Velvet Ocean
Pruposes and Promises

Label: Independent
Tre liknande band: Evanescence/Nightwish/Dark Sarah

Betyg: HHHHHHH (4/7)
Recensent: Daniel Källmalm
Tracks
1. It’s So Hard
2. Tonight
3. Requiem
4. Butterfly
5. Truth or Illusion
6. Elysian Fields
7. Broken
8. Innocent Eyes
9. Lullaby
10. Salvation


Band:
Riitu Ronkainen - Vocals, Additional Synths
Jake Ronkainen - Guitars, Vocals
Jani Lehtinen - Guitars
Jami Alaverronen - Keyboards
Arto Alikoski - Cello
Tuomas Vesa - Bass
Bastian Schallschmidt - Drums


Discography:
Debut


Guests:


Info:
Mixed and mastered by Johan Örnborg and Jens Bogren at Fascination Street Studios

Released 2020-02-07
Reviewed 2020-12-26

Links:
velvetoceanband.com


read in english

En finsk ocean från mycket tidigare under detta år, ett album som inte fått det snyggaste skivomslaget. Det är en grupp om sju och detta är det första albumet som fått namnet Purposes and Promises. Herr och fru Ronkainen står bakom bandet, det var dem som bildade allt och skrev låtar, de övriga medlemmarna tillkom sedan och albumet spelades in, därefter mixades och mastrades det av mycket kompetenta Fascination Street Studios i Sverige.

Musikaliskt bjuds vi på melodiös metal, gotiskt, kvinnofrontat, kanske mörkt också. Sångerskan Riitu är bra och det kryddas också med lite manlig sång, påminner en del om andra metalband från landet, som Nightwish och Dark Sarah. Produktionen känns ganska bra och modern, snygg ljudbild tycker jag nog att man kan påstå. Däremot kan man väl kanske inte påstå att det är en speciellt nytänkande eller nyskapande produktion, låtmaterialet känns ganska typiskt för ett album inom denna genre och det är väldigt lite som överraskar eller känns fräscht ur en kreativ aspekt.

Det är ett bra album med bra låtar, bra sånginsats och snygg ljudbild. Det finns en hel del positiva aspekter med detta album och bra låtar som Butterfly och Truth or Illusion känns hyfsat minnesvärda. Samtidigt är det kanske ingenting som känns riktigt minnesvärt och albumet passeras ganska snabbt och intrycken som kvarstår är få. Butterfly och Truth or Illusion är väl ganska nära att vara bestående intryck men efterhand är det inte mycket av Pruposes and Promises som etsar sig fast i medvetandet.

Kan vara värt att kika närmare på för den som uppskattar sådant som de nämnda liknande banden, kvinnofrontad melodiös metal och så vidare. Samtidigt är det än väldigt välfylld genre och det finns många bra band i den, och jag är inte så säker på att det Velvet Ocean har att erbjuda är lika spännande som de bättre av genrens företrädare, känns mest som ett solitt album – kanske en debut som lovar gott inför framtiden.

HHHHHHH