Januari 2012
Aor Special

Tidigare videos:

1/1 Led Zeppelin
2/1 Fleetwood Mac
3/1 Queen
4/1 Styx
5/1 Kansas
6/1 Journey
7/1 Electric Light Orchestra
8/1 Boston
9/1 Meat Loaf
10/1 Queen
11/1 Foreigner
12/1 Styx
13/1 Toto
14/1 Journey
15/1 REO Speedwagon
16/1 Yes
17/1 Scorpions
18/1 Opus & Midnight Oil
19/1 Styx & REO Speedwagon
20/1 Asia
21/1 Starship
22/1 Survivor
23/1 The Police
24/1 Foreigner
25/1 Def Leppard
26/1 Toto
27/1 Rainbow
28/1 Giant & Mr Big
29/1 Journey & Jeff Scott Soto
30/1 Issa

 

31:a januari 2012
Queen - The Show Must Go On & Don't Stop Me Now

Nej, detta är ingen Queen-special, för även om dessa två låtar blir nummer fyra och fem av Queen i vår AOR-special - vilket är mer än något annat band fått, är detta ett av världens mest betydelsefulla band och de har radat hitlåtar på hitlåtar och sålt ut arenor världen över och sålt hundratals miljoner album. De är mästarna av AOR och fem låtar är egentligen alldeles för få för att göra drottningarna rättvisa, även om det är fler videor än från något annat band här i januari.
I slutet på 1990 var Freddy Mercury så sjuk att det var osäkert om Queen över huvud taget skulle kunna färdigställa albumet 'Innuendo'. En av de sista låtarna ifrån inspelningen var albumets sista låt, The Show Must Go On och trots att Mercury knappt ens kunde gå inne i studion, gick han in och fullständigt prickade varenda ton som med dubbla bulls-eyes. Låten blev den sista singeln att släppas i hemlandet England innan Mercury dog den 24:e november 1991. Även om ingen ny video gjordes på låten klipptes ändå en video ihop med material från gamla videos och det är denna skapelse ni kan se ovan. En oerhört sorglig låt egentligen, om man betänker att det blev Freedy Mercurys sista singel från hans sista skiva innan döden och betänker vad han sjunger om.
Ännu sorgligare blir det nästan med dagens andra låt i åtanke. Don't Stop Me Now kommer från en helt annan era i Queens karriär. Musiken är mycket mer uppåt och lyriken mer positiv. Det är nästan som två helt olika band trots att det bara är 12 år mellan inspelningen av låtarna. Don't Stop Me Now är en annan av Queens megaklassiker och kommer från klassiska skivan 'Jazz' på vilken vi även kan finna bl.a. Let Me Entertain You och Bicycle Race men det var Don't Stop Me Now som var den stora singeln med en niondeplats i hemlandet som högsta placering.
Denna special har bjudit på 5 Queenvideos; 4 videos med Journey och Toto; 3 med Styx och 2 med Foreigner, REO Speedwagon, Scorpions, Asia, Starship, The Police, Def Leppard samt Rainbow. Dessutom videos från bl.a. Kansas, Boston, Meat Loaf, Survivor och en hel del andra. Nu är det slut på AOR-specialen men trots att videospecialen för AOR tar slut här så innebär inte detta att vare sig AOR-genren eller våra videospecialer är slut på Hallowed. Nu fortsätter vi i februari med svensk metal och om några dagar får ni en gigantisk Journeyartikel. Än idag lever AOR-genren i allra högsta grad och som Freddy Mercury lärde oss alla: The show must go on… så även på Hallowed.
Caj Källmalm

30:e januari 2012
Issa - Looking For Love & I'm Alive

Varför inte avsluta min del med något nytt och något vi inte haft tidigare i denna specialare? Kvinnofrontad AOR har inte direkt representerats här tidigare, visst Grace Slick i Starship men hon var inte ensam som sångerska där utan hade en snubbe med också och eftersom Alyson Avenue inte gjorde någon video för When Dreams Fall Apart på deras Omega album och de få kvinnofrontade banden från åttiotalet var lika roliga som torkande målarfärg står jag dömd till något annat så varför inte Issa? En låt från hennes senaste album The Storm och en från hennes debut Sign of Angels. Kanske inte de bästa videofilmer man kan tänka sig, väldigt dåliga faktiskt men låtarna är bra och det är huvudsaken (ni kan ju alltid scrolla nedåt och välja ut nästa video medan ni lyssnar så slipper ni se skiten). Så vi gör ett inhopp på 2000-talet, sedan får vi väl se hur brodern avslutar månaden.
Daniel Källmalm

29:e januari 2012
Journey - When You Love a Woman & Jeff Scott Soto - Believe In Me

Efter ett sju år långt uppehåll mellan 1987 och 1994 återförenades äntligen Journey och spelade in albumet 'Trial By Fire' som släpptes den 22:a november 1996. Albumet tog sig upp till en tredjeplats på Billboardlistan och ledsingeln från skivan, den vackra balladen When You Love A Woman nådde en tolfteplats. Låten är en typisk AOR-ballad - storslagen, vacker och sätter sig omedelbart. Det här blev sista studioalbumet med Steve Perry som sångare och slutet blev ett väldigt tråkigt sådant med Perry utsparkad ur bandet pga att han vägrade turnera. Mer om detta kan ni läsa i vår specialartikel om Journey som kommer om några dagar. Efter Perry tog Steve Auguri över rollen som sångare men Auguri mottogs aldrig väl av Journeys fans och när hans röst inte höll för allt turnerande fick även han lämna bandet. För en kort period tog Talismansångaren Jeff Scott Soto rollen som Journeys sångare, en man som gitarristen Neal Schon samarbetat med tidigare, t.ex. i dagens andra videolåt - Believe In Me. Believe In Me är en lite snabbare låt, inte en jätte typisk AOR-låt i den bemärkelsen men med Sotos numera klassiska AOR-röst är andas den ändå AOR i blyförklädnad. Sotos session i Journey blev kortvarig, så kortvarig att de aldrig spelade in något nytt med Soto men hans fotavtryck i AOR är trots det ändå extremt tydligt. Missa inte vår Journeyspecial som kommer om några dagar.
Caj Källmalm

28:e januari 2012
Giant - I'll see you in my dreams & Mr. Big - To Be With You

Två band som omnämnts ganska mycket redan här på Hallowed, ett av dem har dessutom redan recenserats här för deras senaste alster. Mark Spiro tillsammans med Alan Pasqua skrev Giants största hit som nådde en 20:e plats på Billboardlistan men det är kanske inte för listframgångarna Giant får vara med här utan snarare för att det är ett band som väldigt ofta omnämns när Frontiers släpper AOR-skivor så här kan ni får höra hur de låter när de skapar power ballader. Mark Spiro har även skrivit musik för Mr Big dock inte denna låt som är bandets största hit med förstaplats på hitlistorna i hela femton länder 1991. En låt jag är ganska säker på att ni känner igen när ni hör den, kanske inte direkt en AOR-låt i den bemärkelsen men en akustisk låt av ett AOR band.
Daniel Källmalm

27:e januari 2012
Rainbow - I Surrender & Stone Cold

Vår videospecial börjar närma sig ett slut och jag hoppas att vi bjudit på både förväntade godbitar och ett par överraskningar och nya favoriter under vägen. Tyvärr har månaden bara 31 dagar och antalet videor som får plats är naturligtvis begränsat. Därför har vi tvingats välja bort väldigt mycket vi gärna skulle vilja ha haft. Både nytt och gammalt. Ett band som jag tror kommer lite som en överraskning i en AOR-special är dock Rainbow som startades av Deep Purple-gitarristen Ritchie Blackmore i mitten på 70-talet. Redan från början var det en hårdare inriktning än i Deep Purple men med tiden mjuknade musiken och sångarna byttes ut tills de på 80-talet fick den numera klassiska AOR-rösten från Joe Lynn Turner i bandet till skivan 'Difficult To Cure' som har 31-års jubileum om en vecka (3:e februari). Detta blev bandets kommersiella genombrott internationellt. Rainbow hade successivt blivit större och större hela tiden och var stora redan innan 'Difficult To Cure', men detta hade varit koncentrerar till USA och England. Nu nådde bandet topp tio i Sverige, topp 20 i Tyskland, Norge, Finland och Holland samt sin högsta placering i hemlandet England med en tredjeplats likväl, troligtvis mycket tack vare framgångarna med föregående album och singeln Since You've Been Gone. Singeln I Surrender från 'Difficult To Cure' nådde precis som albumet en tredjeplats i England, vilket är den högsta placering en Rainbowsingel nått på singellistorna. Bandet släppte två album till på 80-talet innan de splittrades och även om de återförenades kort på 90-talet var det 80-talet som var Rainbows glansdagar. Från 1982-års 'Straight Between The Eyes' kommer dagens andra video, den inovativa powerballaden Stone Cold som även den har Joe Lynn Turner på sång och tillskriver sig Rainbows riktiga AOR-period.
Caj Källmalm

26:e januari 2012
Toto - Africa & Pamela

Totos enda billboardetta och en av deras mest välkända låtar är Africa som skrevs av sångaren och keyboardisten David Paich och trummisen Jeff Porcaro. En låt som gjorts i massor av covers och liknande, och som dessutom spelats på alla Totos turnéer sedan sin release tills bandet upplöstes 2008. Pamela var inte direkt en lika stor hit som Africa men en av de låtarna som definierat min musiksmak, en förtrollande låt när den kom och minst lika bra nu, för min del är Joseph Williams den bästa sångare Toto någonsin haft. Så här har ni två riktigt grymma AOR-låtar, de bästa från ett av banden som definierade genren. Mer behöver inte sägas.
Daniel Källmalm

25:e januari 2012
Def Leppard - Love Bites & Let's Get Rocked

Under mitten av 80-talet började folk ledsna på AOR så som genren presenterat sig under drygt tio års tid. Bon Jovi debuterade 1984 och slog igenom 1986 med skivan 'Slippery When Wet' och blev på något sätt den riktiga definitionen för vad som hände med arenarocken. Det var pudelfrisyrer och hårspray på 20-åringar som gällde, inte skäggiga krullhår på gubbar som nått 40. Bon Jovi drog med sig mängder av band med samma attribut till världskändisskap, t.ex. Skid Row, Poison, Rat, Gun's 'n' Roses och på sätt och vis även dagens band i AOR-specialen - Def Leppard, även om de redan slagit igenom när Bon Jovi cementerade genren i topp. Skillnaden mellan dagens videoband och de andra var dock att medan de andra drogs mer mot sleazen och metalen hade Def Leppard mer gemensamt med AOR-band stilmässigt (även om de utseendemässigt gick rakt in i hår-rockens gemenskap). Def Leppard fick en superhit i albumet 'Pyromania' som genererade hela sju singlar. Fyra år och en hel del turnerande senare var det dags för nästa megahit, denna gång i form av albumet 'Hysteria', ifrån vilken vi hämtat dagens första låt - powerballaden Love Bites. Love Bites var den sjätte av sju singlar från 'Hysteria', men det hindrade inte låten från att bli Def Leppards första och enda singeletta på Billboardlistans officiella singellista. Den är rankad åtta av alla powerballader enligt VH1 och den 52:a bästa kärlekslåten enligt samma kanal. Även om singel var stor var det inget mot albumet som sålt i fler än 20 miljoner exemplar och spenderat sex veckor i topp på Billboard topp 200 (vid tre olika tillfällen). När det 1992 var dags att göra en uppföljare kom den i form av skivan 'Adrenalize', ifrån vilken sex nya singlar kom. Till skillnad från 'Hysteria' som hade fyra topp tio singlar på Billboard genererade dock 'Adrenalize' inte i en enda topp tio, trots två ettor på rock-charten. Den första singeln från 'Adrenalize' blev också den största, mycket troligtvis tack vare den datoriserade videon som var den första musikvideon att innehålla så mycket datoranimering och så avancerad sådan dessutom. Let's Get Rocked tog sig upp topp tio i fem länder och toppade som femtonde på Billboard, men musikvideon den kom med var extremt banbrytande och låten en riktig arenarocklåt som kan få vilken publik i världen som helst att sjunga med. 2011 kom Def Leppards första livealbum, vilket recenserades här på Hallowed. Något nytt studioalbum är inte utannonserat men det brukar ju ta några år mellan varven för Def Leppard så det är nog på gång. Annars har vi ju alltid klassikerna kvar!
Caj Källmalm

24:e januari 2012
Foreigner - I Want to Know What Love Is

Etta i massor av länder och Foreigners största hit och dessutom en av de mest kända rockballaderna genom alla tider, det har gjorts ett flertal covers på detta spår som nått hitlistorna också. Men detta är originalet av det brittisk-amerikanska rockbandet Foreigner. Från albumet Agent Provocatuer som inte slog lite stort som singeln och sämre än flera av deras tidigare album. Så, den kanske största rockballaden som skapats.
Daniel Källmalm

23:e januari 2012
The Police - Message In A Bottle & Every Breath You Take

Brittiska polisen blev en världsaktör inom AOR på 80-talet när de radade singelettor på varandra som få andra band i världshistorien lyckats. På fem år hade de fem ettor i hemlandet och samtliga topp tio i stort sett resten av världen. Framgångarna började med singelettan Message In A Bottle från 1979, hämtad från albumet 'Regatta De Blanc', och därefter kom hitlåtar på rad i form av Walking On The Moon (etta), Don't Stand So Close To Me (etta), De Do Do Do, De Da Da Da (femma), Invisible Sun (tvåa), Every Little Thing She Does Is Magic (etta), Spirits In The Material World (tolva) innan bandets största hitsingel släpptes, Every Breath You Take (etta). Även om bandet bara släppte fem studioalbum och det sista blev 'Synchronicity', där Every Breath you Take kommer från, gjorde The Police ett gigantiskt avtryck på musikvärlden. Samtliga album är multi-platinum certificerade och flera av badets best-of skivor likaså. Efter Every Breath You Take kom ytterligare tre singlar från 'Synchronicity' där samtliga var topp 20, med Wrapped Around Your Finger (sjua) som den största. Och egentligen började bandets framgångar redan innan Message In A Bottle, då med Roxanne (tolva), Can't Stand Losing You (tvåa) och So Lonely (sexa). Inget annat band i denna AOR-special har haft så många topp-tio singlar på så kort tid, inte ens Queen, och trots bandets korta karriär har de två BRIT-Award priser, sex grammys och är inröstade i Rock and Roll Hall Of Fame samt framröstade som en av både Rolling Stone's magazine och VH1 100 bästa artister/band genom tiderna (70:e och 40:e respektive). 2008 återförenades bandet och blev världens högst betalda musiker. De har sålt över 50 miljoner album och omätbart många singlar. Det är inte svårt att förstå varför.
Caj Källmalm

22:a januari 2012
Survivor - Eye of the Tiger

Den omåttligt populära boxingfilmserien Rocky hade gjort succé på 70-talet. Första filmen vann tre Oscars, bl.a. för bästa film och uppföljaren blev den näst mest intäktsbringande filmen 1979 (året den släpptes) och den mest inkomstbringande uppföljaren genom tiderna (tills andra Star Wars-filmen tog den skalpen året efter). Till den tredje filmen skulle allt bli större och bättre och tanken var att de skulle ha en temalåt för filmen i form av Queens Another One Bites The Dust. Lyckligtvis ville inte Queen (eller deras management) att låten skulle användas i filmen och istället vände sig Sylvester Stallone till ett litet band han hört på radio kallat Survivor som året innan haft en topp 40 singel i form av Poor Man's Son och ett topp 100 album i form av 'Premonition'. Bandet specialskrev låten Eye Of The Tiger som blev filmens temalåt Singeln toppade singellistorna i USA, England och Australien. Singeln drog även med både Rocky III filmsoundtracket och albumet 'Eye Of The Tiger' upp på topplistorna. Rocky III soundtracket tog sig aldrig upp på topp 100, men Survivors album gick hela vägen upp till en andraplats. Låten är just en sådan AOR-klassiker vi förknippar med genren - en rak rocklåt med ett härligt tempo och minnesvärd refräng. Omöjlig att glömma. Ett par år senare fick Suvivor återigen frågan av Stallone att göra en låt till nästa Rockyfilm, Rocky IV. Resultatet blev låten Burning Heart som tog sig upp på en andraplats på Billboardlistan. Däremellan hann även Survivor göra en låt till filmen Karate Kid, med namnet The Moment Of Truth. Trots detta och bandets fjärdeplacerade singel The Search Is Over är Survivor i eftervärldens ögon förknippade med denna och endast denna megaklassiker… Rising Up, back on the streets. Did my time, took my chances. With the distance now I'm back on my feet, just a man and his will to survive. Det är bara att sjunga med!
Caj Källmalm

21:a januari 2012
Starship - We Built this City & Nothing's Gonna Stop Us Now

Spinoffbandet som är en spinoff av en spinoff, Starship är en spinoff av Jefferson Starship som är en spinoff av Jefferson Airplane. Dessa två är två av de tre singlar som toppade Billboardlistan under den tid detta band var aktivt som Starship. Från albumen Knee Deep in Hoopla och No Protection som inte lyckades alls lika bra som singlarna. We Built This City utsågs enligt en omröstning för Rolling Stone Magazine till 80-talets sämsta låt med vad som sägs vara den störta marginalen i en läsaromröstning för magasinet någonsin. Också Blender Magazine tyckte att låten var sämst någonsin. Döm själva, den toppade listorna i Australien, Kanada och USA i alla fall. Nothing's Gonna Stop Us Now var än mer lyckat på hitlistorna med förstaplatser i massor av länder, dock bara en andra plats här i Sverige. En låt som tog Montreal Canadians till Stanley Cupseger 1993 då alla spelare fick en så kallad kassett med låten som användes som motiverande låt till att inget skulle stoppa dem, vilket också blev fallet. Oscarsnominerades som bästa låt under den 60:e Oscarsgalan. Så här har ni två hits, en som dödade Rock'n'Roll enligt Blender Magazine och en som var med i en film och även motiverade ett hockeylag.
Daniel Källmalm

20:e januari 2012
Asia - Heat of the Moment & Only Time Will Tell

1982 fick världen stifta bekantskap med ett band från Sverige som hette Europe då dessa vann Rock-SM och ett annat band från England med namnet Asia. Asia bestod av idel välkända namn som t.ex. Geoff Downes, Steve Howe, John Wetton och Carl Palmer. Tillsammans satte de ihop sin självtitulerade debutskiva till 1982 och fullständigt chockerade hela världen. Etta på Billboard i USA med albumet och fjärdeplats med första singeln samt en sjuttondeplats med en av de fem följande singlarna från albumet. Först ut var Heat Of The Moment som utöver fjärdeplatsen i USA bl.a. var tvåa på Schweiziska singellistan. Att kalla låten annat än en megaklassiker i AOR-sammanhang vore en hädelse - det är en låt som vi knappast skulle kunna klara oss utan i dag - så stor påverkan har den haft på rockmusikvärlden.
Only Time Will Tell följde upp några månader efter framgångarna med Heat Of The Moment och är en stor hitlåt även det. En klassiker som inleder med ett keyboardstycke som är lika klassiskt som det är unikt. Efter 'Asia' kom ytterligare sju album som började på bokstaven A innan de 2004 övergav A-ligan. Vid det laget hade bandets stora glansdagar sedan länge vinkat farväl till bandet. Den senaste topp 20 chart-placeringen Asia hade var till 1994-års 'Aria' som var just 20:e i Japan. Asia har fallit skrämmande mycket i glömska de senaste åren känns det som. Heat Of The Moment har bara blygsamma drygt 516 000 visningar på Youtube (där vi hämtar videorna till denna special) och Only Time Will Tell har knappt hälften av det. De flesta av videorna i denna special har åtminstone runt miljonen visningar. Så kom igen nu! Dags att återuppväcka intresset för denna unika supergrupp - berätta för alla era vänner om Asia och spela dessa låtar igen och igen och igen och igen och igen…
Caj Källmalm

19:e januari 2012
Styx - Mr. Roboto & REO Speedwagon - Can't Fight This Feeling

Domo arrigato Mr Roboto, jag antar att ni hört frasen, det sägs att den kommer från denna låt. En av Homer Simpsons 40 sämsta saker är att Mr Roboto inte spelas tillräckligt på Radio. 2011 öppnades restaurangen Mr. Robata i New York, namnet anspelar på Robata som är en japansk kokkonst och Styxlåten Mr Roboto. Har dessutom förekommit i VW-reklam, i mängder av teveserier och film, refererad i massor i diverse medier och i en undersökning framröstad till den näst bästa musikvideon genom tiderna. Toppade på nummer tre på billboard, toppade listorna i Kanada, denna special kan inte vara utan Mr Roboto.
Eller för den delen denna, den andra av Styx vapendragare REO Speedwagons två Billboardettor. Kanske inte lika flitigt refererad i media som den mer unika Mr Roboto, kom 1984, året efter Mr Roboto och är en riktigt intressant och väldigt bra rockballad. Så här har ni väl det sista av Styx och REO Speedwagon för denna special med tanke på att ingen av dem gjort speciellt mycket vettigt sedan dessa två spår.
Daniel Källmalm

18:e januari 2012
Opus - Live is Life & Midnight Oil - Beds Are Burning


Vi har haft We Are The Champions, Rock You Like A Hurricane och We Will Rock You redan men det finns en fjärde klassisk sport-arenarocklåt som inte går att lämna denna special utan, nämligen Österrikiska Opus klassiska hockeylåt Live Is Life. Singeletta i sex länder och topp tio i lika många till har denna klassiska sportlåt självskrivit sig som en riktig publikstartarlåt på idrottsevenemang världen över. Även om bandet släppt nästan tio singlar och tio album är det dock endast Live Is Life de lyckats gå till historien med, men det är ingen fyskamlåt att göra det med så sämre bedrifter kan man tänka sig.
Dagens andra video kommer också från ett one-hit-wonder-band som dock har lite mer framgångar utöver sin "one-hit-wonder"-låt. Bland annat sju framgångsrika album som hamnat topp tio i hemlandet Australien och ytterligare en handfull singlar som lämnat avtryck. Den största låten är dock den sköna powerballaden Beds Are burning som nådde topp tio och topp 20 i många olika länder, bland annat etta i Nya Zeeland, sexa i England och sjuttonde i USA. Denna låt har röstats fram som en av tidernas mest betydelsefulla låtar för rocken av rock 'n' roll hall of fame. Dessutom är den framröstad som en av de hundra bästa one hit wonders-låtarna av VH1. Dessutom är den framröstad som den tredje bästa Australiensiska låten genom tiderna och det är väldigt svårt att inte förstå varför - låten är en klassisk AOR-låt, fast lite Australiensisk i kanterna. Två klassiska one-AOR-hit-wonder-låtar från namn som normalt inte nämns allt för ofta ifrån denna genre. Det är bara att bli hänförda!
Caj Källmalm

17:e januari 2012
Scorpions - Rock You Like A Hurricane & Wind of Change


Det första bandet som kommer i vår AOR special som inte är varken Brittiskt eller Amerikanskt är det tyska bandet Scorpions, som bildades redan 1965 av gitarristen Rudolf Schenker, storebror till sångaren Michael Schenker som varit sångare i Scorpions en kort sejour även om han till vardags sysslar med sitt Michael Schenker Group och har varit sångare i UFO. Hur som helst, under 70-talet växte Scorpions fram och blev större och större successivt. Deras första internationella genombrott kom dock först 1979 med skivan 'Lovedrive' men det var med skivorna 'Blackout' och 'Love at First Sting' som bandet etablerade sig som en stor världsakt. 'Love at First Sting' gav bandet även deras första riktiga internationella hitlåt i form av albumts andra singel - Still Loving You, men det var den första singeln från samma skiva som i efterhand kommit att uppnå den där riktiga kultstatusen.
Vi ställde tidigare frågan när dte kom till Queens mäktiga idrottsevenemangs-klassiker We Will Rock You och We Are The Champions - hur skulle ett idrottsevenemang av större klass kännas utan dem? Samma fråga måste ställas om Rock You Like A Hurricane: hur skulle ett idrottsevenemang eller en flyguppvisning eller annat större "happening" kännas utan Rock You Like A Hurricane? Vilken låt skulle hockeylag, fotbollslag, basketlag o.s.v. ta sig ut på isen till om inte "Here I Am! Rock You Like A Hurricane!"? Det är svårt att tänka sig att en sådan sak över huvud taget.
Scorpions fortsatte efter 'Love at First Sting' att leverera under hela 80-talet men det var 1991 som deras riktiga hitsingel släpptes i form av den politiskt laddade Wind Of Change, som specialskrevs med Berlinmurens fall i åtanke och inspirerades av den pågående folkrörelsen i världen där folk började stå upp mot makten och ta tillbaka den till folket. Två otroligt viktiga låtar för den här genren av ett av de viktigaste bandet och det förmodligen enda klassiska AOR-bandet som inte kommer från Storbritannien eller USA.
Caj Källmalm

16:e januari 2012
Yes - Owner of a Lonely Heart

Vad vore en special som denna utan Yes? Kanske inget vidare varför vi väljer att ta med deras största hit, släppt 1983. Topp på den amerikanska Billboardlistan och med på albumet 90125 som inte nådde lika högt på listorna som denna. Jag vet att vissa Yessupportrar säger att det här är skit och inte alls som sjuttiotalet bara för att bandet ändrade stil mot en lite mer poporienterad stil av rockmusik istället för den progressiva rockmusik. Samtidigt borde ju Yesfansen vara glada för att Jon Anderson var tillbaka bakom mikrofonen. Det finns massor att säga om den här låten men det skulle bli lite långrandigt att ta upp allt det här men att säga att det har varit en inflytelserik låt som finns med lite överallt är inte direkt att överdriva. En annan sak som är kul med denna låt är att den faktiskt har en video som visar en historia vilket kanske inte var så överdrivet vanligt på den tiden. Så här har ni Yes största hit i en musikvideo regisserad av Storm Thorgerson.
Daniel Källmalm

15:e januari 2012
REO Speedwagon - Keep on Loving You

Hi Infidelity, REO Speedwagons nionde album blev det bäst säljande rockalbumet 1981 och också REO Speedwagons mest framgångsrika album med ett flertal topp tio hits som till exempel detta spår som nådda förstaplatsen på Billboardlistan och är en av två singlar som nått förstaplatsen. Albumet nådde även det toppositionen på Billboardlistan och sålde över tio miljoner exemplar. Det är också musik som signifierar den mer popinriktade rockmusik bandet styrde sin musik emot under denna tid. Så här får ni en snygg rockballad som på ett bra sätt visar upp REO Speedwagons stora genombrott.
Daniel Källmalm

14:e januari 2012
Journey - Open Arms & Don't Stop Believin'

På precis denna dag för exakt trettio år sedan släppte Journey en av sina mest klassiska hitlåtar, balladen Open Arms som tog bandet till en andraplats på Amerikanska Billboardlistan. Hämtad från det mest framgångsrika studioalbumet i bandets diskografi var Open Arms den fjärde av fem singlar från 'Escape' som släppts i juli 1981 och var också den klart mest framgångsrika av singlarna på den skivan. Ironiskt nog då det normalt brukar gå åt andra håller ju längre in på skivan du kommer. I efterhand är det dock den tredje singeln som släpptes några månader tidigare som har stulit all uppmärksamhet inte bara från singlarna på denna skiva utan hela Journeys diskografi. Låten Don't Stop Believin' är idag ansedd inte bara som en av tidernas bästa låtar alla kategorier utan även en låt som står för så mycket uppmuntrande och positivt tänkande att det inte går att räkna bort budskapets betydelse heller. Ska vi börja räkna utnämnanden och rekord låten har så kan vi hålla på ett bra tag därför gör vi nog bäst i att inte börja, men vi kan väl konstatera att få i världen missat att den här låten existerar och hur den låter. Det klassiska pianointrot som inleder låten gör att man känner igen låten på en gång, att låten inte har någon refräng mellan verserna gör den ännu mer speciell och sedan när vi väl får refrängen på slutet blir det ett klimax som gör att det lätt blir en vända till innan man går vidare… Vi konstaterade redan till Wheel In The Sky att Journey satt standarden för hur hela AOR-genren definieras och dessa låtar är precis så som de flesta av oss definierar det. Klimax!
Caj Källmalm

13:e januari 2012
Toto - Hold The Line & Rosanna

Det är svårt att bara lämna 70-talet utan vidare när det kom så otroligt många banbrytande AOR-hit-låtar då men detta är någon form av officiellt försök genom att med ett av AOR-genrens absolut viktigaste band, Toto, två kanske största hitlåtar (som släpptes på varsin sida av decenniumskiftet) och bunta ihop dem till en officiell övergångsdag så här på fredagen den 13:e. Hold The Line som inleds och genom hela låten drivs av det hektiska synthbeatet blev bandets första singel och tog sig upp till en femteplats på Billboardlistan, vilket räckte för att kvalificera singeln för guld i USA (liksom i Kanada). Efter två mindre framgångsrika skivor återvände bandet fyra år senare med skivan 'Toto IV' som genererade i två topp två singlar på Billboardlistan i form av Rosanna och Africa liksom inte mindre än ytterligare fem (!) mer och mindre framgångsrika singlar. Även om det var Africa som är bandets högst placerade singel på chartlistorna runt om i världen är det i efterhand Rosanna som blivit den mest populära av dem två. Rosanna, som är en ballad, är en låt som gått till AOR-historien som en av de där riktigt klassiska låtarna och det är svårt att inte förstå varför. Låten fick en grammy och nominerades för ytterligare en. Dessutom har den gett upphov till det s.k. "Rosanna blandningen" från ett trumparti i låten. Efter 'Toto IV' hände dock något och de där stora framgångarna i USA och Storbritannien kom inte längre. Men en ny marknad öppnade sig i Europa och bl.a. i Sverige hade de sina största framgångar först med skivorna 'The Seventh One' och 'Kingdom Of Desire'... men det är en annan historia.
Caj Källmalm

12:e januari 2012
Styx - Babe

Styx enda amerikanska nummer ett, också nummer ett i Kanada där den höll topplatsen i sex veckor och blev dessutom den singel som toppade de Kanadensiska topplistorna när 80-talet inleddes. Ledsingeln från trippelplatinum-albumet Cornerstone som släpptes 1979 blev deras enda stora hit i Storbritannien med en sjätteplats och var till en början inte ens tänkt att släppas. Dennis DeYoung skrev den som en födelsedagspresent till sin fru Suzanne och spelade in den tillsammans med Chuck och John Panozzo och med Dennis som sjöng in alla harmonier, DeYoung övertalades dock av Tommy Shaw och James Young att inkludera låten på Cornerstone. Det är versionen DeYoung spelade in med bara ett gitarrsolo av Shaw tillagt. Succén var sedan ett givet faktum, tyvärr gjordes aldrig någon musivideo av detta spår så ni får hålla tillgodo med en liveinspelning för VH1 kanske inte lika bra som den vi får höra på skivan men vad spelar det för roll när vi snackar om den kanske bästa balladen som någonsin skrivits.
Daniel Källmalm

11:e januari 2012
Foreigner - Double Vision

Vi dröjer oss kvar i 70-talet bara en liten stund till med ett av AOR-genrens absolut viktigaste bands första hitlåt - Double Vision av de för AOR-invigda välbekanta Foreigner. Double Vision är hämtad från skivan med samma namn och släpptes som singel i juni 1978. Låten nådde till en andraplats på Bilboardlistan och är klassifierad för guld enligt RIAA men ändå är låten skrämmande bortglömd idag. Sex år senare slog Foreigner igenom ordentligt med skivan 'Agent Provocateur' och singeln I Want To Know What Love Is och efter det var det som att hela Foreigners historia före 1980 var raderad. I alla fall hos den breda massan. Men AOR-fantaster världen över känner naturligtvis till denna fantastiska låt, en riktigt rökare!
Caj Källmalm

10:e januari 2012
Queen - We are the Champions/We Will Rock You

Två av de absolut största och bästa och mest välkända arenarocklåtarna råkar vara A-sida och B-sida på samma singel. Majestätiska låtar som skrevs för att bandet skulle kunna dra igång publiken på allvar med sin musik, jag tror att de lyckades ganska bra. Släppta 1977 och återfinns på albumet News of the World, We are the Champions blev en stor hit i många länder runt om i världen men det är nog ändå i efterhand dessa låtar verkligen blivit ikoner. Tänk dig ett mästerskap som avslutas utan We are the Champions och tänk dig idrottsevenamang där in We Will Rock You spelas, det känns ganska otänkbart eller hur? En grupp forskare har dessutom 2011 fastställt att We are the Champions är den mest medryckande låten i pophistorien. Så sitt ner och avnjut dessa två sidor av singeln We are the Champions, två av de mest ikoniska rocklåtarna i musikhistorien och ännu ett bevis för att denna period troligtvis är den mest intressanta genom rockhistorien.
Daniel Källmalm

9:e januari 2012
Meat Loaf - Bat Out of Hell

Vad vore en specialare om storslagen och melodiös rockmusik utan att ta med den störste, inte bara till storleken utan också om vi ser till hur mycket musik som sålts. Endast ett rockalbum har sålt fler än Meat Loafs Bat Out of Hell sett i försäljning över hela världen, det är Pink Floyds Dark Side of the Moon, okej två om du räknar AC/DC som ett rockband vilket vi kanske kan göra. Stor rockmusik för arenorna är i alla fall vad dessa Steinmankompositioner är, och med tanke på sångaren Meat Loaf själv kan vi väl konstatera att han behöver en arena för att få plats. Om vi ska bara ge en liten bild av hur stort detta album är så kan vi säga att med 43 miljoner sålda album är det det femte bäst säljande albumet någonsin och säljer fortfarande cirka 200 000 kopior per år vilket är i sig ganska fantastiskt. 14 gånger platina i USA och 21 gånger platina i australien och det näst bäst säljande albumet någonsin i sagda nation är också ganska fantastiskt. Men det är inte bara siffrorna som imponerar, de pampiga rockhymnerna var på sin tid banbrytande i sin episka stil och har banat väg för dagens många episka metalband, ingen Bat Out of Hell och vi skulle kanske inte sett band som Rhapsody och deras gelikar. Men nog snackat nu, genombrottet med stort G från sena sjuttiotalet borde detta vara och här får ni titelspåret.
Daniel Källmalm

8:e januari 2012
Boston - More than a Feeling

Som Daniel nämnde igår kom genombrotten på löpande band under andra hälften av 70-talet. Vi har redan sett Queen, Styx, Kansas, Journey och igår ELOs genombrott och här kommer ytterligare ett: Boston.
Boston är egentligen ett enmansband, men med livemusiker som även fick vara med på bandfotona. Dessutom lade Brad Delp sången och Sib Hashian trummorna på just den skiva som More Than A Feeling är hämtad från. Tom Scholz skrev på låten under fem år tid innan han till slut var färdig hösten 1975. Trodde han. För väl i studion hade han ännu mer åsikter och ändringar att göra, vilket gjorde att det tog honom ytterligare ett halvår att spela in singeln. Men i slutänden tror jag ändå att ansträngningen var mödan värd för vad som kom fram var en av AOR-genrens största hitlåtar genom tiderna. Låten har varit med i så mycket film- och tv-sammanhang att det nästan är omöjligt att hålla reda på dem och även om singeln var en superhit världen över är det albumet 'Boston' som låten kommer från som fick de största framgångarna med enorma försäljningsframgångar världen över och då inte minst i USA där det är tidernas näst mest säljande album med över 17 miljoner sålda exemplar. Och låten är en av de bästa låtarna genom tiderna...
Caj Källmalm

7:e januari 2012
Electric Light Orchestra - Livin' Thing

Genombrotten duggade tätt under senare halvan av sjuttiotalet, vi har redan avverkat ett par här och nu kommer ett till. Med New World Record nådde ELO äntligen kommersiella framgångar på hemmaplan och detta är en av tre singlar från det albumet. En hit som nådde topp tio placeringar på massa singeltoppar och förstås en av de många minnesvärda låtar som kommit ur ELOs diskografi genom åren. De stora framgångarna kom förstås efter detta men det var här de slog igenom på allvar och vad som kom efter kanske vi snubblar in på senare vem vet? Precis som allt från ELO är detta spår skrivet av Jeff Lynne och bär bandets musikaliska kännetecken, och visar upp ännu en av de spännande nyskapande sidor som fanns inom denna genre under detta årtionde.
Daniel Källmalm

6:e januari 2012
Journey - Wheel In The Sky

Varje genre har sitt stilbildande band. Ett band som på något sätt blir synonymt med hela genren och vice versa. Progressiv hårdrock har Dream Theater, heavy metal har Iron Maiden, power metal har Helloween, thrash metal har Metallica, dödsmetallen har Morbid Angel om det refererar till den "klassiska" varianten och In Flames då vi talar om Göteborgsskolans. Och AOR har Journey. Säger man AOR är det ett band som dyker upp i 99% av allas medvetanden - Journey (eller åtminstone den typ av musik Journey blivit känd med). Kopierad och inspirerationskälla till mängder av band gjorde Steve Perry, Neal Schon, Ross valory och på denna låt Aynsley Dunbar och Gregg Rolie (även om den mest klassiska banduppsättningen hade Steve Smith respektive Jonathan Cain i bandet istället för de sistnämnda) AOR till vad AOR definieras som idag. Wheel In The Sky blev bandets första stora hit och nådde så högt som en sjätteplats i Frankrike på singellistorna och blev början på en magisk karriär som gav oss mängder med klassiska låtar och utsålda turnéer på de största arenorna i USA. Det var här det började, 1977 med första singeln från skivan 'Infinity'. Vi lär återkomma både en och två gånger till Journey innan denna special är slut men detta är en av mina absoluta favoritlåtar i hela denna genre och troligtvis den Journeylåt jag gillar bäst. Så det är bara att njuta!
Caj Källmalm

5:e januari 2012
Kansas - Carry On Wayward Son

Albumet Leftoverture markerade 1976 ett genombrott för Kansas då en av bandets huvudsakliga låtskrivare Steve Walch började lida av skrivkramp och idébrist, därav albumets omslag kanske. Det innebar att Kerry Livgren skrev i princip all musik på albumet, inklusive spåret vi tar upp här. Det inledande spåret Carry On Wayward Son som ofta felnamnges på grund av lyriken blev bandets första större hit, den första hit som nådde topp 40 på Billboardlistan, dess högsta position blev en elfte plats och det är ett spår som idag anses som ett av tidernas stora rockspår och har förekommit i tevespel, på film och teveserier. Videon jag har hittat är förstås en aning senare än albumet och så vidare men det är en bra illustration av låten förstås. Det här var förstås tiden då AOR-musiken slog på allvar, och detta är en av de stora hitsen från eran så luta er tillbaka och avnjut ännu en tidlös klassiker.
Daniel Källmalm

4:e januari 2012
Styx - Lady

Daniel ser nog rött att det var jag som var först att ge er en Styx-låt i denna AOR-special, men han får fler chanser för liksom Queen lär vi återkomma till Styx längre fram i specialen med senare hits. Det här är Styx första stora hit - Lady. En ballad, vår första ballad i denna AOR-special, och den släpptes som singel 1974 och nådde så högt som till sjätte plats på Bilboardlistan. Låten blev dock inte en stor hit förrän efter ett antal månader då bandet bytt skivbolag, men i hemstaden Chicago blev den en omedelbar succé efter att de i några år byggt upp en fan-bas samt att bandet ringt och önskat låten i lokala önskeprogram.
Låten har på senare tid fått en hel del speltid i tv-serier och mitt starkaste minne i dessa sammanhang är nog då den var med i Simpsonsavsnittet som parodierar Homeros Odyssén och Homer får instruktionen att korsa floden Styx, varpå man får se honom våndas i sin färd över floden till tonerna av Lady och skriker ut "Det här är verkligen helvetet!". Fast på engelska. Låten är naturligtvis given på alla Styx livespelningar och har varit det i många, många år. Vi lär, som sagt, återkomma till Styx längre fram i vår AOR-special, men tills vidare får ni tänka tillbaka på ert livs kärlekar eller ropa hit densamma och spela en av de mest ultimata kärleksballaderna som gjorts, här inspelad 1978 i San Francisco och hämtad från DVDn 'Live And In Concert 1976-1978'.
Caj Källmalm

3:e januari 2012
Queen - Bohemian Rhapsody


En av de största arenrockbanden någonsin och även ett av de bäst säljande banden någonsin med över 300 miljoner sålda album. Bohemian Rhapsody är en av bandets största hits som två gånger toppat de brittiska topplistorna, först efter att den släpptes då den stannade nio veckor på topplistan och sedan igen 1991 efter Mercurys död då den stannade i fem veckor, på kuppen har den blivit den tredje bäst säljande singeln genom alla tider i Storbritannien. En banbrytande låt på många sätt, inte bara det stilistiska att kombinera rock och opera på ett sätt som inte gjorts förr utan även för att den kom med en video för att marknadsföra bandet vilket var ovanligt på den tiden. Det var också tillsammans med albumet A Night at the Opera ett riktigt genombrott för Queen kommersiellt. Det är också ett album från den tiden då AOR-band verkligen började slå igenom, REO Speedwagon, Styx, Foreigner, Meat Loaf, Kansas, ELO med fler slog igenom kort efter med sina största hit under den senare delen av sjuttiotalet. Så det kan sägas vara en låt som öppnade nya möjligheter och rockmusiken har nog förändrats en hel del av denna låt som ofta rankas som en av de bästa genom alla tider. Så njut av denna tidlösa klassiker!
Daniel Källmalm

2:a januari 2012
Fleetwood Mac - Oh Well


Vi fortsätter vår AOR-videospecial med Fleetwood Mac - ett band som kanske inte är direkt förknippat med just AOR men som i uppriktighetens namn är den stora arenarockens fäder. Oh Well är bandets första hitsingel, den första av många bör tilläggas, och någorlunda lik Led Zeppelin-låten ni kunde spela igår i låtuppbyggnad, ljudbild och stil. Med tiden "poppade" Fleetwood Mac till sig rejält och gick ifrån sin rockstil allt mer. I början av karriären var de dock ett renodlat rockband och den här låten kommer från tiden då de varken hade kvinnliga sångare i bandet eller allt för omfattande kommersiella framgångar. Det var också en av de sista låtarna som kom ifrån Peter Greens penna, mannen som bildat bandet från första början. Singeln var topp tio i sju länder med högsta placering som etta i Holland. En av AOR-genrens riktiga förfäder och med denna och Led Zeppelin i ryggen som historielektioner kan vi gå in på 70-talet, årtiondet då AOR-genren på riktigt slog igenom… men det blir först i morgon.
Caj källmalm

1:a januari 2012
Led Zeppelin - Whole Lotta Love

Efter två månaders uppehåll sparkar vi igång videospecialen i januari igen och först ut är ett av hårdrockens stora förfäder och inspirationskällor - Led Zeppelin. Men detta är ingen videospecial för Led Zeppelin, det är en videospecial för AOR - Adult Oriented Rock. Arena Oriented Rock. American Oriented Rock… kalla det vad du vill, genren har nog redan kallats det mesta och Led Zeppelin är ett av de där banden som verkligen sparkade igång hela den här arenarocken på riktigt. Kommersiellt framgångsrik rockmusik som säljer ut gigantiska stadiums. Whole Lotta Love var Led Zeppelins första superhit, hämtad från 'Led Zeppelin II' toppade den singellistor och var topp tio i över tio länder. Allmänt erkända musiktidskrifter som Rolling Stone, Spin, Q och andra musikmedier som VH1 och Rock 'n' Roll Hall Of Fame har utnämnt låten till diverse erkännanden, bl.a. en av de 100 bästa singlarna/rocklåtarna/gitarrlåtarna genom tiderna, en av de 500 mest betydelsefulla låtarna för rocken och en av de 500 bästa låtarna genom tiderna. Vi på Hallowed tycker att ni kommer få bättre AOR-låtarna längre fram i denna special, men detta är en utmärkt låt att börja årets videospecialande med!
Caj källmalm

Read in English

Hallowed tittar närmare på AOR i januari