Mystery Dudes
Exit Through the Wormhole

Label: Electric Valley Records
Tre liknande band: Black Sabbath/Kyuss/Elden

Betyg: HHHHHHH (4/7)
Recensent: Daniel Källmalm
Tracks
1. Mountain of Chill
2. Evil Blood
3. Ghost Train
4. Punk
5. Nebula
6. Mondo Hopeless
7. Witch’s Stare
8. Mexican Stand Up


Band:
Bjørnar Lien Roset - guitars, vocals
Ola Jørgen Kyrkjeeide - drums
Rolf Karstein Bang - bass


Discography:
First Blood (EP 2019)


Guests:


Info:
Mixed by Marius Melleby at Red Line Studios
Mastered by Ruben Willem at Amper Tone
Photo by Hubble Space Telescope
Artwork by Steven Yoyada

Released 2022-06-24
Reviewed 2022-11-12

Links:
bandcamp
electric valley records


read in english

När mysteriesnubbar från Norge inleder sitt debutalbum är det faktiskt ganska enkelt att ryckas med, man kommer genom maskhålet till ett berg. Kort sagt är det en riktigt vass inledning på det norska bandets första album, som dessutom har riktigt kul omslag, ett riktigt snyggt album. Jag läser att bandet kommer från de yttre kanterna av den norska obygden, men har flyttat till Oslo nu vilket får mig att fundera lite: är inte hela Norge obygd och näst intill obeboeligt?

Kanske är det därför maskhålsidéerna kommer, och den säregna progressiva rock vi ibland också stöter på från det landet. Stoner Rock kanske är den övergripande genrebilden, där det sedan blandas in en hel del andra element som psykedelska grejer, progressiva element, lite punk, det är rejält tungt och dessutom hyfsat fräscht. Ett album som känns bekant på många sätt, men ändå med viss känsla av att vara någonting nytt. Ett intressant band på flera sätt, de varierar dessutom sitt album ganska väl och håller det sansat i speltid.

Jag känner mig dock inte överdrivet lockad att ge något högre betyg då det mest är det där inledande spåret som slår mig som riktigt vasst, resten av albumet är inte lika spännande. Det finns vissa höjdpunkter men som helhet är det lite platt. Samtidigt är det svårt att inte uppmärksamma att det finns god potential här, men den kan man ibland behöva kultivera att tag, det har bra sångare, en fräsig ljudbild, det jag saknar mycket på Exit Through the Wormhole är de där riktigt vassa låtarna, det inleds med en men sedan är det mest ganska trötta låtar som utgör albumet.

Gillar du stonerrock kanske det kan på sin plats att kolla upp detta album, annars är det väl tveksamt att det skulle vara ett album som kommer att göra något större avtryck.

HHHHHHH