Oratory
Beyond Earth

Tracks
1. Beyond Earth
2. Living Wisdom
3. Your Glory Won't Last Forever
4. Eternal
5. Heroes From The Past
6. Concilium
7. Old Man's Prophecy
8. Song Of Lust
9. Victory Of Light
10. Story Of All Times
11. A New Quest
Hidden track: Eternal Flame (The Bangles cover)


Band:
Ana Lara - Vocals
Miguel Gomes - Guitars
António Silva - Keyboards
Rui Santos - Bass
João Rodrigues - Drums


Diskography:
Last Prophecy (EP 1999)
Illusion Dimensions (2000)


Guests:


Info:
Produced by Uwe Lulis
Recorded, mixed and mastered at Black Solaris Studio, Germany
Engineered by Roland Jacob
Choirs by Michael Seifert and Bjorn Eilen
James Von Phantasi (art)
Luis Lourenco (band photo)


Released 2002-12-02
Reviewed 2011-01-23


Links:
myspace
lmp

Detta är en omarbetning av en recension från vårt arkiv, se originalet här.

När man slår på denna skiva och hör de första tonerna från gitarren slås ut ur högtalarna skapar den ett direkt intresse. Det är kristallklart ljud, klockrent spelat och även om man kan ana plektrumslagen mot strängarna lockas man in i det inledande titelspåret väldigt enkelt och med en bra känsla. Det är en känsla som stannar kvar skivan igenom.

Den stora skillnaden den här skivan mot förra är att backup sångaren Ana Lara har fått en permanent ledsångarroll. Något hon axlar mer än väl. Anas röst passar Oratorys musik bättre, dessutom har denna skiva en betydligt bättre produktion. Ljudet är klarare och fylligare och det känns som Oratory vuxit rejält som låtskrivare, resultatet är att i stort sett allt känns bättre på 'Beyond Earth' kontra debuten 'Illusion Dimensions'.

Musiken vi bjuds på är en tempofylld power metalplatta, låtarna drar i varenda del av kroppen och det rycker i såväl nacken, armarna och benen tack vare det härliga flödet i musiken. Det behöver inte vara mer avancerat än så här, instrumentalt är det långt ifrån imponerande och Ana Lara är visserligen långt ifrån en dålig sångerska men inte heller hon är direkt toppklass. Men det gör inget, det låter toppen ändå. Det är känslan, rytmen och melodierna som gör jobbet. Låtar som Your Glory Won't Last Forever och titelspåret sticker ut, men det finns fler guldkorn, t.ex. Eternal, Concilium och Story of All Times. Det dolda spåret på slutet var kanske inte nödvändigt, jag har svårt att se vilken nytta just det spåret verkligen gör för skivan men eftersom det ändå inte är ett officiellt spår ligger det lite utanför min bedömning.

I slutänden tror jag ändå att det som får mig att fastna för skivan är de snabba, tunga gitarrerna och känslan av att allting klaffar med varandra. Det finns inget som skär sig, inget som tar över uppmärksamheten, ingenting man stör sig på eller som i allmänhet låter fel. Det är helt enkelt en gedigen, välgjord skiva som låter otroligt bra med sin enkelhet. Faktum är att jag efter åtta års lyssnande på denna skiva fortfarande inte kan hitta någonting jag direkt stör mig på med 'Beyond Earth'. Jag gillar allt och jag tycker det är en milstolpe inom dess genre. Varje gång jag spelar denna skiva är det en omöjlighet för mig att sitta still, den sprider glädje.

Oratorys 'Beyond Earth' är en milstolpe, skivor som denna kommer i ett maxtal om fem per år och detta är utan tvekan en av dem. Den är nästan utomjordiskt bra och skivomslaget är fantastiskt vackert - precis som hela skivan. Toppklass helt enkelt och ett måste att kolla upp om du gillar snabb och melodiös metal!

HHHHHHH

Label - Recital/LMP
Tre liknande band - Dark Moor/Red Wine/Nightwish
Betyg: HHHHHHH
Recensent: Caj Källmalm