Silvernite
So it Began

Label: Valve Studio Records
Tre liknande band: Gunship/The Midnight/Starfarer

Betyg: HHHHHHH (4/7)
Recensent: Daniel Källmalm
Tracks
1. Colt Has Fallen. Run… Run…
2. Sweet Mary
3. Cry For Love
4. Lost In Your Eyes
5. We Will Be Back
6. Spirits
7. Cry For Love (Instrumental)


Band:
Tanja Härkönen – Vocals
Thanos G – Guitars
Strutter – Bass, Synths & Programming


Discography:
Debut


Guests:


Info:
Music by Strutter and Thanos G..
Lyrics by Strutter.
Recorded, mixed and mastered @ Valve Studio (www.valvestudio.gr)
Graphics and photos by Tanja Härkönen (Härkä Graphics, www.harkagraphics.com)

Released 2020-03-27
Reviewed 2020-07-31

Links:
bandcamp
youtube
valve studio records


read in english

Silvernite kan visst vara en del saker såg jag när jag internetsökte på det namnet, det kan vara ett märke kattsand, en del smyckesrelaterat såg jag, en Colliehund och lite annat. Det var oväntat sparsmakat med resultat på själva bandet som med sin första EP berättar hur det började i något av ett rymdepos. Historien i sig är orimlig, den påstår att människor år 2022 lämnar jorden efter att ha förlorat ett krig med en våldsam och invasiv utomjordisk ras. De bosätter sig i ett fort på Venus. Det finns en del i denna historia som framstår som väldigt orealistiskt, att en utomjordisk ras skulle invadera är väl inte omöjligt och då skulle vi säkerligen eftersom det aldrig borde vara så enkelt att utomjordingarna dör av våra mikrober (de borde vara intelligenta nog att kunna analysera sådant) eller att vi skulle kunna ladda upp ett datavirus i deras moderskepp.

Andra orimligheter är ju att vi år 2022 skulle kunna tillverka ett skepp som dels kunde fungera för en större mängd människor och även transportera nog med förnödenheter för att det skulle räcka för en resa till Venus som rimligen borde ta några månader med dagens teknik. Och Venus av alla ställen, där temperaturen vid ytan är i snitt strax över 460° Celsius och trycket är 92 gånger det vid Jordens yta, dvs som drygt 900 meter under havsytan, det är bättre högre upp men det är fortfarande inte bra då atmosfären är frätande och temperaturen av bastuvärme. Så de skulle behöva ett massivt skepp som dessutom kunde transportera material för ett fort, jag tror inte vi idag har teknologi att bygga ett sådant, speciellt inte ett som är klart 2022, kanske om vi börjat bygga på 1990-talet.

80-tals synthwave, poprock är hur de berättar sin historia och det börjar väldigt snyggt med ett intro som kan dra tankarna till Blade Runner (någon recensent påstod Star Wars eller Star Trek men det köper jag inte) och sedan Sweet Mary som jag tycker är en riktigt fin poprockare. Därefter tycker jag dock att det går lite i stå, inget ont om retrokänslan och syntharna men låtarna är inte tillräckligt bra för att glänsa och jag tappar intresset allteftersom det fortgår och det blir mer intressant att undersöka andra ting, som Venus, en intressant planet som teoretiskt är ett titt i spåkulan för Jorden, ett offer för en skenande växthuseffekt. Man tror att det flöt rinnande vatten på planeten för ett par miljarder år sedan och att när det i samband med att solen ökade i styrka började avdunsta så sattes en växthuseffekt igång som ledde till att atmosfären idag består av drygt 96% koldioxid.

En svår EP att hålla intresset vid, den är 31 minuter bara och låtarna är genomgående ändå ganska bra men det känns som att jag hört det förr. Jag gillar inledningen som jag redan skrivit men resten av EPn tycker jag är långt från den klassen och det blir mest att man inväntar slutet och skrockar lite åt deras historia, de kunde inte ha försökt göra den lite mer trovärdig? Det är definitivt en ganska trevlig historia och gillar man synthig och 80-talskryddad musik kanske detta kan vara något, annars finns det bättre alternativ.

HHHHHHH