Celestial Wizard
Winds of the Cosmos

Label: Independent
Tre liknande band: Dark Tranquility/Firewind/Amon Amarth

Betyg: HHHHHHH (3/7)
Recensent: Daniel Källmalm
Tracks
1. Andromeda
2. Revenant
3. Ice Realm
4. Powerthrone
5. Eternal Scourge
6. Steel Chrysalis
7. Undead Renegade
8. Cyberhawk
9. Winds Of The Cosmos


Band:
Nick Daggers - Guitar, Vocals
Guillermo Jurado - Guitar, Bass
Tim Gillman - Drums
Amethyst Noir - Vocals


Discography:
A Sinister Awakening (2018)


Guests:


Info:
Produced by: Nick Nodurft
Mixed by: Nick Nodurft
Mastered by: Stephan Hawkes
Album Artwork by: Dan Goldsworthy

Released 2022-07-15
Reviewed 2023-01-06

Links:
youtube
bandcamp


read in english

Ganska snyggt omslag på Celestial Wizards andra album Winds of the Cosmos, men frågan är väl hur mycket av kosmos vindar vi får höra här. De tycks inspirerade av svensk dödsmetall med tanke på att flera av bolagets jämförelseband är just svenska som Dark Tranquility och Amon Amarth. I lyrisk väg utlovas svarta hål, rymdfärder, lite fantasy och så vidare – ganska typiskt metalliska teman egentligen, men varför inte?

Snygg inledning, det är det första som slår mig. Det är melodiös dödsmetall, en del science-fiction-känsla i stämningar. Starka melodier, lite kraxig sångare, kanske lite fantasilöst på sångarfronten med tydlig klarsång och kraxig dödssång. Överlag slår inte Celestial Wizard mig som det mest fantasifulla band jag någonsin hört. Men det är åtminstone hyfsat varierat över de nio spåren som tar dig dryga fyrtio minuter att spela igenom. Produktionen är hyfsad, knappast lysande, knappast bland det bästa någon hört i genren men adekvat.

Det finns en del jag gillar, det är ganska sköna stämningar till exempel. Samtidigt är låtarna inte speciellt fängslande och jag kan inte direkt påstå att jag grips av det någonstans. Lite mer fräscha idéer hade knappast skadat, tematik kring exempelvis science-fiction är väl dessutom kanske den bästa tematiken man kan ha för att kunna experimentera. Det finns ju massor vi vet väldigt lite, eller ingenting om när det gäller kosmos men detta kosmiska äventyr känns alldeles för välbekant, som om kosmos vindar bara är oss själva som blåser tillbaka. Det är synd, för jag vill ju gilla de lite tevespelsinspirerade tonerna, jag kommer att tänka på Megaman när jag hör det avslutande titelspåret för att ta ett exempel – men jag tappar samtidigt väldigt snabbt intresset och Celestial Wizards musik känns inte speciellt angelägen för mig.

Det finns positiva tendenser, men låtarna är inte tillräckligt spännande och det är svårt att säga att något överdrivet positivt om ett album som förutom vissa inslag inte alls lyckas fånga mitt intresse. När jag hör introt kommer hoppet om något fräscht och spännande, tyvärr dödas det hoppet snabbt och effektivt när sångarens första insatser hörs. Det är väl inte omöjligt att Celestial Wizard kan hitta på något väldigt spännande musikaliskt i framtiden, men Winds of the Cosmos är faktiskt rätt så tråkig.

HHHHHHH