Heir Apparent
Foundations I

Label: Vic Records
Tre liknande band: Crimson Glory/Queensrÿche/Fates Warning

Betyg: HHHHHHH (3/7)
Recensent: Daniel Källmalm
Tracks
The Nemesis Demo (1983)
1. Tear Down The Walls
2. The Servant
3. Dragon's Lair
4. The Cloak
5. Tame the Beast
6. Masters of Illusion
7. Improviso
8. Mysteria
Inception Day demo 1984
9. And Dogro Lived On
10. Keeper of the Reign
11. Nightmare (faces in the dark)
12. Tear Down the Walls
13. The Servant


Band:
Terry Gorle - Guitar
Derek Peace - Drums
Paul Davidson - Vocals
Jim Kovach - Drums (Nemesis 1983/84)
Ray Schwartz - Drums (1984-89)


Discography:
Graceful Inheritance (1986)
One Small Voice (1989)
Foundations (2016)
The View From Below (2018)

Foundations II (2021)


Guests:


Info:

Released 2021-05-28
Reviewed 2021-10-16

Links:
heirapparent.com
youtube

bandcamp
vic records


read in english

Amerikanska Heir Apparent sägs ha gjort banbrytande album en gång i tiden, och senast de släppte ett album var 2018. Vic Records som ofta hittar gamla alster och återutger dem har dammat av en demosamling som kallades Foundations när den släpptes första gången, nu släpper Vic en Foundations II så denna har fått ett lite ändrat namn. Den kom för första gången 2016 och består av spår från den tid då bandet kallade sig Nemesis och det första under namnet Heir Apparent från 1983 och 1984. Hyfsat snyggt omslag har det i alla fall, men är det då något i riktning mot det där banbrytande vi frestas med?

Vet inte om Foundations bjuder på något som känns direkt fräscht ens för sin egen tid, men 1983 var Fates Warning nya och samma kan sägas om Queensrÿche och en kvintett andra band som tillsammans med Heir Apparent dök upp under denna tid. Det är inte olikt Fates Warnings tidigaste album, men Fates Warning hade en betydligt bättre sångare, detsamma gäller de flesta amerikanska band från samma era, kanske att de slår Crimson Glory på fingrarna då de inte heller har någon vidare sångare. Det är den stil som senare utvecklas till Operation Mindcrime, A Pleasant Shade of Grey och en del andra stora progressiva metal-opus. Men det låter gammalt, det låter extremt daterat och tamt, det hörs tydligt att det är demoinspelningar och känns väl inte helt genomarbetat. Med en timmes speltid blir det dessutom ganska mycket, det märks inte direkt heller att det är två demos som kombinerats till detta album.

Det skulle vara nyfikenhet som gör att man vill ta sig an detta album, det är knappast på grund av den avsevärda kvalitén. De kanske bröt ny mark med sina album under åttiotalet, och i viss mån även med dessa men tidens tand har inte direkt varit vänlig mot Heir Apparent och låtarna på Foundations I. Det är nästan så att jag skulle sträcka mig så långt att jag påstår att det nog ändå varit bäst om detta hade förblivit glömda obskyra demos från tidigt åttiotal, det känns faktiskt inte speciellt bra på något sått.

Ganska tråkigt tycker jag, det hade varit mer intressant om vi fått något nytt istället. Jag har aldrig riktigt förstått vad nöjet är i att damma av undermåligt låtmaterial bara för att släppa något nytt, det blir inte en skatt bara för att det handlar om en bortglömd demo från ett band som kanske var banbrytande en gång i tiden. Men visst kanske det är något för samlaren eller bandets fanatiker, vi som gillar musik som är omsorgsfullt skapad och producerad kanske däremot inte blir speciellt hänförda av vad Heir Apparent gjorde i början av sin karriär som kanske inte heller blir särskilt framgångsrik.

HHHHHHH