Deathstars
The Greatest Hits on Earth

Tracks
01. Death is Wasted on the Dead (previously unreleased)
02. METAL (previously unreleased)
03. Death Dies Hard
04. Blitzkrieg
05. Motherzone
06. Synthetic Generation
07. Tongues
08. Blood Stains Blondes
09. Cyanide
10. New Dead Nation
11. The Mark Of The Gun
12. Chertograd
13. Semi-Automatic
14. Syndrome
15. Play God


Band:
Andreas "Whiplasher Bernadotte" Bergh –vocals
Jonas "Skinny Disco" Kangur – bass, b vocals
Emil "Nightmare Industries" Nödtveidt – guitar, keyboards
Oscar "Vice" Leander – drums
Eric "Cat Casino" Bäckman – lead guitar


Discography:
Synthetic Generation (2002)
Termination Bliss (2006)
Night Electric Night (2009)


Guests:

Info

Released 2011-11-04
Reviewed 2011-11-09

Links:
deathstars.net
myspace
youtube
nuclear blast

Dödsstjärnorna som ej skall förväxlas med Darth Vaders kommendering i de klassiska Star Warsfilmerna släpper en kompilation med de bästa hitsen på Jorden, onekligen ett ganska definitivt konstaterande och självsäkert. På denna kompilation finns tretton spår från sina tidigare släppta tre album samt två nya spår vilket förstås för den snabbe inom huvudräkningsområdet innebär femton spår. Dessa massförstörelsevapen från Sverige ger sig nu under den tidiga vintern ut på turné med Rammstein, kanske deras största hittills och det för ett band som verkar ha vind i seglen för tillfället. Det är främst av den anledningen de släpper denna kompilation, en best of… helt enkelt. Med två nyheter.

Musikaliskt är det gotisk metall av det ganska typiska snittet, det finns en räcka med band som har liknande stil med en sångare med mörk nästan klagande röst, mycket atmosfäriska keyboards och en lite mörkare ton på det hela. Band som HIM tål att jämföras med, inte speciellt stor skillnad mellan dessa om jag ska vara ärlig och jag kan dra upp ett par band till om jag vill men det behövs nog inte. Vad jag vill ha sagt med detta är att bandet inte direkt bryter någon ny mark med sin musikaliska inriktning. Vad de har är en snygg produktion med en ljudbild som inte direkt har några svagheter, de har lite kvinnlig bakgrundssång i vissa låtar och som sagt keyboards används väldigt flitigt. Albumet har som jag redan nämnt också femton spår och det klockar in på närmare timmen i speltid vilket kanske inte ska ses som speciellt med tanke på att det är en samling låtar från bandets karriär fram till nu.

Det är en karriär som sträcker sig från cirka 2002 till nu och den sträcker sig över fantastiska tre album, så bandet firar nio år och tre album, onekligen ett jubileum att fira, de bildades 2000 så det är inte tio år på något sätt. Så varför en kompilation? svaret på den frågan har jag inte och jag måste säga att jag tycker att detta album är helt onödigt, det är inte en lång karriär med massor av album som behöver sammanfattas, jag anser att best of-skivor bör se dagens ljus vid jubileum som till exempel tio år, eller tjugo och så vidare alternativt när karriären är på väg mot sin ände. Tre album, nio alternativt elva år känns inte som något vettigt alls, jag tycker att man kan begära att ett band har minst fem album i ryggsäcken innan de släpper samlingar som ska sammanfatta deras karriär, det är knappast som att det blir mycket ”kill your darlings” när man kan välja tretton spår från tre album, det är nästan hälften från varje album. Nej detta album känns som ett onödigt släpp.

Det finns dock en sak som är lite förlåtande med detta album och det är att det bjuder på två nya låtar som vi inte fått höra tidigare, Death is Wasted on the Dead är en ganska självklar sak och det är ett av dessa spår tillsammans med METAL. Dessa spår passar väl in i den totala bilden där det inte riktigt känns som att vi får några enorma hits, det känns som ett ganska vanligt album med något enstaka spår som sticker ut lite, Tongues och det inledande spåret är de spår jag gillar bäst på albumet men inget av dessa spår känns som en glasklar hit så det känns inte direkt som de hittat rätt titel på albumet. Jag tycker de borde kalla det ”An Unnecessary Collection of Songs From Three Albums” då fångar de essensen av denna release.

Kort sagt kan jag inte se poängen med denna samling som inte direkt blir mycket av ett urval och den känns dessutom inte direkt som en samling toppspår från ett band, snarare som ett helt vanligt album som kanske blir i längsta laget med sina nästan sextio minuters speltid. Om du är intresserad av Deathstars musik kan jag istället rekommendera något av deras tre album, det känns som en bättre använding av pengarna och du kanske kan hitta dem billigt nu eftersom det var en stund sedan de släpptes. Bra låtar och allt det där men albumet känns som sagt ganska onödigt men jag ger det en fyra för kvalitén på musiken för det är en rätt bra gothskiva.

HHHHHHH

Label: Nuclear Blast/ADA Nordic/Warner
Tre liknande band: Nox Interna/Daedalean Complex/HIM
Betyg: HHHHHHH (4/7)
Recensent: Daniel Källmalm

read in english

Föregående recensioner:
Neal Morse - Testimony 2 Live in LA
Lars Botrup's Music for Keyboards - The Symphonic Dream
Justice - Audio, Video, Disco