Badmouth
T - Part Three of H.A.T.E.

Tracks
1. Delusional
2. Circle of Friends
3. To Watch the Bridges Burn
4. Jonestown


Band:
Tom Pearson - vocals
Chris LeMon - bass
Randy Joy - guitar
Mike Hill - guitar
Vinnie Sharpe - drums


Discography:
Badmouth (2009)
Heavy Metal Parking Lot (2011)


Guests:


Info
Produced by Chips Keisbye
Music & Lyrics by Sofia Talvik

Released 2011-11-01
Reviewed 2011-10-25

Links:
badmouththeband.com
sofiatalvik.com
youtube
makaki

Dålig mun, kan det vara dålig tandhygien eller handlar det om dåligt språkbruk? Därom tvistar de lärde, eller kanske inte. Om det var det första med dålig tandhygien kan jag alltid rekommendera Pespodents Plutonium Plus (eller PPP som den kallas i folkmun) som tar bort bakterierna med gammastrålning och tänderna blir skinande rena. Men nog med sponsormeddelanden nu och till saken, T är tredje delen i rockskivorna som speglar Sofia Talviks L.O.V.E.-saga, den kallas H.A.T.E. i rockversion och hittills kan jag inte säga att rockbanden har imponerat lika mycket som Sofia själv. Dessutom har Badmouth onekligen lyckats få ett av de fulaste skivomslag jag sett detta decennium men å andra sidan är de mer etablerade än de tidigare banden som medverkat med sina två album i bagaget. Tydligen släppte de ett album i år, men deras marknadsförare tyckte tydligen inte att det var värt att ge oss det och tur var väl kanske det med tanke på hur ointressanta jag tyckte de låtar de hade på video på sin Youtubesida var. Här har de i alla fall fått låtar av en väldigt kompetent låtförfattare och då kan det väl inte gå fel, hrm G.A.I.N. kanske? (förf. andra personlighet anm.). Nåväl, chansen är liten att det ska gå fel får jag väl korrigera det till.

Rakt på, okomplicerad heavy metal är vad dessa filurer med dålig mun har att erbjuda, det är faktiskt ganska långt från originalen men då har bandet istället lyckats ta fram en egen röst av dessa låtar och inte försökt göra en rakt av heavy metal variant av dessa. Givetvis känns låtarna igen och det hade varit ganska uselt om så inte var fallet men det är mest orden och de övergripande melodierna som någotsånär känns igen annars känns det ganska fristående från vad Sofia Talvik gjorde med V. Tempot är genomgående högt och trots solon och sådant heavy metaltrams är denna variant nästan en minut kortare än den Sofia gjorde. Produktionen känns typiskt heavy metal, ingenting speciellt bara en klassiskt heavy metalljudbild vilket knappast kan sägas oväntat när det kommer från ett band med ett album som heter Heavy Metal Parking Lot i bagaget.

Jag måste framhäva att jag tycker att detta album är det vassaste av Sofiakopiorna som hittills kommit, Ball of Mayhem är inte långt efter men ändå tydligt efter. Jag tycker faktiskt att Badmouth gör ett väldigt bra jobb med Sofias låtar, de får ett nytt liv, ett annat liv kanske man kan säga, än vad de hade på V och en fördel är att syntharna i första spåret försvunnit. Trots detta måste jag dock säga att Sofia ändå är bättre och att jag hellre lyssnar på hennes variant av låtarna, jag tror mycket av detta ligger i att Badmouth inte har någon vidare sångare och att de känns lite väl stereotypa i hela sin framtoning på denna EP och låtarna känns ganska lika varandra.

I en intervju på Sofia Talviks hemsida säger bassisten Chris LeMon att han är mest nöjd med Jonestown och kanske To Watch the Bridges Burn, och jag är böjd att hålla med honom om att det nog är de två bästa, jag tycker att de lyckas riktigt väl med Jonestown men samtidigt om man hör originalet, men om vi bortser från originalet så tycker jag att Jonestown är riktigt vass och To Watch the Bridges Burn borde de slänga ut som radiosingel för den tror jag skulle få en del speltid eftersom den är riktigt klämkäck och dessutom skulle jag vilja säga att den nog är bättre än originalet eftersom den inte har det där störande trumkompet, men Sofia sjunger bättre.

Så, del tre som går under namnet T och motsvarar V är den bästa av rockerversionerna av Sofias låtar och jag tycker att Badmouth lyckas bära upp låtarna väldigt bra och visar upp riktigt fin rockig energi som en snygg motpol till Sofias betydligt mer nedtonade versioner. Bra skulle jag vilja säga, synd att inte Badmouth gjorde de tidigare också även om jag fortfarande önskar se en version gjord av ett riktigt bra progressivt band men för alla er som gillar melodiösa hårdrocklåtar kan jag varmt rekommendera denna fyrspårs EP.

HHHHHHH

Label: Makaki Records/Triada
Tre liknande band: Sofia Talvik/G.A.I.N./Ball of Mayhem
Betyg: HHHHHHH (4/7)
Recensent: Daniel Källmalm

read in english