangements by Roni Seppänen
Mixed by Aki Väkevä
Cover Design by Janne Huusari

Released 2013
Reviewed 2013-08-21

Links:
riverland.fi
youtube
soundcloud
secret entertainment


Finska Riverland är en duo bestående av bland annat Mikko Heino som vi tidigare recenserat i Minutian, det handlar om akustisk pop med inslag av progressiv rockmusik om vi ska tro hemsidan. Ett minialbum med sju spår och strax över tjugo minuters speltid. Ett omslag som indikerar ett lugn även om bilden skulle ha mått bra av att slippa elledningarna. Kanske något för den photoshoppande att sätta tänderna i, eller borde ha satt tänderna i. Debuten heter Riverland precis som bandet, så en självbetitlad debut från en finsk duo är vad jag fått sätta tänderna i.

När jag satt tänderna i albumet noterar jag förutom smaken av CD-skiva också ett album av lite melankoliskt stuk, ganska tystlåten, akustisk, vackert utförd. Sången är ofta ganska lågmäld även om Heino sträcker ut rösten till de högre registren i vissa lägen. Hans röst fungerar ganska bra, även om den brister lite när han jagar högre toner. Man kan också argumentera att albumet saknar lite av variation då låtarna är relativt identiska även om där finns en och annan musikalisk avstickare även om de inte är speciellt stora. Albumet börjar och slutar dessutom likadant vilket kan tyckas göra det för enformigt men jag brukar ofta tycka att det ger en bra enhetlighet till ett album när det börjar och slutar på samma sätt. Cirkeln har liksom slutits på det sättet.

Jag tycker att detta album är bra, kanske ska man kalla det för en EP snarare än ett album med tanke på den tjugo minuter korta speltiden men det är symbolisk betydelse snarare än något annat. Det är bra låtar, jag gillar atmosfären och albumets kvalité men jag tycker att det brister en aning i variation och att det även brister i vissa aspekter av det vokala arbetet. Kanske är det lite ofärdigt, de skulle kanske ha jobbat lite mer med att skapa en starkare helhet. Nu har jag inga större anmärkningar och att albumet börjar och slutar på samma sätt ger en mycket bra symmetri till albumet men jag tycker utöver det att det är bra men det borde ha kunnat vara bättre på de flesta plan.

Det är ett bra minialbum som dock lämnar en del att önska men som samtidigt tycks indikera ett projekt som definitivt har potential.

HHHHHHH

 

read in english