Februari 2012
Svensk Metal Special

Tidigare videos:

1/3 Pagan's Mind
2/3 Leprous
3/3 Korpiklaani
4/3 Love.Might.Kill
5/3 Treadstone
6/3 Machine Head
7/3 Madina Lake
8/3 Absynth Aura
9/3 The Man Eating Tree
10/3 Enbound
11/3 Opeth
12/3 Pain
13/3 Doom Unit
14/3 Grand Illusion
15/3 Electric Boys
16/3 Arch Enemy
17/3 Children of Bodom
18/3 Mystic Prophecy
19/3 Iced Earth
20/3 Red Hot Chili Peppers
21/3 Sirenia
22/3 The Haunted
23/3 Grande Luxe
24/3 Cervello
25/3 Status Quo
26/3 Insomnium
27/3 Yes
28/3 Steve Hackett
29/3 In Flames
30/3 Dream Theater

 

 

Read in English

Hallowed tittar närmare på 2011-års mest spännande musik

Av Caj Källmalm

31/3
Amorphis [Finland] - You I Need (The Beginning Of Times)

Årets album 2011 är i alla fall på denna lista Amorphis mästerverk från i maj förra året, 'The Beginning Of Times'. Amorphis som med sina fyra senaste album, sedan de fick in sångaren Tomi Joutsen i bandet, gjort musik som knappt ens gudarna kan mäta sig med. De börjar allt mer ta över rollen som mitt personliga favoritband och av de tre senaste albumen har två fått sju och ett sex av sju. Det är ren uppvisning när Amorphis spelar och 'The Beginning Of Times' visar återigen precis var vi ska ställa skåpet. Egentligen är alla de tre albumen som fick full pott förra året vinnare därför det är i stort sett omöjligt att utse ett av dem som är bättre än de andra, valet föll på Amorphis eftersom någon måste vinna och de har den bästa videolåten av de tre och dessutom släpptes albumet tidigast på året, vilket egentligen inte betyder något men det blev således trots allt den första fullpoängaren förra året. Vi får se om 2012 kan bjuda på ett album som kan matcha något av de tre i topp från 2011. Här är i alla fall er vinnare, eller vår vinnare - Amorphis och 'The Beginning Of Times. Årets bästa album 2011!

30/3
Dream Theater [USA] - On The Back Of Angels (A Dramatic Turn Of Events)

Världens största progressiva hårdrockband är Amerikanska Dream Theater som gör sitt första album utan Mike Portnoy i 'A Dramatic Turn Of Events' och det är en skiva som vi på Hallowed tror kommer gå till historien som ett av de absolut bästa albumen från detta "minimalistiska" perfektionist-band. Varenda liten detalj måste vara perfekt och det är den på 'A Dramatic Turn Of Events', vilket gjort att den hamnar näst högst upp på Halloweds topplista över de bästa albumen 2011 och är ett av blott tre band att maxa betyget. De andra banden var In Flames, som ni fick bekanta er närmare med igår och morgondagens band som går hem med titeln "årets album 2011". Ni som är regelbundna läsare vet säkert redan vilka det är, men är ni inte det får ni försöka hålla ut till i morgon, och här får ni en av de bästa låtarna man kan få, från ett av de bästa albumen som gjorts, att lyssna på medan ni väntar. Dream Theater är tillbaka i högform. Köp denna skiva om ni inte redan gjort det, annars lär du ångra dig!

29/3
In Flames [Sweden] - Deliver Us (Sounds of A Playground Fading)

Sveriges största hårdrockband just nu. In Flames är dessutom Sveriges bästa hårdrockband just nu. 'Sounds Of A Playground Fading' var en av blott tre fullpoängare som delades ut av Hallowed förra året och om det inte övertygar er att skivan är bra så kan vi dra lite statistik: Etta i Tyskland, tvåa i Sverige, fyra i Finland, sexa i Österrike, tia i Norge, tolva i Schweiz och Kanada och 27:a i USA och hyllad världen över. Ett av fjolårets bäst säljande hårdrockalbum internationellt. I min recension skrev jag att 'Sounds Of A Playground Fading' inte är något annat än ett mästerverk. Att den är så bra som den här typen av musik kan bli och att jag inte kan komma på ett enda skäl att inte älska skivan. Här får ni första singeln från en av de tre skivor vi på Hallowed tycker att du måste ha från förra året.

28/3
Steve Hackett [Great Britain] - Turn This Island Earth (Beyond The Shrouded Horizon)

Inget officiellt klipp från skivan men då det saknas officiella sådana för fjolårets fjärde bästa skiva valde vi en kompromiss och tog med en icke-video. Steve Hackett har varit professionell musiker sedan 1970 då han som 20-åring kom in i Genesis och var en stor del i det bandets "klassiska era" under första halvan av 70-talet. Dryga 40 år senare lyckas han fortfarande göra album av absoluta världsklass, som det vackra, storslagna 'Beyond The Shrouded Horizon' som är fjolårets fjärde bästa album, alla kategorier enligt oss på Hallowed. Daniel hävdade i sin recension att Steve Hackett presenterat ett verk av en musikalisk mästare. Ett album som bör finnas i de flestas skivsamling, här får ni 12 minuter av skivan och är ni inte övertygade efter det är det något konstigt med er.

27/3
Yes [Great Britain] - We Can Fly (Fly From Here)

Yes debuterade 1968 - samma år som bl.a. Status Quo och det är ett band som haft sina framgångar i karriären. De senaste tio åren har de dock varit skrämmande frånvarande och för ett par år sedan lämnade också sångaren Jon Anderson bandet. Tillbaka in i bandet tillsammans med nya sångaren Benoît David är Geoff Downes och med första albumet på tio år återvänder Yes till gamla glansdagar med sin klassiska logotyp och klassiska skivomslagsdesign och bandet kunde inte träffa mer rätt om de så hade haft Anderson på sång. 'Fly From Here' kan mycket väl vara det bästa Yes-albumet någonsin, och är det inte det är det åtminstone ett av fjolårets fem bästa album! Världsklass!

26/3
Insomnium [Finland] - Through The Shadows (One For Sorrow)

Flyttade ett steg närmare toppen tack vare att The Tangent inte har några klipp för sin Comm-skiva eller att det saknas bra inofficiella klipp för den är Finlands näst bäst placerade band på denna topplista. Insomnium är ett av de band som har det högsta genomsnittsbetyget bland Halloweds recenserade album med sina tre recenserade album som alla fått toppbetyg och 'One for Sorrow' är förmodligen det bästa av dem alla. Ett album som verkligen drar dig bort ur verkligen och in i sitt universum. Ett universum som är fulländat, helt utan sorger, lidande och smärta. Det är ett album som kan omdefiniera din existens. Det är på plats nummer sex på denna lista… i morgon sätter vi tänderna i topp 5, tills dess får ni njuta av en av denna specials absolut bästa låtar!

25/3
Status Quo [Great britain] - Two Way Traffic (Quid Pro Quo)

Status Quo är allt annat än ett debuterande band, såsom de närmaste två vi haft. Status Quo har istället hållit på släppa skivor i 43 år och släppt 28 album före de slog till med en av fjolårets kanske mest oväntade fullträffar - 'Quid Pro Quo'. Den 29:e skivan i bandets diskografi. Ett band som aldrig tycks tröttna på att spela och göra sin grej. De har i år efter år legat på och släppt skivor utan längre uppehåll någonstans i karriären. Ett klart pålitligt och träffsäkert band som på ytan kanske gör enkel musik, men allt kan se enkelt ut när det görs av proffs och det är väl det minsta man kan kalla de numera gråhåriga gubbarna i Status Quo - proffs. Välförtjänta sjuor på denna lista!

24/3
Cervello [Sweden] - Cause I Am (Cervello)

Ett officiellt videolöst klipp på Cause I Am från Cervellos debutalbum. Det andra debutalbumet på rad här i nedräkningen mot fjolårets bästa album och det högst placerade av alla sex debutbanden som lyckades ta sig in på vår topplista över fjolårets bästa album (med en användbar video). Cervello är inte bara fjolårets bästa debutband utan även Sveriges näst bästa albumsläppande band från 2011 (trots konkurrensen från tio andra svenska band på denna lista). Jag använde ord som klockrent och att det är det bästa debutalbumet jag hört, i alla fall på väldigt lång tid. Det är det som tar bandet in på en åttondeplats på denna lista!

23/3
Grande Luxe [Sweden] - Broken (Time Measured In Bitter Chapters)

Med bara ett debutband högre placerat på denna topplista är Grande Luxes debutalster ett av årets absolut mest intressanta tillskott på marknaden. Inte bara sett till debuter utan sett till album helt och hållet. Daniel hyllade albumet som årets debut och valde ord som att skivbolagen är idioter som inte signat detta band ännu och att de gör det mesta rätt med detta album. Hallowed fyllde även en tio sidor lång artikel med intressant information om bandet. Kom ihåg vilka som tipsade er om dem först - här är plats nio på Halloweds topplista över de bästa albumen år 2011!

22/3
The Haunted [Sweden] - No Ghost (Unseen)

Det saknas fortfarande officiella videos från 'Unseen' men detta är det bästa live-klippet från albumet. The Haunted var grammisnominerade men missade priset med en hårsmån. Något de däremot plockar med en hårsmån är tiondeplatsen på denna lista, vilken de får till skänks av att The Tangent inte släppt någon video på deras 'COMM' som annars hade varit på plats sex och flyttat The Haunted till elfteplatsen. 'Unseen' var tragiskt nog min första riktiga bekantskap med The Haunted och vad jag insåg att jag hade missat efter att ha spelat skivan. Även efter att ha lyssnat in mig på hela bandets diskografi tycker jag dock att 'Unseen' är bandets bästa utgåva och den tar också mycket välförtjänt bandet till tiondeplats bland på Halloweds lista över fjolårets bästa album med en vettig video.

21/3
Sirenia [Norway] - The End Of It All (The Enigma Of Life)

Hyllad av både mig och Daniel räcker ändå inte för Sirenia att ta sig in på topp tio över Halloweds bästa album 2011 med 'The Enigma Of Life', men det betyder på intet sätt att det inte skulle vara bra skit vi får från den norsk/spanska konstellationen. 'The End Of It All' var en av första halvårets mest minnesvärda utgåvor och med ett helt år som passerat sedan skivan släpptes är den fortfarande lika pelarhög. Norges bästa album 2011 och plats 11 på denna lista.

20/3
Red Hot Chili Peppers [USA] - Look Around (I'm With You)

Red Hot Chili Peppers är tveklöst ett av världens största band idag, i samma klass som U2, Metallica och Coldplay för att nämna några och de bevisar ännu en gång varför de är det med 'I'm With You'. Skivan är lite mjukare och barnvänlig än deras tidigare skivor men kvalitén är precis lika hög som alltid. 'I'm With You' hamnar tätt utanför topp 10 på denna lista, men deras 'I'm With You' är den bästa funk-hårdrocksskivan 2011 och Look Around visar precis varför.

19/3
Iced Earth [USA] - Dystopia (Dystopia)

Framflyttade en placering tack vare att Hate Gallery saknade videoklipp från 'Viva La Resistance' är Iced Earth som dock ändå hade legat på topp 15 för fjolåret och det är inte för inte då det lyckats sätta ihop sitt bästa album i karriären så här dryga 25 år in i densamma. Iced Earths 'Dystopia' botaniserar genom bandets diskografi och plockar ut guldkorn från dem alla, sedan gör de om samma saker fast lite bättre och det är också anledningen till att de hamnar på 13:e plats här i Halloweds genomgång över fjolårets bästa album. Detta är titelspåret från skivan.

18/3
Mystic Prophecy [Germany] - Ravenlord (Ravenlord)

En officiell icke-video från de mystiska profeterna i Tyskland som här slängt ihop sitt sjunde album och överträffat sig själva ännu en gång. För tio år sedan var de hånade och utskrattade, med sina tre första album var de på sin höjd medelmåttiga men på senare år har tyskarna visat hur bra de faktiskt kan vara. Några medlemsbyten och andra skiften har det blivit, men det är vad som sätter detta band på plats 14 av 31 på vår lista över de bästa albumen 2011 med vettiga videos.

17/3
Children Of Bodom [Finland] - Was It Worth It? (Relentless Reckless Forever)

Bättre än någonsin eller lika bra som alltid? Ja, det är svårt att avgöra med Finlands kanske bästa band (även om de inte fått till fjolårets bästa finska skiva enligt oss på Hallowed), men här är i alla fall deras sjunde fullängdare och lika arga som alltid svär de sig igenom diverse obsceniteter i 40 minuter men egentligen räcker det väl med att ställa den fråga som videosingeln ställer - Was it worth it? Children Of Bodoms 'Relentless Reckless Forever' tar sig in på den övre halvan med plats 15 på denna lista.

16/3
Arch Enemy[Sweden] - Yesterday is Dead And Gone (Khaos Legions)

Sveriges största band i Japan levererar som vanligt högsta kvalité och är naturligtvis givna på vår topp 20 över vad som var bäst 2011 med sin 'Khaos Legions'. Plats 20, 18, 17 och nu alltså 16 har varit med svenska band och trots det återstår fyra band på topp tio. 2011 var Sveriges år och Arch Enemys sköna melodidöds visar precis varför Sverige visat vart skåpet skall stå i år. 'Khaos Legion' är Arch Enemys mest framgångsrika album så här långt och på vår lista är den alltså nummer 16.

15/3
Electric Boys [Sweden] - Angel In An Armoured Suit (And Them Boys Done Swang)

Sveriges Red Hot Chili Peppers är tillbaka och deras comeback är betydligt bättre än vad åtminstone jag hade förväntat mig. Här svänger det rejält både hit och dit och albumet verkligen rocka rollar fullständigt! Det tredje av fyra album som kommer från ett svenskt band när vi nu tagit oss in på topp tjugo och i morgon följer ännu ett, vilket gör det till fyra av fem. Men idag ska ni njuta av denna härliga funkrock-låten som är nummer 17 på listan.

14/3
Grand Illusion [Sweden] - Gates Of Fire (Prince Of Paupers)

Vi försöker i största möjliga mån att undvika att ha videolåtar som denna i våra videospecialer, inofficiella videos som inte ens innehåller en video, men i vissa fall får man göra undantag och här är ett sådant. Grand Illusion är mer än en Styx-skiva och Styx-låt, det är även ett band och här har ni ett smakprov från bandets sjätte utgåva - 'Prince Of Paupers'. Grand Illusion är nummer 18 på vår 2011, över band som släppt album med tillhörande videos, trots att de inte ens har en video. Starkt jobbat!

13/3
Doom Unit [Finland] - The Cradle And The Grave (The Burden Of Bloom)

Vi visste redan innan året började att Finland skulle ge oss några av årets bästa album, men detta är ett finskt band jag inte tror många utanför hemlandet (eller ens i hemlandet) hade räknat med då. Det fjärde bästa finska bandet i år, enligt oss på Hallowed är Doom Unit som i 'The Burden Of Bloom' släpper sitt andra album. Riktigt skön klassisk melodiös hårdrock och en av de bättre låtarna här i specialen, om ni frågar mig.

12/3
Pain [Sweden] - Dirty Woman (You Only Live Twice)

Sverige och Finland dominerar topp 20 listan och det första bandet som hamnar på topp 20 är liksom det första utanför svenskt, i form av Pain. Topp 20 listan innehåller hela åtta svenska band (mest av alla) och det åttonde från toppen är Pain. Topp tio i Sverige är i år absolut ingenting att skämmas för! 'You Only Live Twice' är inte heller något att skämmas för.

11/3
Opeth [Sweden] - The Devil's Orchard (Heritage)

En officiell icke-video från ett av Sveriges mest välkända band. Albumet 'Heritage' missar precis topp 20, tack vare att Crossfade inte gjort en musikvideo för sin 'Secret Love' lyckas den ändå knipa en finfin 21:a plats på denna lista. Opeth var med i februaris videospecial också, då med en lite äldre låt, nu är de här exakt en månad senare med en låt från den senaste plattan. The Devil's Orchard är andra spåret på Opeths tionde album…

10/3
Enbound [Sweden] - Combined the Souls (And She Says Gold)

Gyllene album som är svensk/grekiska konstellationens debut och vilken debut sedan! Lite lång var enda klagomålet jag hade på skivan, för annars är det ett komplett album med allt från höger till vänster och Marianergraven till Mount Everest. Ett album som återinför tron på att power metal fortfarande kan göras intressant och den missar precis topp 20 i denna lista, men en hedersvärd 22:a plats är inte helt fel heller.

9/3
The Man Eating Tree [Finland] - Armed (Harvest)

Årets svåraste betyg att komma fram till, enligt mig. I över en hel månad höll jag på vela mellan fem och sex för 'Harvest' men jag är glad att jag till slut valde som jag valde därför att det här är verkligen en otroligt, fantastiskt bra skiva! En av fjolårets absoluta höjdpunkter och det andra av sex finska band på denna lista där bandet totalt hamnar på en finfin 23:e plats. Det är dock en av de bästa låtarna som figurerar i videon, enligt mig, så missa inte denna!

8/3
Absynth Aura [Italy] - Zombie (Unbreakable)

Italienska alternativbandet Absynth Aura gjorde med 'Unbreakable' en av fjolårets bästa debuter och här i denna special får vi lära känna dem genom en cover på Cranberries 90-tals hit Zombie. Det är en officiell icke-video, mer ett roligt val än den bästa låten på skivan. Det finns dock gott om godbitar på albumet och det är därför skivan tagit sig in på 24:e plats på denna lista.

7/3
Madina Lake [USA] - Hey Superstar (World War III)

Egentligen skulle vi ha hittat en video av Brittiska Shy här, om de bara hade gjort en för sitt album 'Shy', men Madina Lakes tredje fullängdare 'World War III' är inte långt efter och tar sig in på 25:e-platsen på denna topplista över de bästa albumen 2011, som har en video att få tag på. 'World War III' är ett temaalbum och det första albumet sedan Matthew Leone återhämtat sig efter en hemsk misshandel som kunde ha kostat honom livet. Ett oerhört starkt album av Amerikanerna och det fjärde högst placerade amerikanska albumet i denna lista.

6/3
Machine Head [USA] - Locust (Unto The Locust)

Sjunde albumet från Amerikanska Machine Head tog dem till topp 20 placeringar på över 10 albumlistor runt om i världen, där Tyskland, Österrike, Finland och Schweiz till och med sprängde topp 10-barriären. Det är det mest framgångsrika albumet av bandet och kanske även det bästa? Det är i alla fall vår nummer 26 på denna lista.

5/3
Treadstone [Sweden] - Six Feet Under (A New Day Sun)

'A New Day Sun' är Treadstones debut och jag sade redan i januari att det här med säkerhet skulle vara en av årets debuter, vilket albumet också levde upp till. Den hamnar på plats 27 över fjolårets bästa album, som vi kunnat hitta en video ifrån och som en av de fem högst placerade debuterna. Väl värt att kolla upp och följa i framtiden, och i denna video kan ni bl.a. se Paris Hilton.

4/3
Love.Might.Kill [Germany] - Pretty Little Mess (Brace For Impact)

Tyska Love.Might.Kill bildades av Metaliums trummis men det förändrar inte det faktum att detta är en av fjolårets toppskivor. Här har vi sluppit undan från Metaliums barnslighet och fått en ren hårdrocksplatta från start till slut utan att flumma ur fullständigt någonstans. Det har resulterat i en plats på listan över fjolårets bästa album. Plats 28 - Love.Might.Kill.

3/3
Korpiklaani [Finland] - Tequila (Ukon Wacka)

Korpliklaani slår på istrummor och har sin mikrofon i en trädgren, men det hindrar dem inte från att ha gjort en av fjolårets bästa skivor i 'Ukon Wacka'. 'Ukon Wacka' är Finnarnas sjunde album och i mitt tycke låter de bättre än någonsin. Det är också anledningen till att de förtjänar en plats bland fjolårets bästa album.

2/3
Leprous [Norway] - Restless (Bilateral)

Vi håller oss kvar i Norge med andra videon i vår topplista över 2011. Den 30:e bästa skivan vi kunnat hitta en vettig video för. 'Bilateral' fick Daniel att ställa frågan "hur låter det när det regnar på en bäver" och det är väl den stora frågan… Hur låter det när det regnar på en bäver? Förmodligen inte riktigt lika bra som när Leprous spelar, en av årets 30 bästa album! (Som vi kunde hitta en video från).

1/3
Pagan's Mind [Norway] - Intermission (Heavenly Ecstasy)

Norge inleder vår videospecial i mars som ger er videor från de bästa albumen 2011, som vi kunnat hitta en video från. Pagan's Mind debuterade år 2000 med albumet 'Infinity Divine' och har sedan dess blivit ett av de största banden inom progressiv metal. 'Heavenly Ecstasy' är bandets femte studioalbum och i min recension hade jag lite svårt att bestämma mig för om det var deras bästa eller bara ännu en riktigt bra skiva från bandet. Det är inte den där fullträffen vi hade hoppats på, men det är fortfarande ett riktigt bra album och enligt Hallowed den 31:a bästa skivan från 2011 som vi kunde hitta en vettig video för på Youtube.