Xandria - "Salomé - The Seventh Veil"

Spår:
01. Save My Life
02. Vampire
03. Beware
04. Emotional Man
05. Salomé
06. Only for the Stars (in Your Eyes)
07. Firestorm
08. A New Age
09. The Wind and the Ocean
10. Sisters of the Light
11. Sleeping Dos Lie
12. On My Way


Band:
Lisa (Vocals)
marco (Guitar)
Philip (Guitar)
Nils (Bass)
Gerit (Drums)


Diskografi:
India (2005)
Ravenheart (2004)
Kill The Sun (2003)


Gäster:
Mika Taurinen (Vocals)


Länkar:
xandria.de
myspace
drakkar

Save My Life - tänk vad jag skulle vilja att någon gjorde det - jag är definitivt döende och lär inte få uppleva min trettioårsdag om ingen gör vad Lisa ber om i första spåret. Det spåret lär inte rädda mitt liv men skänker åtminstone en gnutta hopp till mitt miserabla liv, det skänker också ett hopp om en fortsättning på exempelvis India som är ett fantastiskt album på många sätt.

Xandria har gjort sig för att stapla hitlåtar på varandra så också på Salomé. Dock är inte radiopopparen Vampire som följer Save My Life ens nära att toppa inledningen, snarare är den ett fall pladask ned och skivan måste återhämta sig och detta sker mer än en gång. Inget ont om tuggummipop men snälla Xandria… jag hade förväntat mig mer av er. Var försvann den genomgående kvalitén från Kill the Sun, Ravenheart och India, till och med lyriskt är Salomé ett steg bakåt och det skall sägas: det kan inte vara lätt att skriva värre lyrik än till de tre föregående skivorna.

Misströsta nu inte, Salomé har höjdpunkter i spår som inledande Save My Life, titeldängan Salomé, Only for the Stars in Your Eyes och hitlåten Sisters of the Light. Men den hitbetonade melodiösa hårdrocken/metallen med kvinnlig sång jag stiftat bekantskap med under de tre föregångarna, den saknas åtminstone till hälften på Salomé.

Det är genomgående bra, men det är inte direkt intressant och det finns ingen riktig slagdänga typ Ravenheart, Kill the Sun eller India. Det enda som egentligen håller sig konsekvent med Xandria till denna release är att det åter är titelspåret som är det finaste spåret, vilket vittnar om att bandet ändå har god smak trots att de helt saknar kapacitet att skriva vettig lyrik

Ärligt talat är jag lite besviken på denna skiva, den kan inte riktigt leva upp till de förväntningar jag hade. Det är nästan med vemod jag lämnar Salomé för att bevittna India, Ravenheart eller Kill the Sun som alla är långt före denna den senaste och troligen, enligt bandet, den bästa skivan hittills.

Nej, Xandria, jag hade förväntat mig klart mer; om inte en fullpoängare, åtminstone en sexa. Det blir bakläxa för herrar och dam från det tredje riket, eller fjärde kanske det är nu när Hitler fallit som en nedskjuten mustaschbeklädd führer.

HHHHHHH

Läs Cajs recension>>

Skivbolag - Drakkar
Tre liknande band - Nightwish/Within Temptation/After Forever
Poäng: HHHHHHH
Recensent: Daniel Källmalm