Februari 2012
Svensk Metal Special

Tidigare videos:

1/2 At the Gates
2/2 Entombed
3/2 Sator
4/2 Tiamat
5/2 Dark Tranquility
6/2 Candlemass
7/2 Bathory
8/2 Timat
9/2 In Flames
10/2 Hammerfall
11/2 Pain & Deathstars
12/2 Opeth & Katatonia
13/2 Meshuggah
14/2 Nocturnal Rites
15/2 Cult of Luna
16/2 The Storyteller & Persuader
17/2 Falconer & Dream Evil
18/2 In Flames
19/2 Hammerfall
20/2 Soilwork
21/2 Arch Enemy
22/2 Evergrey
23/2 Crashdiet
24/2 Steel Attack & Nostradameus
25/2 The Haunted &The Crown
26/2 Dark Tranquility
27/2 Amon Amarth
28/2 Andromeda

 

 

Read in English

Hallowed tittar närmare på Svensk Metal i februari

Av Caj Källmalm

29/2
Sonic Syndicate - Denied (Only Inhuman)
& Dead By April - Losing You (Dead By April)

Skottdagen, dagen vi skjuter över stafettpinnen till nästa generation. Sista dagen i vår videospecial om Svensk metal och nästa generation av svensk metal är just vad dagens videor kommer att belysa. Två band som Hallowed redan rapporterat om i recensioner och intervjuer - Dead By April och Sonic Syndicate.
Sonic Syndicate bildades i Falkenberg 2002 som Fallen Angels men bytte 2005 namn i samband med att deras debutalbum 'Eden Fire' släpptes genom Pivotal Recordings. Denna skiva låg till grund för att bandet knappt ett år senare blev utvalda av Nuclear Blast i en gigantisk skivkontraktstävling att bli bolagets nya jätteband. Albumet 'Only Inhuman' släpptes knappt ett år senare och det är första videosingeln därifrån som vi kan se här idag. Efter 'Only inhuman' har Sonic Syndicate släppt två album och en EP och är på god väg att bli det där jättebandet Nuclear Blast hoppades på.
Dagens andra video är genombrottssingeln för Dead By April som spelar ungefär samma typ av musik som Sonic Syndicate - en lite mer popinriktad version av Göteborgsdödsen. Losing You fick enorm uppståndelse här i Sverige i samband med att TV4 började göra reklam för Robinson 2009 och använde just denna låt i reklamen. Albumet och singeln som följde blev båda enormt framgångsrika för ett debuterande band och i höstas kom andra albumet. Just nu är de dagsaktuella med sitt deltagande i Melodifestivalen där de i första deltävlingen direktkvalificerade sig till riksfinalen den 11:e mars. Vi får se hur långt det räcker där.

28/2
Andromeda - Preemptive Strike (Manifest Tyranny)

Den alldeles färska 'Manifest Tyranny' från ett av Sveriges största progressiva metalband börjar med låten Preemptive Strike som bandet valt att föreviga i en musikvideo som varar i exakt 3 minuter och 2 sekunder trots att låten på skiva på pricken checkar ut en halvminut snabbare. Andromeda har med albumet som denna låt kommer från släppt fem album. Det första släpptes 2001 och tio år senare har de lyckats att göra Andromeda till mer än bara namnet på en galax och en tv-serie, utan även namnet på ett svenskt hårdrockband.

27/2
Amon Amarth - The Pursuit Of Vikings (Fate Of Norns)

Detta är den på Youtube förmodligen mest sedda videon av alla som förekommit i denna videospecial om svensk metal med sina dryga 13 200 000 views. Släppt på 2004 års 'Fate Of Norns' är detta en hyfsat vanlig låt från detta vikingahyllande dödsmetallband och deras utmärkande drag finns alla där: de galna vikingaliknande kläderna, den grymtande sången från Johan Hegg, de närmast bubblande gitarrerna och den närmaste totala bristen på hitanpassning. Och trots det, 13 miljoner views… Vikingametal så som den ska låta, helt enkelt.

26/2
Dark Tranquillity - In My Absence (We Are The Void)

I onsdags släppte Dark Tranquillity den senaste videon från sitt mästerverksalbum 'We Are The Void' (full poäng av Hallowed då det släpptes i början av 2010) och räkneverket har redan gått en bra bit över 50 000 på videon. 'We Are The Void' är ett sådant album som du bara får höra max ett par gånger per år, ett sådant album där absolut allt blivit rätt och så även på denna låt och föga överraskande även på videon. Det är en veckofärsk video på en två år gammal skiva där båda är fullständig, fulländad och absolut njutning på alla plan. Det är kanske den bästa låten i specialen om du frågan mig, skapad av Sveriges elektroniska death-kungar. All hail Dark Tranquillity!

25/2
The Haunted - Trenches (Versus) &
The Crown - Doomsday King (Doomsday King)

Grammisbelönade The Haunted sitter på en egen piedestal inom svensk metal. De är nämligen det enda svenska thrash metal-bandet som kan anses ha lyckats komma någonstans med sin musik. Det finns ett antal svenska thrashband som t.ex. Carnal Forge, Impious, Witchkrieg, NonExist, Defleshed och Merciless utöver The Haunted men det är The Haunted som står störst. Denna video kommer från bandets näst senaste album, men det senaste albumet hyllades stort i Hallowed med 6 H och ett förslag till en grammisnominering, som grammiskomittén också nappade på. Tyvärr fick inte bandet priset (och inte heller In Flames eller Opeth som också var nominerade och hyllade av Hallowed)
The Crown skulle lätt kunna förknippas med The Haunted vid en slarvig genomlyssning. Det är ett lite snabbare, lite hårdare band som började lite tidigare än sina Göteborgskollegor. The Crown började som Crown Of Thorns 1990 och bytte sedan namn i slutet på 90-talet efter tre fullängdsalbum. 1999-2004 hade bandet sina bästa år då de inte bara släppte fem ganska framgångsrika album utan även fick åka ut och turnera en hel del. Därefter har bandet splittrats och ombildats och nu är bandet på gång med en uppföljare till albumet vars titellåt ni kan spela idag.

24/2
Steel Attack - Angels (Carpe DiEnd) &
Nostradameus - Not Only Women Bleed (Pathway)

När jag skriver detta har Steel Attacks video för Angels legat uppe i drygt fyra år och Salabandet har på denna tid lyckats få blygsamma 2720 personer att titta på videon. Det är naturligtvis alldeles för lite för Salas stolthet och därför har vi valt att plocka med denna video i vår special om Svensk metal. Steel Attack har genomgått väldigt många ansiktsbyten genom deras 17 år som band och denna lista kanske kan ge någon form av perspektiv på detta: 5 sångare, 5 gitarrister, 5 bassister och 6 trummisar har spelat i bandet. Nu har bandet återgått till någon form av "originaluppsättning" - om man kan tala om en sådan - och en ny skiva är att vänta inom överskådlig framtid. Detta kommer dock från bandets senaste skivsläpp.
Dagens andra video hämtar vi från hårdrockens huvudstad i Sverige (Göteborg) och bandet Nostradameus som släppte sin debut år 2000 och nu är uppe i sex album där det senaste kom 2009. Dagens videolåt är bandets första video och kommer från skivan 'Pathway' från 2007. Ett band som figurerade mycket i Hallowed under vår papperstidningstid men som på senaste tiden varit skrämmande frånvarande på sidan. Två svenska power metal-doldisar med två helt olika låtar. Två band som fortfarande väntar på det stora genombrottet, frågan är om det kommer?

23/2
Chrashdïet - Riot In Everyone (Rest In Sleaze)

Stockholmsbandet Chrashdïet var en viktig byggsten i den svenska vågen av sleaze och glam-metal som drog fram över Sverige under mitten av 00-talet. Hallowed gjorde tidigt en intervju med bandet då de fortfarande låg på demostadiet och ställde dem mot väggen, bara drygt ett år senare var de rikskändisar mycket tack vare sin medverkan i teleoperatören 3s reklamfilmer. 2006 skrev tidningarna om att Dave Lepard - bandets sångare och grundare hittats död i sin lägenhet, bandet har fortsatt och släppt två album sedan Daves död men dagens videolåt har Lepard på sång. Det är deras genombrottslåt från debutskivan 'Rest In Sleaze'. There's a Riot In Everyone!

22/2
Evergrey - I'm Sorry (Recreation Day)

Gör en Youtubesökning på Evergrey och sortera på tittarantal så får du fram Quiet Riot först, före Dream Evil och Iced Earth. Först på femte plats hittar vi en faktisk Evergreylåt, som dock är en cover. Samtidigt är det den låt som gav Evergrey någon form av genombrott så det känns som den enda rätta låten att ha i denna videospecial - covern på Dilbas hitlåt I'm Sorry som Evergrey gjorde en variant på till albumet 'Recreation Day' från 2003. Inte Evergreys bästa låt, om ni frågar mig. Dels därför att de gjort bättre låtar och dels för att det ju faktiskt inte ens är deras låt. Men det är en fin ballad och den har gett det här bandet 15 minuter i rampljuset.

21/2
Arch Enemy - Nemesis (Doomsday Machine)

Både In Flames och Hammerfall hade 10 miljoner tittare på helgens videolåtar och Arch Enemy vill naturligtvis inte vara sämre dem. De har faktiskt två tiomiljonare, utöver dagens video även My Apocalypse från samma album. På något märkligt sätt blev Arch Enemy kult i Japan redan med sina tidigaste album och framgångarna i solens rike har sedan fortsatt genom hela karriären. Först med 'Anthems Of Rebellion' från 2003 och 'Doomsday Machine' började Europa och USA att haka på och idag kan inte bandet räknas som annat än ett av de största metalbanden av denna typ. Senaste albumet, 'Khaos Legions' från förra året belönades med 6 H i Hallowed och tog bandet till sin högsta topplisteplacering i Japan, USA, Tyskland, Finland, Österrike, Schweiz, Holland och England. 'Doomsday Machine' var dock skivan som bäddade för dessa framgångar…

20/2
Soilwork - Exile (Sworn To A Great Divide)

I metalsammanhang är Helsingborg känt för två saker: Arch Enemy och Soilwork (och kanske Anette Olzon som är Nightwish sångare nuförtiden). Vi tar den förstnämnda i morgon och börjar med Soilwork idag. Detta är ett band som tog den melodiösa dödsmetallen från Göteborg och gjorde den till Helsingborgs istället. Med rötter tillbaka till mitten av 90-talet kom så äntligen genombrottet för Helsingborgarna 2003 med albumet 'Figure Number Five' och efter det har det gått fortsatt framåt för bandet. Fyra album i rad har nu varit på topplistona i Sverige, Finland, Tyskland och Frankrike. Och de senaste två har även tagit sig in på Billboard i USA. Exile kommer från den näst senaste skivan 'Sworn To A Great Divide' och är på alla sätt och vis en typisk Soilwork-låt. Lagom hård, lagom melodiös och lagom bra. 

19/2
Hammerfall - Last Man Standing (Steel Meets Steel)

Hammerfalls första best-of-album firade de första tio åren sedan debutskivan med att på två skivor samla det bästa från bandets första sex skivor och även bjuda på tre nya låtar. Däribland dagens videolåt. Igår blev ni en av tio miljoner att ha tittat på In Flames Take This Life, idag har ni chans att bli en av tio miljoner att se Hammerfalls Last Man Standing. Det är en typisk Hammerfall-låt på alla sätt och vis och den som inte får refrängen på huvudet efter att ha spelat alla fyra minuter som videon varar måste vara fullständigt oemottagliga för repetitiv musik.

18/2
In Flames - Take This Life (Come Clarity)

Det inledande spåret från 2006 års 'Come Clarity' var det hårdaste bandet släppt ifrån sig på många år men ändå anklagades In Flames för att sälja ut sig själva för kommersiella framgångar och diverse annat tragiskt patetiskt. Visst, bandet hade hyrt in Lisa Miskowsky (popsångerska och half-pipe åkare) att gästsjunga på låten Dead End men 'Come Clarity' är ändå en rak höger i ansiktet på alla som spelar det. Take This Life har måhända 10 miljoner spelningar på Youtube men kan knappast anklagas av någon som hör den som en särskilt kommersiell låt. Albumet 'Come Clarity' var det första In Flames-albumet att toppa albumlistan i Sverige och den drog även med sig Finland till toppen på köpet. Fyra grammisvinster har det blivit och flera miljoner album har de sålt, ändå förblir In Flames bland de mest intressanta banden som kommit från Sverige. Senaste albumet från 2011 fick full poäng av Hallowed och står sig stark som en av förra årets bästa album.

17/2
Falconer - Emotional Skies (Grime vs Grandeur) &
Dream Evil - The Book Of Heavy Metal (The Book Of Heavy Metal)

Falconer har gått igenom flera faser i bandets tretton år långa historia och detta är den som låg i mitten av de två som haft störst genomslag. Efter två album med sångaren Mathias Blad som var högst omtyckta kom Kritoffer Göbel in i bandet och gjorde två album innan Blad återvände till bandet och bandet lämnade det mer traditionella power metal ljudet de anskaffat sig med nya sångaren för att återta det folk-aktiga ljud de etablerat sig med. Och sedan tog det två steg längre. Varför vi valt en låt med Göbel istället för Blad beror inte på att han skulle vara bättre eller sämre. Den här låten känns helt enkelt bara mer lämplig där vi är. Mitt i månaden, mitt i specialen.
Dream Evil däremot har aldrig haft några faser, de har kört sin stereotypduggande heavy metal med drakar och uttjatade metal-element på samma visa sedan 1999 då välkände producenten Fredrik Nordström slängde ihop bandet med några vänner och bekanta från branschen. 'The Book Of Heavy Metal' blev det sista albumet med originaluppsättning och videon är precis lika oseriös som hela bandet. Tar man det på allvar måste man vara lite smått efterbliven, men ändå - vuxna karlar i silversmink och foliekläder? Hmmm…

16/2
The Storyteller - Seed Of Lies (Tales Of A Holy Quest) &
Persuader - The Hunter (The Hunter)

Gävlebandet The Storyteller var ett av många band som kom fram i vågen av power metal som drog fram i slutet av 90'talet och början av 2000. Ett band som aldrig riktigt fick ett genombrott utan kämpade på i drygt tio år innan de 2006 lade instrumenten på hyllan för en "obestämd framtid". Lördagen den 25:e februari har dock bandet gått ut med att de ska återförenas med en spelning på Club Wasteland i hemstaden och alla som som gillar och har gillat bandet gör därför naturligtvis det enda rätta i att valfärda till Gävle nästa helg för att bevittna denna spelning. Tills vidare får ni här en gammal klassiker som säkerligen finns med i repertoaren den 25:e.
Dagens andra video kommer från Umeå (precis som veckans tre tidigare videos) och Blind Guardian-kopian Persuader som 2003 slog igenom som ett av banden i Noise Records Young Metal Gods-tävling. Dagens låt kommer från bandets debutskiva som släpptes några år tidigare (år 2000) och det är ett band som efteråt egentligen inte gjort något som helst väsen av sig… vart tog de vägen? Efter Young Metal Gods blev det en skiva och sedan en till 2006 men efter det har det inte hänt något. Ett nytt album sades skulle komma förra året men fortfarande har det inte kommit något. Vi väntar med spänning…

15/2
Cult Of Luna - Leave Me Here (Salvation)

Vi fortsätter med ytterligare ett Umeåband och det progressiva post-metal bandet Cult Of Luna. P3-Guld-vinnande albumet 'Somewhere Along The Highway' gjorde Cult Of Luna till ett namn för allmänheten men det var med 'Salvation' från 2004 som de blev accepterade av kritikerna som hyllade albumet och hjälpte till att göra albumet till en stor succé, även om det kommersiella erkännandet kom senare. En helt svartvit video med musik som inte direkt påminner om någonting annat från samma era. 2008 kom det senaste albumet som nominerades för en grammis men albumet vann aldrig och vi väntar fortfarande spänt på en revansch med en uppföljning.

14/2
Nocturnal Rites - Against The World (New World Messiah)

Från ett Umeåband till ett annat går vi på Alla Hjärtans dag in på Nocturnal Rites höjdaralbum 'New World Messiah' och den romantiska låten Against the World, som inte är särskilt romantisk alls när allt kommer omkring. Nocturnal Rites har i över 20 år underhållit oss med sin tillbakalutade inställning och sina fantastiskt sköna album samt underbara liveshower. Det är snart fem år sedan senaste albumet släpptes men ett nytt album är under inspelning så håll ut alla Nocturnal Ritesare och njut av denna klassiker under tiden.

13/2
Meshuggah - Rational Gaze (Nothing)

Bandet som aldrig slog igenom i hemlandet men gjorde succé i utlandet var fram till 2005 Meshuggah. Med albumet 'Catch Thirtythree' ändrades dock detta och Meshuggah kunde äntligen börja njuta av lite framgångar på hemmaplan, vilket nu givit dem två topp tjugoalbum på svenska försäljningslistan. Rational Gaze kommer från albumet 'Nothing' från 2002 och visar Meshuggah från en mellantid i bandets konstiga karriär då de som så många andra svenska band gått mot en mer melodiös och radiovänlig ljudbild allt eftersom började dock bandet väldigt psykedeliskt och argt medan senaste albumet, 'obZen' är mer melodiös och inte fullt lika hård. Albumet 'Nothing' och singeln Rational Gaze står någonstans emellan dessa. Den progressiva och oförutsägbara galenskapen Meshuggah står för finns i allra högsta grad närvarande i låten från detta Umeåband.

12/2
Opeth - Harvest (Blackwater Park) &
Katatonia - My Twin (The Great Cold Distance)

Grammisbelönade Opeth gör debut i Halloweds videospecial om Svensk metal och låten de gör det med är hämtat från genombrottsskivan 'Blackwater Park' och heter Harvest. Denna sex minuter långa ballad visar prov på Opeths komplexitet i ett nötskal. Progressiv musik, men inte på ett sådant sätt att det blir konstigt och obegripligt. 'Blackwater Park' var första Opethskivan som inte dominerades av growls utan i huvudsak sjöngs med klarsång och det var här framgångarna började som nu gjort att Opeth toppat försäljningslistan i Finland, varit fyra i Sverige, varit sjua i Norge och Australien, nia i Tyskland, tia i Holland, trettonde i Schweiz och nittonde i USA. Och vunnit en grammis för bästa hårdrock i Sverige.
Dagens andra videolåt kommer från ett band som inte vunnit någon grammis eller varit topp tio på något lands försäljningslista men är likväl ett betydelsefullt och bra band. Stockholmsbandet Katatonia bildades 1991 och släppte sin debutskiva två år senare. Dagens låt är bandets första inspelade video och kommer från bandets sjunde skiva, 'The Great Cold Distance' från 2006. Sveriges svar på Type O Negative brukar de kallas, och det kanske inte är helt fel ute även om bandet naturligtvis inte sjunger Type O Negative-låtar på svenska - om ni nu trodde det.

11/2
Pain - End Of The Line (Rebirth) & Deathstars - Blitzkrieg (Termination Bliss)

Självtitulerade debutalbumet släpptes 1996 men det var tre år senare med album nummer två som genomslaget kom. 'Rebirth' blev en stor succé och första singeln End Of the Line klättrade upp till en femtondeplats här i Sverige och albumet till en 21:a plats. Pain tog steget med industriell hårdrock ett steg längre och gjorde en hårdrock blandat med något som närmast låter som disko eller techno. Många hatade det, många älskade det. Döm själva ni som inte hört det.
Deathstars debuterade några år efter Pain och är ett av alla dessa industriella hårdrocksband som smyckar ut sig med make-up och kostymer. Det finns många band av den typen, men Deathstars är förmodligen det enda som slagit internationellt från Sverige. Dagens andra videolåt kommer från 2006 och albumet 'Termination Bliss', den heter Blitzkrieg (samma namn som krigstermen för hastigt avancerande, krigsdataspelet, Marvelhjälten, heavy metalbandet, punkbandet, Yngwie Malmsteen-låten och första delen av låttiteln på The Ramones debutsingel). Det är en ganska typisk Deathstars-låt på alla sätt och vis...

10/2
Hammerfall - Glory To The Brave (Glory To The Brave)

1997 var Hammerfall delaktiga i att påbörja en av de största renässanserna i hårdrockens historia då de släppte 'Glory To The Brave'. En skiva som inte var grunge, punk, goth eller nu-metal, i en tid då detta var den enda i hårdare väg som hade någon form a utrymme inom musikpress var Hammerfalls val av musik inte helt naturligt men likväl ett vist sådant. 'Glory To The Brave' tog sig in på Tyska försäljningslistans 38:e plats och även om singeln med samma namn aldrig tog sig upp på några topplistor bäddade den vägen för kommande albums succéer. En power ballad som visar upp ett Hammerfall för topplisteettor, kollektivt förakt och allmän upprättelse.

9/2
In Flames - Ordinary Story (Colony)

Varje album In Flames har släppt har varit det sista albumet de släppt innan de sålde ut sig själva, efter att nästa album har kommit. När 'The Jester Race' släpptes var det sell-out och 'Lunar Strain' det enda vettiga bandet släppt. När 'Whoracle' kom sades det samma sak, fast att 'The Jester Race' också var okej. Samma sak upprepades med 'Colony', 'Clayman', 'Reroute To Remain' och 'Soundtrack To Your Escape'. Och 'Come Clarity' samt 'A Sense Of Purpose' och jag antar att när nästa In Flames-skiva kommer är 'Sounds Of A Playground Fading' också okej, men inte idag. Nu och nästa år och fram till nästa skiva kommer är det sell-out. Ett band som metalfans älskar att hata för att dem älskat dem så mycket under deras tidigare skivor. Ett band som jag dock älskar att älska, vilket dock inte är den vanligaste historien.

8/2
Tiamat - Brighter Than The Sun (Skelleton Skelletron)

Först till två videos i februaris svenska metalspecial är Tiamat som efter 'Wildhoney' började nå upp på topplistorna. Först kom 'A Deeper Kind Of Slumber' 1997 som två år senare följdes av 'Skelleton Skelletron' och från den skivan har vi hämtat dagens videolåt - Brighter Than The Sun. Detta var ytterligare ett steg åt ett mjukare och mer gotiskt Tiamat som jobbade mer efter atmosfärer, stämningar och melodier än råhet och ilska. Brighter Than The Sun visar även prov på en hel del hitkänsla och videon är den första i månadens videospecial som känns någorlunda underhållande. Vi kan väl konstatera så här en vecka in i specialen att det varit mest mörkare, hårdare och tyngre metal än så länge, vilket beror på det jag sa i specialens allra första mening: "i begynnelsen varde mörker". Svensk metal var väldigt mörk och tung och hård från början, men precis som Tiamat började detta förändras under 90-talet. Härifrån blir det dock ljusare med Tiamat som vägvisare.

7/2
Bathory - One Rode To Asa Bay (Hammerheart)

Sveriges första satanistiska metalband och första black metalband är Bathory. Samma band som Finntrolls Trollhorn tycker är världens bästa band och som släppt hela 11 album mellan 1984 och 2003 men bara en video - dagens videolåt One Rode To Asa Bay från skivan 'Hammeheart' från 1990. Det går inte att förneka Bathorys betydelse för svartmetallen i både Sverige och övriga världen och det är också därför de får vara med i denna special, trots sitt satanistiska ställningstagande som jag personligen inte är beredd ge ett ruttet lingon för. 2004 dog Bathorys drivkraft Quorthon och därmed också bandet, men hans och bandets betydelse för hela extremgenren inom metal är och har varit enorm och videon är bland det bästa som kom från Bathory under de 20 år som passerade i kreativitet.

6/2
Candlemass - Under The Oak (Epicus, Doomicus, Metallicus)

De var inte först, vilket många verkar tro, men de var defenitivt störst i begynnelsen. Candlemass, Sveriges doom-kungar. Med sin första skiva, 'Epicus, Doomicus, Metallicus' gjorde de ett enormt fotavtryck i doomhistorien som nu firat en kvarts sekel. När bandet för sex år sedan firade 20 år gjorde de en jubileumsspelning och med sin originalsångare Johan Längqvist som sångare på andra singeln från debuten, som släpptes tre år efter skivan och mitt uppe i Candlemass storhetstid som börjat med andra albumet 'Nightfall'. Det är ifrån denna jubileumsspelning vi har hämtat dagens video av andra Stockholmsbandet i vår special (det första var som ni säkert minns Entombed) och ni som har lite öra kan höra klart och tydligt att det finns en stor skillnad på Stockholmsbanden och Göteborgsbanden så här långt. Avgör själva vad som är bäst.

5/2
Dark Tranquillity - Hedon (The Mind's I)

Tredje Göteborgsbandet i vår metalspecial om Sverige är Dark Tranquillity (efter At The Gates och Tiamat). Uppföljaralbumet till kritikerrosade 'The Gallery' blev 'The Mind's I' som troligtvis inte alls var vad vare sig fans eller kritiker väntat sig. Hedon blev singelvalet och är någon form av halvvariant av var bandet är idag och var de var när de började. En klassisk dödsmetallåt med mer melodier och varierad sång och inte alls det extrema användandet av keyboards och elektronik som de kör med idag. Istället är det en relativt primitiv variant av Dark Tranquillity som dock fortfarande ligger långt före nästan alla andra band i samma era. Jag har alltid tyckt att det är konstigt att inte Dark Tranquillity kommit dit In Flames kommit men In Flames är kanske helt enkelt mer kommersiella? Döm själva!

4/2
Tiamat - Whatever That Hurts (Wildhoney)

'Wildhoney' markerar en ny tid för Tiamat. Ett mer gotiskt ljud låg över albumet, tempot och tyngden var annorlunda. Johan Edlund hade börjat använda klarsång mellan varven och försäljningssiffrorna var större än någonsin tidigare. Albumet blandar allt från psykedelisk rock till death metal och låten Whatever That Hurts är inget undantag. Här finns allt från viskande till avgrundsvrål, lugna instrumentala partier till frenetiska gitarrer och tunga trummor. Tiamat är ett av svensk metals viktigaste band även det, liksom de tre andra som varit i specialen så här långt, och förmodligen det band som genom åren visat på störst bredd när de trots en musikalisk kurva som sladdat lite överallt alltid vidhållit en extremt hög klass på sitt material. Hatten av.

3/2
Sator - I Want To Go Home (Headquake)

Sator som band är nästan lika gammalt som mig som skriver detta, bildade under namnet Sator Codex släppte de sin debutskiva 1986 och den första skivan utan Codex-tillägget kom två år senare och hette 'Slammer!'. 1992 slog bandet igenom på riktigt med skivan 'Headquake' och singeln I Want To Go Home som spelades mycket på radio, MTV och även förekom i Beckfilmen Polismördaren något år senare. 'Headquake' vann en grammis för bästa hårdrock. Kärnan med Kent Norberg, Chips Kiesbye och Hans Gäfvert har stått sig sedan starten och förra året kom den senaste skivan som ni kan läsa om här på Hallowed. Denna klassiska låt är svår att skaka ur huvudet när du väl börjat spela den så en liten varning innan du spelar den: beroendeframkallande, intag varsamt!

2/2
Entombed - Wolverine Blues (Wolverine Blues)

Vi började med Göteborgsdödsens urfader i vår special om svensk metal igår, men urfadern till den svenska dödsen över huvudtaget kommer från Stockholm och heter Entombed. Det tredje albumet från Stockholmarna släpptes 1993 och gick under namnet 'Wolverine Blues' och titelspåret på den skivan är dagens utvalda video. Entombed ledde vågen av svensk extrem metal. Deras t-shirts var tillsammans med Iron Maidens och Motörheads de enda hårdrockskläder jag såg i min barndom och prägeln de satte på svensk metal i allmänhet är enorm. Lite mer extrem än i andra länder, men också lite mer melodiös. Dagens videolåt har trots namnet ingen relation till X-men figuren med samma namn, trots att han förekommer här och var i videon, detta var ett marknadsföringstrick som skivbolaget hittade på tillsammans med Marvel och jag personligen tycker det var ett klokt val. Att lyriken sedan handlar om något helt annat är ändå inget man hör genom L-G Petrovs "sång". 

1/2
At The Gates - Blinded By Fear (Slaughter Of The Soul)

I Begynnelsen varde mörker tills At The Gates kom och sa "varde döds". Göteborgsdöds (eller Gothenburgh death) är idag ett lika vedertaget begrepp inom hårdrocken som t.ex. New Wave Of British Heavy Metal och Bay Area Thrash. Den svenska vågen av melodiös dödsmetall som började i skiftet till 90-talet har ett band att tacka för sin storhet - At The Gates. De var först, de var störst och deras karriärtopp med skivan 'Slaughter Of The Soul' kämpar fortfarande alla som inspirerats av dem för att uppnå i Sverige, Finland, USA och i stort sett hela världen. Blinded By Fear, det inledande spåret på skivan och videolåten, är förmodligen den mest oförglömliga melodiösa dödsmetallåt du kommer höra. Vi börjar på topp - bättre än så här blir inte Svensk metal, månadens tema i vår videospecial.