Degradead
The Monster Within

Tracks
01. One Against All
02. The Monster Within
03. For Better Or Worse
04. Dead Will Come Alive
05. We'll Meet Again
06. The Dark Mind
07. Strive To Struggle
08. Scars Of Misery
09. Tendency To Sin
10. Sorrow Never Survives


Band:
Mikael Sehlin – Vocals
David Szücs – Guitar
Anders Nyström – Guitar
Michel Bärzén – Bass
Amit Mohla - Drums


Discography:
Till Death Do Us Apart (2008)
Out Of Body Experience (2009)
A World Destroyer (2011)

Live at Wacken (2012)


Guests:


Info:
Recorded at Panic Room studios in Skara with producer Thomas "Plec" Johansson
Artwork by Claudio Brenig & David Neckenig

Released 2013-08-23
Reviewed 2013-10-02

Links:
degradead.com
myspace
youtube
metalville

Monstret inuti, det är vad svenska dödsmetallarna i Degradead har att erbjuda oss med sitt fjärde album. Ett album med ett vitt omslag där ett monster tycks dyka fram ur ett mörkt hål. Det kan tyckas monstruöst förstås och kanske är det vad Degradead söker, att framstå som något annat än bara ännu ett melodiöst dödsmetallband som erbjuder klarsång varvad med dödssång. Jag har givit samma betyg till de två tidigare skivsläppen jag recenserat från detta band, ett betyg mitt i vår skala, vi får väl se vad de har att erbjuda denna gång.

Det handlar om modern melodiös dödsmetall, inte mycket unikt, inte mycket annorlunda från annat vi hör i genren. Klarsången är ganska typisk för genren, vrålandet är kanske lite mer extremt än mycket annat i genren. Ett hyfsat varierat album för genren än det dock även om det mest är ganska hårt och tungt. Dock tycker jag nog att produktionen är lite tamare än många liknande band, kanske lite mer melodiöst i sina bästa stunder. Jag skulle dock velat se lite mer kraft, kanske lite mer pulver i trummorna och sådant. Det är dock ingen stor sak, ljudbilden är fortfarande snygg och fungerar bra för vad bandet har att erbjuda. 40 minuter speltid är dessutom väl avvägt, överlag ett bra gjort album även om det stilistiskt inte direkt får en att haja till.

Det är ett bra album, jag gillar det i stort även om åtta av spåren känns ganska mycket som utfyllnad. Tyvärr fyller de ut för två riktigt grymma spår, två spår som tilltalar ordentligt. Fjärde spåret Dead Becomes Alive som är en riktigt skön modern extremrocker och femte spåret We’ll Meet Again som är ett väldigt snyggt, lite lugnare spår, är de spår som glänser lite extra och de två spår som gör detta album värt att lyssna på för mig. Det är ett album som ger en lite kluven känsla för mig, å ena sidan vill jag verkligen skriva upp det för dessa spår som jag verkligen uppskattar. Å andra sidan är det svårt att överse med att det mesta av albumet känns skapt efter genrens standardformat, ett format som varit väldigt populärt under ganska lång tid.

Kort sagt kan man väl dra slutsatsen att om du gillat Degradeads musik sedan tidigare så bör du uppskatta detta eftersom det inte direkt skiljer sig från något bandet gjort tidigare. Om du gillar melodiös dödsmetall av den moderna göteborgsdödsinspirerade skolan bör du nog också ge detta en chans, det är inte omöjligt att du kommer att gilla detta album. Ett solitt och trevligt album av ett kompetent band, kanske inget världsförändrande men välgjort och i sina bästa stunder utomordentligt bra.

HHHHHHH

 

Label: Metalville/Triada
Tre liknande band: In Flames/Scar Symmetry/Sonic Syndicate
Betyg: HHHHHHH (4/7)
Recensent: Daniel Källmalm

read in english