Siamese
Super Human

Tracks
1. B.A.N.A.N.A.S.
2. Ocean Bed
3. Super Human feat. Olivio
4. Animals
5. You‘re Not Alone
6. Give Me Up
7. Party Monster
8. Unified
9. Not Coming Home


Band:
Mirza Radonjica-Bang – Vocals
Andreas Kruger – Guitar
Christian Lauritzen - Guitar, Violin
Joakim Stilling - Drums


Discography:
We Are the Sound (2011)
Breathe:See:Move (2013)
Siamese (2015)
Shameless (2017)


Guests:
Olivio


Info:
Produced by Siamese
Mastered by Chris Kreutzfeldt

Released 2019-05-24
Reviewed 2019-05-28

Links:
youtube
bandcamp
long branch records


”This shit is bananas – B.A.N.A.N.A.S”, det sjungs i första spåret på detta album men det kan man nog faktiskt säga – it is bananas, great stuff! Siamese från Danmark som från början kallade sig Siamese Fighting Fish har hyllats varje gång vi på Hallowed skrivit några rader om dem och jag kan ju börja med att konstatera att Super Human inte är något undantag. Det har gått ett par år sedan förra albumet och violinisten finns inte kvar, men det gör R’n’B influenserna, metalcore-inslagen och det poppigt klämkäcka samt Mirzas alldeles utmärkta stämma.

Det här albumet är lite tyngre än föregående Shameless, mer tyngd och driv men det melodiösa, det klämkäcka, det poppiga och R’n’B-inslagen finns kvar. Man känner igen Siamese men det har samtidigt tagit ett steg framåt och kanske lite åt sidan också. Det är ett album med suverän produktion och med stark variation och en konstant positiv riktning – ett album många inom musikvärlden borde lyssna på för att höra att man kan mixa välbekanta inslag, ibland rena ”rip-offs” med sina egna idéer och skapa något som känns både unikt och fräscht samtidigt som det känns välbekant. Man hinner definitivt inte tröttna och man upptäcker nya musikaliska dimensioner varje gång man lyssnar på detta album som har kort speltid och stort djup – man vill ha mer och inte mindre, vilket alltid är positivt.

Fabulöst, fantastiskt, formidabelt och vilken annan liten superlativ du vill addera. Ett av årets absolut trevligaste album med massor av vassa låtar och inga svagheter. Fler album som detta i min mailbox tack! Det är en upplevelse att lyssna på fina album som detta, de har dessutom stark dynamik och refränger man bara vill sjunga med i – skamlöst bra helt enkelt. Inledande B.A.N.A.N.A.S är en favorit som sätter an god ton till albumet som sedan tar sig med hits som Super Human, som Unified eller avslutande Not Coming Home för att lista ett par låtar som tilltalar otroligt mycket. Jag skulle vilja påstå att detta album är nära det högsta betyget men kanske inte riktigt där men inte många band får sex poäng, jag tror att det bara var fyra förra året och det är det tredje i år. Så här långt en stark kandidat till årets album.

Den som missar ett album som detta måste ju vara fullkomligt ”bananas” eller mentalt defekt på något annat – det här albumet kommer du nog att ångra om du missar. Kan vara danskarnas finaste album hittills, nästan omänskligt bra. Med det skrivet kan jag väl bara avsluta med att konstatera att det är ett album som bör ta plats i musiksamlingen tillsammans med bandets tidigare alster, jag lyfter på hatten och slantar upp några hundra kronor för att ställa den i min skivhylla.

HHHHHHH

 

 

 

Label: Long Branch Records/SPV
Tre liknande band: Malrun/Syqem/I-Exist
Betyg: HHHHH
HH (6/7)
Recensent: Daniel Källmalm


read in english