Toehider
I Have Little To No Memory of These Memories

Label: Bird's Robe Records
Tre liknande band: Devin Townsend/Ayreon/Kornog

Betyg: HHHHHHH (5/7)
Recensent: Daniel Källmalm
Tracks
1. I Have Little To No Memory of These Memories


Band:
Michael Mills - All instruments


Discography:
To Hide Her (2011)
What Kind of Creature Am I? (2014)
Good (2017)
I Like It! (2020)


Guests:
Nick Delaney - the cool super heavy section toward the end


Info:
Artwork by Andrew Saltmarsh

Released 2022-11-25
Reviewed 2023-01-14

Links:
bandcamp
bird's robe recordsread in english

Michael Mills är kanske mer känd för sin roll som gästsjungare på några Ayreon-album än för sina egna verk med Toehider som är ett projekt med honom som musiker och grafiska designern Andrew Saltmarsh. Så man får inte bara musik utan också kul bilder som är en integrerad del i helheten. Det ska sägas också att detta album kommer med olika slut beroende på om du köper en vinyl eller CD, det är ju lite kul kanske. Jag fick CD-skivan om ni undrar, tyvärr skickar för få ut vinyler. Mills gillar tydligen motsatsen till vad som brukar vara populärt, nu är ju folks uppmärksamhetsspann så kort att det är twitter eller tiktok-klipp som tar mindre än minuten att avverka som gäller så Mills tyckte att en låt på 47 minuter var vettigt.

Han är inte den första som gör en skiva i en låt, Fates Warning har gjort det, Dream Theater med flera, men det tillhör inte direkt vanligheterna och Mills kanske spretar mer än de flesta på den fronten då hans album är väldigt varierat trots den korta låtlistan. Det är fräsiga melodier, lågmälda grejer, teknisk excellens, och allt däremellan, nästan. Hyfsad sånginsats även om det snarare är de instrumentala konstverken som gör starkast avtryck hos mig. Jag gillar formatet med ett spår, då måste man lyssna på albumet som det var tänkt, fler som gör konceptuella album borde göra sådan, du kan ju göra videor av sektioner av spår om du vill, precis som Toehider gjort för denna. Progressiv metal, modern rock, progressiv rock, du kan sätta ganska många etiketter på det, det låter fräscht och det är väl kanske det viktigaste.

Snyggt producerat och bra, fräscht och underhållande, jag gillar när man tar andra vägar än de enkla och etablerade, som jag tycker att Mills i flera fall gör för detta album. Det är bra, favoritlåten är förstås den enda, och inget spår sticker förstås ut i negativ bemärkelse heller. Den som uppskattar fräschare och mer fantasifull musik bör definitivt ta sig en närmare titt på vad Mills har att erbjuda, kanske inte ett album som når den absoluta toppen av album från förra året men ett av de mest intressanta är det utan tvekan. Mer artister som Mills och Saltmarsh behövs, mer fräscha idéer bör prägla musiken, det är därför det är så roligt när man får album som detta istället för alla dessa tråkiga efterapningar som präglar hårdrocken nuförtiden.

Tummen upp för Mills och Toehider, detta är ett riktigt kul album som man definitivt kan spela många gånger utan att tröttna. Vem behöver hitlåtar när man kan få ett helt album i ett enda spår? Det är väl värt att kolla upp I Have Little to no Memory of These Memories, ett snyggt och riktigt bra äventyr.

HHHHHHH